Ратни ветерани прекинули протест у Сарајеву

Демобилисани ратни ветерани Федерације БиХ, који су се јутрос окупили испред зграде парламента у Сарајеву, одблокирали су улице након што је завршено ванредно заседање Дома народа на којем је одобрен Предлог закона који регулише права бораца и чланова њихових породица. 

Представници ветерана ушли су у салу у којој заседа Федерални парламент БиХ и саопштили делегатима да осим законског предлога који је усвојен захтевају да се изјасне и о амандманима посланика Махира Мешалића, који су иначе усвојени 10. јула на седници Представничког дома. 

Тих шест амандмана такође је одобрено већином гласова, те су припадници борачке популације за задовољством изашли испред зграде Парламента Федерације БиХ и ту вест поделили са осталим саборцима. Сагласни су да амандмани Мешалића испуњавају њихове главне захтеве - борачки додатак и објаву Јединственог борачког регистра у року од 60 дана од ступања на снагу закона, а на веб-страници Федералног министарства за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата. 

То је било довољан разлог да се заврше данашњи протести припадника борачке популације испред зграде Федералног парламента у Сарајеву.

Ванредно заседање Дома народа окончано је усвајањем закључка по којем чланови Повереништва за заједничко усаглашавање различито усвојених текстова треба да до 31. јула сачине усуглашени текст закона како би могао да ступи на снагу. 

Предлог закона делегати су усвојили у тексту другачијем у односу на онај који је раније усвојио Представнички дом, због чега је усаглашавање неопходно. 

"Дакле, усвојен је текст закона са амандманима које је прихватила Влада и који су постали саставни део закона", потврдио је за Фену федерални министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата БиХ Салко Букваревић након завршетка седнице. 

У Сарајеву су се поподне догодила и два инцидента, када је један аутомобил покусао насилно да пробије блокаду, коју су направили демобилисани ветерани из Федерације БиХ, а који су од јутарњих сати протестовали испред зграде парламента тражећи испуњење својих захтева. 

Други се инцидент догодио када су учесници протеста напали фоторепортере портала Кликса и Алџазире Балканс. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи