Вијести: Ко увреди НАТО могао би платити 10.000 евра

Онај ко се убудуће буде јавно ругао НАТО-у могао би да буде кажњен новчаним износом од три до 10.000 евра, казном која је, иначе, предвиђена и за оне који се ругају УН, Међународном црвеном крсту или другим међународним организацијама чији је Црна Гора члан.

Подгоричке Вијести пишу да је то питање регулисано чланом 200 Кривичног законика "Повреда угледа стране државе или међународне организације".

Неће бити кажњени они који изложе НАТО јавној порузи ако је она изнета "у оквиру озбиљне критике у научном, књижевном или уметничком делу, у извршавању службене дужности, новинарског позива, политичке делатности, у одбрани неког права или заштите оправданих интереса".

"И то ако се из начина изражавања или из других околности види да то није учинио у намери омаловажавања или ако докаже истинитост свог тврђења или да је имао основаног разлога да поверује у истинитост онога што је износио или проносио", пише у члану 201 Кривичног законика.

Иста новчана казна предвиђена је и за оне које јавно изложе порузи државу са којом Црна Гора има дипломатске односе, или њену заставу, грб и химну.

Акција за људска права (ХРА) још од 2010. тражи укидање ових одредаба, јер је "апсурдно да се забрањује излагање порузи само оних организација чији је Црна Гора члан и да се штити само углед страних држава са којима Црна Гора има дипломатске односе".

То значи, како наводе, да је дозвољено ругати се државама са којима немамо дипломатске односе или организацијама у којима Црна Гора није члан.

Челница ХРА Теа Горјанц Прелевић казала је да су ти чланови Кривичног законика супротни схватању слободе изражавања у демократском друштву.

"Европски суд за људска права штити и увредљив говор, ругање и сатиру, иронију, сарказам и све сличне форме изражавања за потребе расправе питања од јавног интереса, и то чак и у намери омаловажавања, поготово када се говори о држави, организацији, и другим симболима без осећања, који уз то имају и доминантан положај над појединцем који им се руга", рекла је Горјанц Прелевићева за Вијести.

Истакла је да је посебно апсурдно што чланице НАТО-а, као што су САД и Немачка, исто то дело не кажњавају.

Додаје да иако до сада није било примера кажњавања за ово дело, само његово постојање угрожава слободу изражавања.

Челник "Отпора безнађу" Марко Милачић раније је у два наврата спалио заставу НАТО-а, децембра 2015. након што је Црна Гора добила позивницу од Алијансе и недавно испред Затвора за извршење кривичних санкција.

Он је јуче рекао да је паљење заставе НАТО-а, као чин симболичке политичке побуне појединца или групе, део основних људских слобода, конкретно слободе изражавања.

"Режим ће убрзо бити на тесту овим поводом, па ћемо видети како ће реаговати, када слободан човек симболички запали заставу НАТО савеза. Нека се само дрзну да помисле на кажњавање и тиме ударе на елементарне људске слободе. Ђукановић и екипа нека раде шта год желе са својим НАТО заставама, нека се и покривају њима током спавања, а ми ћемо се односити према њима онако како таква и сличне организације заслужују", рекао је Милачић за Вијести.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару