Читај ми!

Угљанин очекује бошњачки клуб у парламенту

После избора СДА ће ујединити све бошњачке гласове и формирати бошњачки клуб у Скупштини Србије, очекује Сулејман Угљанин. После избора могуће је говорити о евенталном учешћу у власти, рекао је лидер СДА.

Председник Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин очекује да ће та странка, која на изборе излази самостално, ујединити све бошњачке гласове и да ће након 16. марта Бошњаци у Србији добити свој посланички клуб у републичкој скупштини.

"Очекујемо да на изборима ујединимо све бошњачке гласове у Санџаку на једној изборној листи. Ове године очекујемо да добијемо бошњачки посланички клуб у Скупштини Србије", рекао је Угљанин у интервјуу агенцији Бета.

Угљанин је подсетио да је СДА Санџака разговарала са свим мањим бошњачким странкама и да је покушала да формира бошњачки страначки блок, али да је на крају закључила да су те странке отишле на листе великих странака и да је зато одлучила да спречи расипање бошњачких гласова.

Говорећи о евентуалном учешћу СДА Санџака у будућој Влади, Угљанин је рекао да је за све мањине у интересу да буду близу власти да би лакше могле да решавају своје проблеме.

"На основу неколико кључних стратешких потеза које је Влада направила видели смо да постоји позитивно расположење према Српској напредној странци, посебно код српског бирачког тела, и мислимо да ће они чинити стуб будуће Владе. Све мањине имају интерес да буду близу Владе или у Влади како би на све проблеме са којима се сусрећу Бошњаци у Санџаку могли да укажу у највишем државном извршном органу", рекао је Угљанин.

Он је, међутим, додао да ће се о евентуалном учешћу странке на чијем је челу у власти разговарати "о том - потом", односно након избора.

Говорећи о томе да ли би неслагање са лидером Социјалдемократске партије Србије Расимом Љајићем могло да представља препреку учешћу у будућој Влади, Угљанин је рекао да "са Љајићем никада није имао сукобе", али да су од 2000. године до данас неки чланови Љајићеве странке "чинили тешко оружано насиље против СДА Санџака и грађана".

Према његовим речима, Скупштина СДА Санџака је због тога 16. фебруара одлучила да покрене поступак против Љајића и његових сарадника за "политички мотивисана убиства и оружано насиље".

"То се односи директно на људе именом и презименом... И рејтинг (лидеру СНС Александру) Вучићу је порастао зато што је покушао да расветли убиства и политички мотивисане злочине. Што би се сада неко љутио (због тог поступка)? Ако је то свуда у Србији пожељно, зашто би било непожељно у Новом Пазару? Вучић је принципијелан и очекујем да ће бити једнак према свим људима, без обзира на страначку, верску, националну или неку другу припадност", рекао је Угљанин.

Угљанин: Нереални услови мањи бошњачких странака

Угљанин је рекао да је СДА Санџака покушала да успостави сарадњу и са Бошњачком демократском заједницом Санџака, која је блиска муфтији Муамеру Зукорлићу, али да њени представници нису показали велику жељу и интерес да наступе заједно на изборима, већ су постављали нереалне услове.

"У току разговора и са другим малим странкама које окупљају Бошњаке, дошли смо до закључка да њима много веће бенефиције могу да дају велике странке да буду код њих на листи, него што ми можемо да им понудимо. Ми им нудимо само јединство, да спречимо расипање гласова, док им велике странке нуде разне повољности, посебно њиховим лидерима, и пре избора и после избора", рекао је он.

Угљанин, који је и министар без портфеља, директор Канцеларије за одрживи развој недовољно развијених подручја и коопредседавајући мешовитог комитета Србије и Турске, рекао је да турски инвеститори желе да улажу у неке градове у Србији, попут Лесковца, Крушевца, Дољевца, Пирота или Београда али да нису имали храбрости да улажу у Нови Пазар, што је знак да тамо нема довољне правне сигурности.

Он је додао да су неки пројекти, попут турског финансирања изградње пута од Новог Пазара до Сјенице и према Тутину, привремено заустављени "јер јаче странке које имају приватне Бошњаке на листама" нису желеле да у кампањи он буде човек који ће на томе да прикупи поене. 

Говорећи о вишегодишњем сукобу две исламске заједнице, Угљанин је рекао да ће наредна влада у процесу европских интеграција имати велики задатак како да отклони препреке и проблеме које су раније владе свесно правиле.

"Две исламске заједнице, два бошњачка већа и девет бошњачких партија. То раде службе, то су такозване парадржавне службе. Узмимо пример Црне Горе - Срби су као народ раније имали важну позицију. Након одвајања Црне Горе, шта имамо данас? Срби су подељени у неколико групација и политичких опција и немају једног посланика у Скупштини Црне Горе. То је судбина мањина", рекао је Угљанин.

уторак, 23. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару