Читај ми!

Коштуница: Србија изложена агресивној пропаганди

У Србији су угрожене моралне и традиционалне вредности, рекао лидер ДСС-а Војислав Коштуница, наводећи да велики део наше културне баштине пропада и нестаје. Странка има јасан програм када је реч о култури у главном граду, истакао кандидат за градоначелника ДСС-а Александар Поповић.

Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да су угрожене моралне и традиционалне вредности Србије и да је она изложена агресивној пропаганди са циљем ревизије њене историје и промене свести.

"Србија је у многоме угрожена. Угрожене су њене моралне и традиционалне вредности, на један начин који није неочекиван због налета масовног, потрошачког друштва", истакао је Коштуница приликом обиласка Косанчићевог венца.

То се, према његовим речима, дешава на стогодишњицу великих ратова - балканских и Првог светског рата.

"Ти налози да се промени историјска свест српског народа долазе споља, а имају извршиоце у делу политичке и културне елите у Србији", подвукао је Коштуница, који је нагласио да је ДСС увек сматрала одбрану националног и културног идентитета делом свога посла.

Коштуница је позвао грађане Србије да пруже отпор "том глобализацијском и евроунијском насртају на нашу националну свест, прошлост и памћење".

Говорећи о судбини и значају културе у Београду и Србији, лидер ДСС-а је истакао да велики део наше културне баштине пропада и нестаје.

Коштуница је казао да се треба замислити над чињеницом да многе културне институције, преко потребне не само Београду већ у Србији више нема, да нема музеја, галерија и позоришта, биоскопа, књижара.

Нагласио је да су наши преци имали другачији однос према култури, сматрајући да она представља национални идентитет и самобитност.

Кандидат за градоначелника ДСС-а Александар Поповић нагласио је да та странка има јасан програм када је реч о култури у главном граду.

Навео је да Београд не сме да буде нем када стоје затворени највећи музеји, да морају да се нађу средства и начин да се отвори Музеј града Београда на локацији на којој је предвиђен.

"Обећавамо да ћемо у четвртој години наше власти буџет за културу износити 3,5 одсто укупног буџета града", истакао је Поповић.

Казао је да ДСС жели нове, алтернативне сцене, да се финансирају постављања нових представа и запошљавање за стално младих глумаца у београдским позориштима, да стара лепа добра заборављена места попут Павиљона Цвијета Зузорић буду поново отворена, и да доспе и ван центра гарад, јер је она, као и цео град, превише централизован.

Према његовим речима, потребно је да се отворе алтернативне сцене на рубовима града, и помогне одржавању фестивала који би из центра изместили културу.

"Вратићемо оно што је претходна градска администрација одузела, а то је програм обавезног откупа књига за библиотеке на подручју града Београда. Знање и култура су оно што Србију у будућности треба воде", сматра Поповић.

Члан Привременог органа града Београда Андрија Младеновић представио је на Косанчићевом венцу предлог да овај део града постане уметнички центар - "мали Мон Мартр".

Младевновић је рекао да би на локацији Косанчићев венац, која је у власништву града, треба изградити уметнички центар, који би чинио целину са осталим објектима, и тако се створи један за туристе занимљив део града.

Према његовим речима, туристи који Дунавом долазе у Београду, сувише се кратко задржавају у овом граду, а успостављање уметничке четврти допринело би и буџету из зараде из туризма.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару