Читај ми!

ЛДП за редефинисање енергетског споразума са Русијом

Енергетски споразум са Русијом је штетан за Војводину и ЛДП ће тражити његово редефинисање, најављује председник војвођанског ЛДП-а Душан Мијић. Сутра се навршава 40 година од усвајања Устава Војводине у СФРЈ, подсећа Мијић и додаје да је у периоду од 1974. до 1990. Војводина била најразвијенија.

Председник Либерално-демократске партије Војводине Душан Мијић каже да ће се та странка залагати за редефинисање енергетског споразума са Русијом, за који је рекао да је дубоко штетан за Војводину.

"'Гаспромњефт' вади 700 милиона евра нафте годишње, остављајући у Банату потпуну пустош и плаћајући у мизерном делу три одсто за рудну ренту", рекао је Мијић на конференцији за новинаре.

Мијић је за "штетни" енергетски споразум окривио тадашњег премијера Србије Војислава Коштуницу и тадашњег председника Србије Бориса Тадића, за којег је рекао да се никада није покајао због тога, као ни због доношења Устава Србије из 2006. године.

Мијић је подсетио да се сутра навршава 40 година од усвајања Устава Војводине у социјалистичкој Југославији и додао да је у периоду од 1974. до 1990. године имала период свог највећег развоја и када је БДП те покрајине био одмах иза словеначког, а понекад и већи од њега.

"Данас Хрватска и Словенија имају три до четири пута већи БДП од Војводине", рекао је Мијић.

Заложио и за ефикаснији начин спровођења процеса враћања пољопривредног земљишта грађанима. "Време је да бивши власници добију назад своју земљу", рекао је Мијић.

Професорка уставног права Маријана Пајванчић оценила је да аутономија Војводине није гарантована Уставом Србије, већ законима, што значи да оквир војвођанске аутономије може да сужава и проширује проста парламентарна већина у републичком парламенту.

"Аутономија Војводине мора се чврсто гарантовати Уставом. Није довољно рећи да су то послови од покрајинског значаја, јер то не значи ништа. Војводина мора имати право да својим прописима регулише питања која су у њеној изворној надлежности", рекла је Маријана Пајванчић.

Према њеним речима, у Уставу не постоје чврсте гаранције о томе шта је садржина аутономије Војводине, што је примедба и Венецијанске комисије.

Она је навела да је потпуно извесно да Србија са оваквим уставом неће ући у ЕУ, додавши да данас живимо у високо централизованој држави, која своју неефикасност демонстрира свакодневно, од гужви на шалтерима па надаље.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару