Читај ми!

Бајатовић: Економија мора да буде прва

Неолиберална политика, у економском смислу, није добра за Србију, нити можемо имати реформе које ће појести људе, оценио потпредседник СПС-а Душан Бајатовић. Бајатовић се, због стања економије, заложио и за ванредне покрајинске изборе.

Потпредседник Социјалистичке партије Србије Душан Бајатовић оценио је да неолиберална политика, у економском смислу, није добра за Србију, као и да "не можемо имати реформе које ће појести људе".

Током посете Суботици оценио је да је Србија друштво које је предуго у кризи, много више троши него што производи, додавши како је немогуће сада осудити људе и предузимати реформе које ће их "појести".

По питању предузећа у реструктурирању, Бајатовић је оценио да би "најлакше било отерати их у стечај и раднике послати на улицу", а уместо тога предложио је њихову поделу на две категорије - оне које имају и оне које немају економску будућност.

"Ми смо то показали на примеру 'Азотаре', МСК, 'Агрожива', 'Стакларе' у Параћину. Дакле, може се", сматра Бајатовић.

Према његовим речима, потребан је државни интервенционизам, али не у смислу да она плаћа из буџета прескупе социјалне програме, те да се друштво и економија "не могу држати у стању парализе у којем се не доносе одлуке".

"'Петрохемија' дугује 'Србијагасу' 200 милиона евра, НИС-у 100 милиона. Да смо пустили раднике две године и да смо им платили пуну плату, а да смо извели инвестициони циклус, ми бисмо данас имали извозно оријентисану фабрику која је профитабилна", рекао је Бајатовић.

Функционер СПС-а се заложио за пружање гаранција страним фирмама за њихове инвестиције, што ће омогућити први круг улагања, као у случају "Фијата" и "Јужног тока", док ће други круг улагања доћи, по његовом мишљењу, након што се велики енергетски и путни инфраструктурни пројекти приближе инвеститорима.

"“Сви морају да схвате да је пред нама озбиљан процес економског опоравка Србије. Ту нема чаробног штапића. Али то могу да ураде само оне политичке опције које ће успети да ангажују око себе комплетан, пре свега, домаћи потенцијал, по пароли 'у се и у своје кљусе'. А странци, колико нам помогну, добро су дошли”", оценио је Бајатовић.

Према његовом мишљењу, Србија неће ући у Европску унију за седам година, нити ће Европа решити све наше проблеме.

Бајатовић се, због стања економије, заложио и за ванредне покрајинске изборе, на којима би био проверен политички легитимитет и легалитет.

"Економија мора да буде прва. Нема разлике између незапосленог Мађара и незапосленог Србина и нема разлике између гладног детета русинског, мађарског или српског. Није то тема, нити је тема да неко интернационализује војвођанско питање", рекао је Бајатовић.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару