Читај ми!

Ранковић: Приоритет нова радна места

Очекујемо више од 10 одсто и у Београду и у Србији, јер мислим да ће људи препознати шта смо радили, каже кандидат за градоначелника престонице НДС-а Борис Ранковић. Као приоритет Ранковић наводи отварање нових радних места, што сматра да треба ускладити са постизањем циљева Стратегије развоја Београда.

Кандидат Нове демократске странке за градоначелника Београда Борис Ранковић очекује да ће у изборној трци у граду освојити више од 10 одсто гласова Београђана, а након избора свакога ко дели визију НДС-а види као прихватљивог партнера.

Ранковић у изјави за Танјуг оцењује да не постоје инстант решења која могу одмах и на свим нивоима да доведу до бољитка за грађане, већ да је напредак увек плод дугорочног планирања, док новац за функционисање града, како каже, може да се обезбеди из европских фондова и оптимизацијом постојећих система.

Као приоритет Ранковић наводи отварање нових радних места, што сматра да треба ускладити са постизањем циљева Стратегије развоја Београда, а као начин за постизање тог циља помиње развијање нових индустријских и привредних зона.

Не желећи да лицитира с процентима, Ранковић као добар изборни резултат његове странке очекује бар десет одсто гласова Београђана, али каже да је важније од тога да суграђане тргне из апатије, задобије њихово поверење, врати им визију у сигурну будућност и "пронађе их у изгубљености у коју су их увели неки политичари у које смо сви заједно некада веровали".

"Очекујемо више од 10 одсто и у Београду и у Србији, јер мислим да ће људи препознати шта смо радили, нашу снагу и способност да им вратимо веру и да оно што обећамо и испунимо, а ми не обећавамо нереално и оно што чини наш интегритет су наши резултати из прошлости", навео је Ранковић.

"Добродошли сви који деле визију НДС-а" 

Након избора, каже, добродошли су сви који деле визију НДС, односно сви који прихватају да конструктивно допринесу решавању проблема Београђана.

"Таквима ћемо ми дати подршку или ће је они дати нама. Такви коалициони партнери су прихватљиви, односно сви у којима будемо препознали такав потенцијал", рекао је Ранковић не желећи да конкретно именује било коју странку.

Ранковић сматра да га, у односу на остале кандидате за градоначелника, издваја знање да препозна проблеме града, јер је радио на једном од најважнијих места у граду (као директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу), а, како тврди, зна и начине и методе како да решава проблеме у граду.

"Мислим да сам у том сегменту изграђенији него остали кандидати. Нисам политичар, ја сам стручњак који је радио на том месту и мислим да сам добро радио, а ти резултати могу да се провере", рекао је Ранковић.

Додао је и да је напредак увек плод озбиљног рада, али и да постоје ствари које могу да се ураде одмах - рецимо да јавни превоз буде јефтинији, тачнији и комфорнији, да не повећавамо порез на имовину, да се укину листе чекања за дијагностичке и специјалистичке прегледе...

У градском превозу то конкретно значи направити јединствени тарифни систем наплате, што ће дугорочно свима омогући да се возе јефтиније, а што, како је рекао, подразумева да не може приватник да наплаћује карте.

Повећање пореза на имовину Ранковић сматра погрешном одлуком, уместо које предлаже да се прошири основица опорезивања, а смањи стопа, односно да сви нелегални и ванкњижни објекти уђу у систем опорезивања, а не да порез плаћају само они који имају укњижене објекте и имовину.

Социјалну политику у граду Ранковић би довео на ниво стратешки и дугорочно одрживе подршке свим социјално угроженим лицима, а не, као што је сада, она буде једнократна помоћ или милостиња.

Кандидат НДС-а за градоначелника промовисао би и идеју јавно-приватног партнерства, чиме би се, како наводи, инвеститорима препустило да изграде недостајућу примарну инфраструктуру, а они би заузврат имали олакшице у погледу броја радних места која ће отварати, и то без обзира да ли је реч о домаћим или страним инвеститорима.

"Недовољно стручан тим за 'Београд на води'" 

"Београд на води" је деценијска потреба спуштања града на реке, сматра Ранковић, али тврди да тим који предлаже тај пројекат није довољно стручан и одговоран да би могао да га изведе до краја.

"Мислим да решења која се тренутно предлажу не сагледавају објективно и адекватно могућности и начине реализације пројекта, јер нисмо чули како ће бити обезбеђена недостајућа инфраструктура, ко ће платити накнаду за уређивање грађевинског земљишта која је према грубим проценама преко милијарду евра, нисмо видели адекватно архитектонско - урбанистичко решење...", рекао је Ранковић.

Начелно подржава децентрализацију, ценећи да град треба да препусти општинама да усвајају и израђују планове детаљне регулације, уз истовремено већу могућност издавања грађевинских дозвола за већи износ бруто квадрата.

Граду недостају средства, а Ранковић види ефикасан начин да се до њих дође у оптимизацији постојећег система и посебно система комуналних предузећа, док као могућност оставља и подизање на виши ниво Агенције за сарадњу са ЕУ, односно бољу позицију у односу на приступне фондове, а с обзиром да Београд има статус региона чиме су му отвореније могућности за приступ европским фондовима, на чему се, како тврди, до сада слабо радило.

Ранковић, који је недавно напустио ДС, оценио је да је претходна власт урадила пуно добрих ствари, посебно у домену социјалне политике, али и да је било и грешака, као што је препуштање система наплате превоза приватнику.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару