Читај ми!

Ђилас: Време је да се Србија пробуди

Све што ради СНС засновано је на лажним обећањима, јер јасно је да ништа од тога неће бити реализовано, рекао је Драган Ђилас. Да није било партијског запошљавања, а чији се број процењује на 30.000, у Србији би данас било још 50.000 незапослених више него у претходних годину и по дана, истакао је лидер ДС-а.

Лидер Демократске странке Драган Ђилас поручио је да је све што ради СНС, па и у кампањи и њен лидер Александар Вучић, засновано на лажним обећањима, јер јасно је да ништа од тога неће бити реализовано и додао да је време да се Србија пробуди на предстојећим изборима, 16. марта.

Ђилас је на конференцији за новинаре рекао да је, према последњим подацима Републичког завода за статистику, незапосленост у Србији 28,9 одсто, а не како је то Вучић рекао 6. јануара 21,1 одсто.

Лидер ДС-а је подсетио на Вучићеве речи од пре годину и по дана када је, како је додао, лидер СНС-а рекао да је незапосленост 25 одсто.

"Тада смо му ми рекли да је то немогуће, то значи да је 150.000 људи добило посао, а ја питам грађане: Да ли знате суграђане, комшије који су од прошле године добили посао?", казао је Ђилас.

Ђилас је рекао да је Републички завод за статистику званично саопштио да је незапосленост 28,9 одсто као и да подаци Националне службе за запошљавање показују да је за годину дана посао изгубило 20.000 људи.

"Да није било партијског запошљавања, а чији се број процењује на 30.000, у Србији би данас било још 50.000 незапослених више него у претходних годину и по дана. ДС је на Дан државности дужна да упозори грађане шта се у овој земљи спрема у наредном периоду", навео је Ђилас.

Лидер демократа је додао да је та странка такође дужна да упозори грађане на обећања и бајке о којима опет говоре напредњаци, као и, на пример, о "Београду на води" и о томе како ће "квадрате куповати странци јер кад та компанија гради онда долази и куповина".

Објектима, то јест појединим деловима зграда које је градила та компанија у Дубаију, поручио је Ђилас, искључена је струја, јер они који су купили простор за рентирање немају коме да га издају.

"Вратимо се у реалност, престанимо да обећавамо, почнимо да радимо оно што можемо и престанимо да обећавамо људима дивне снове јер они ће се претворити у ноћне море", казао је Ђилас.

Он је додао и да последњих шест месеци СНС контролише сва развојна министарства - економију, привреду, пољопривреду, енергетику и грађевину и да зато "шест месеци ми пропадамо".

"Зато имамо изборе 16. марта јер би у наредних шест месеци то било видљивије. Тражимо од СНС-а зато да предложи једно решење и предлог како ће решити ове проблеме", рекао је Ђилас и додао да демократе дају конкретна решења у многим областима почевши од тога како да се запосле људи, где улагати.

Ђилас је истакао да ће "та огромна лаж која траје већ две године у кампањи појести све".

"Ако се Србија 16. марта не пробуди, биће касно, али сигурно ће се једном пробудити, а то буђење што је касније биће све болније и биће све теже решити нешто што је уништено", закључио је Ђилас.

Излаз у већој производњи

У оквиру изборне кампање Ђилас је посетио је село Крушчица код Беле Цркве, где је рекао да Србија може изаћи из евидентне економске кризе једино подизањем примарних производних капацитета у прехрамбеној индустрији и пољопривреди.

Ђилас је, како је саопштила ДС, саслушао Весну Ировић која га је упознала са чињеницом да пољопривредни произвођачи немају финансијске капацитете којима би одржали своја газдинства, да немају могућност повољног задужења код банака, да не постоје реалне субвенције као што је случај у земљама ЕУ, да нису конкурентни, као и да су све више суочени са проблемом уцењивања накупаца при откупу пољопривредних производа.

''Сву енергију морамо да усмеримо у пољопривреду. Држава мора да успостави систем заштите и сигурности индивидуалног пољопривредног произвођача, од помоћи у производњи, преко побољшања квалитета и приноса, до гарантованог пласмана производа'', истакао је Ђилас.

Ако би држава ушла у пројекат подршке, а пољопривредници, од дела остварене добити, почели да враћају на десет година за три године, да ли је то решење прихватљиво, упитао је Ђилас.

''Што више будете производили, то ће се лакше живети. Што се ниских цена производа тиче, недопустиво је да се, зарад политичких поена, инфлација спушта фингирањем ниских цена пољопривредних производа, да пољопривредници због уцене накупаца дођу у ситуацију да морају да продају земљу или нову механизацију коју су протеклих година куповали на кредит'', нагласио је Ђилас.

Председник ДС је рекао да је на примеру ПКБ доказао да не стоји теза да је све државно и неодрживо.

Српска напредна странка је саопштила да не жели да се бави маркетингом већ искреним реформама како би се поправило стање које је оставила Демократска странка.

Демократска странка је потом затражила од највеће странке владајуће коалиције да објасни зашто се подаци о незапослености у Србији које она износи у предизборној кампањи разликују од званичних статистичких података.

"Пошто СНС тврди да се ДС бави маркетингом а СНС не, нека СНС објасни како то није лаж када Александар Вучић 6. јануара каже да је незапосленост у Србији смањена са 25 одсто на 20,1 одсто, а званични подаци Републичког завода за статистику и Националне службе за запошљавање показују да је незапосленост у Србији порасла и да је она 28,9 одсто", наводи се у саопштењу ДС-а.

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару