Читај ми!

Станковић позвао Албанце да изађу на изборе

Одлука политичких представника Албанаца да прекину разговоре са Владом иде на штету грађана, рекао је Зоран Станковић. Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу позвао је Албанце са југа Србије да покажу политичку зрелост и промене одлуку о бојкоту избора 16. марта.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић позвао је Албанце са југа Србије да покажу политичку зрелост и промене одлуку о бојкоту избора, напомињући да учешће на изборима од њих траже и међународна заједница и Албанија.

Станковић је у интервјуу Фонету истакао да Влада Србије за ову годину планира да у те три општине, поред редовних буџетских давања, издвоји додатних 2,4-2,5 милиона евра, што је значајна сума, имајући у виду њихову величину и број становника.

Према оцени Станковића, одлука политичких представника Албанаца да прекину разговоре са Владом иде на штету грађана.

"Прекид разговора и бојкот не значи да и држава треба да се понаша на тај начин. Јер, ако би држава бојкотовала албанске лидере онако како они бојкотују државу, онда људима не би биле исплаћиване плате у јавном сектору, пензије, нити би на било који други начин могао да тече живот и рад у општинама", објаснио је Станковић.

Држава има довољно стрпљења и наставља са давањима у те три општине, додао је Станковић, који се нада да ће се подићи свест Албанаца на југу Србије и да ће они прихватити даље разговоре са Владом.

Он је упозорио да се, нажалост, дуже времена на подручју општина Прешево и Бујановац не поштују закони државе Србије, или се не примењују у пуном обиму, па је један од задатака Координационог тела да се прекине са таквим случајевима, попут неплаћања струје.

Ти износи су енормни, оценио је Станковић, позивајући се на податак Електродистрибуције да је само у општинама Прешево и Бујановац за утрошак струје ненаплаћено око две милијарде динара.

"То је опомена да држава дефинитивно мора да на прави начин поштује законе које доноси", нагласио је Станковић.

И сви они који се финансирају из буџета морају да испуњавају своје обавезе, рекао је Стаковић, јер је невероватно да неко ко прима плату за наплату струје није успео да наплати толика потраживања.

Говорећи о попису становништва, који су Албанци са југа Србије бојкотовали, Станковић је подсетио да се то дешава протеклих неколико деценија, и зато је и био тема разговора са лидерима Албанаца са тог подручја.

Он је констатовао да је и држава у припреми пописа показала одређене слабости и да би и то требало да се исправи.

Станковић је напоменуо да је Координационо тело у све разговоре са Албанцима о правима националних мањина укључивало и представнике међународне заједнице, који су били упознати са свим активностима.

Резултат тога је да и они сад траже од Албанаца да наставе дијалог и изађу на изборе 16. марта, истакао је Станковић.

"Сада само од Албанаца зависи да ли ће учешћем у разговору дати своје предлоге и решавати своје проблеме у оквиру закона, Устава и међународних конвенција о националним мањинама", поручио је Станковић и констатовао да и власти у Тирани траже од Албанаца са југа да изађу на изборе у Србији.

Станковић жели да партије Албанаца са југа Србије промене своју одлуку о бојкоту избора, јер би на тај начин показале пуну политичку зрелост, посебно због тога што је Партија за демократско деловање Ризе Халимија већ најавила учешће на изборима.

"На тај начин је показала пуну одговорност да све оно за шта се залажу Албанци презентује највишем законодавном телу Србије, где имају могућност да утичу на доношење закона, поставе питања која су битна за њих и чују објашњења која им даје држава", рекао је Станковић.

уторак, 23. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару