Читај ми!

Да можда не: Правда у Србији

Нисмо задовољни стањем у правосуђу, али смо задовољни што стварамо основе за његов развој, навео Марко Ђурић (СНС). Правосудни систем у проткле три године уз помоћ ЕУ је дотучен, оцењује Слободан Самарџић (ДСС). Није спорно коментарисати пресуде, али је важно то радити озбиљно, навео Бојан Ђурић (ЛДП).

Члан Председништва СНС-а Марко Ђурић каже да хапшење посланика СНС-а Драгана Томића "у јеку предизборне кампање, показује да нико одговоран за било шта неће бити поштеђен.

Гостујући у емисији "Да, можда, не", чија је тема била правда у Србији, Ђурић је рекао да је приликом формирања владе у правосуђу затечено катастрофално стање и потпуно хаотичан систем у коме је више стотина судија било отпуштено са посла, а које је Уставни суд Србије вратио на посао.

Оценио је да је постојала правосудна мрежа која не одговара грађанима, а да је у последњих годину и по дана, између осталог, удвостручен број судова, направљена петогодишња свеобухватна стратегија и да се ради на стварању материјалне основе за бољи рад судова.

"Нисмо задовољни стањем у правосуђу, али смо задовољни што стварамо основе за његов развој. Министарство правде има визије и гарантује да ће Србија за неколико година имати неупоредиво ефикаснији систем", рекао је Ђурић.

Сматра да је ово први пут да је Министарство правде вођено визијом да судије треба да се усавршавају цео живот и да први пут постоји визија да у судовима треба да постоји дисциплинска одговорност.

"Нећемо да утичемо на рад судија, али они који не раде добро биће предмет дисциплинске одговорности", рекао је функционер СНС-а и подвукао да никад са позиције државног званичника неће коментарисати рад судова.

Ђурић је рекао да се труди да личним примером покаже како треба да се односи према држави и да се "на неки начин осећа осрамоћеним јер зна да је највећи део политичке класе огрезао у корупцији и криминалу, али да га то истовремено подстиче да се бори против тога".

"Правосудни систем дотучен" 

Гостујући у истој емисији, потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић је рекао да је 2008, 2009. и 2010. године, уз помоћ ЕУ, "дотучен" правосудни систем и да је ЕУ две године асистирала у реформи правосуђа и, како тврди, није дозвољавала да струка у томе да своје предлоге.

"Морамо сами да урадимо велики број ствари, а не да само препустимо другима. Не треба се хвалити почетним стратегијама и законима који су тек донети, већ покушати да се правосудни систем промени у дискрецији, па видети ефекте за неколико година", рекао је Самарџић.

На питање која га неправда највише боли, Самарџић је рекао да га највише боли "дискриминација 150.000 грађана Србије који живе на Косову и Метохији, али их је држава пустила низ воду и препустила другом правосудном систему".

Потпредседник ЛДП-а Бојан Ђурић је, са друге стране, рекао да га "највише боли неправда што има милион људи који су вредно радили цео животни век, а данас су на ивици глади".

"То су огромни бројеви и међу њима су и људи који су близу пензије, а нису добили ни прилику да раде. У ових месец дана ћете видети како ће се манипулисати тим људима и то је неправда", рекао је Бојан Ђурић, који сматра и да људима недостаје директан контакт са политичарима.

Функционер ЛДП-а је оценио да незадовољство политичарима код људи постоји због њиховог осећаја да су изневерене њихове наде.

Говорећи о стању у правосуђу, Бојан Ђурић је рекао да сматра да није спорно коментарисати пресуде, али да је важно како се то чини и да ли се понашате озбиљно, односно да то не буде на један начин када је неко на власти, а на други када је у опозицији.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару