Динкић: Инвестиције уместо штедње

Неопходно је прекинути са политиком штедње и стезања каиша, и уместо тога подстаћи инвестиције и запошљавање, рекао је лидер УРС-а Млађан Динкић. Сузана Грубјешић предлаже укидање солидарног пореза.

Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић оценио је да би требало одмах прекинути са политиком штедње и стезања каиша, и уместо тога подстаћи инвестиције и запошљавање.

Динкић је, представљајући привредницима економску платформу УРС-а, рекао да, уколико се то не уради, пензионери неће до краја живота имати веће пензије, а запослени у просвети и лекари неће до краја радног века имати веће плате.

"Наш план је да доведемо још 'Фијата' у све регионе, да направимо јаку Развојну банку за помоћ домаћој привреди, да се више улаже у пољопривреду, да се укине бирократија, папирологија, да се убрзају процедуре, да се покрену масовни јавни радови на изградњи инфраструктуре како би се омогућило да сви региони добију једнаке шансе и да грађани имају боље услове живота где год да живе", рекао је Динкић.

Динкић је рекао да ће средства за програм УРС-а наћи у раздуживању, рекавши да је док је он био министар финансија вратио пола дуга Светског банци и Лондонском клубу.

Говорећи о развоју привреде, председник УРС-а је оценио да уз скупе кредите не може да дође до напретка.

"Централна банка би требало да снизи каматну стопу са 9,5 на 4-5 одсто, и онда би и динарски и девизни кредити за привреду били нижи", навео је Динкић.

"На следећим изборима неће бити важан број мандата већ шта ко може да уради, јер џаба мандати ако дође до сценарија из Босне или Грчке", закључио је Динкић.

Кандидаткиња УРС-а за градоначелника Сузана Грубјешић рекла је да ће уз наставак садашње економске политике Београђани моћи само да преживљавају, заложивши се за укидање солидарног пореза. Она је навела да плате професорима и лекарима нису повећаване од 2005. године. 

"Уколико се настави садашња економска политика, већина Београђана треба да се помири с трајно нижим животним стандардом", рекла је она привредницима представљајући економски програм УРС-а.

Грубјешићева је истакла да је "велика заблуда да се у Београду добро живи".

"Недовољно улагања у јавном и приватном сектору у Београду створило је читаву генерацију људи без посла и без икаквих или малих шанси да тај посао и нађу", рекла је она.

Због тога Сузана Грубјешић предлаже и укидање солидарног пореза, јер, према њеним речима, уштеда на платама професора, судија или лекара, није довољна да би било коме другом било боље.

"Последњи пут су сви професори, лекари, судије, добили повишицу 2005. године, када је Млађан Динкић био министар финансија", рекла је Грубјешићева.  

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару