СНС: Закон о набавкама спречио афере

Закон о јавним набавкама показао је сву своју сврсисходност и испунио очекивања оних који су га донели, рекао је Небојша Стефановић. Потпредседник СНС-а рекао је да је 80 одсто јавних набавки урађено у отвореном поступку за разлику од 56 одсто у ранијем периоду, када се често знало унапред ко ће победити на тендеру.

Потпредседник СНС-а Небојша Стефановић изјавио је да је Закон о јавним набавкама показао сву своју сврсисходност и испунио очекивања оних који су га донели, изневши податак да је 90 одсто поступака у јавним набавкама успешно реализовано.

Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да је за првих девет месеци 2013. у односу на исти период 2012. остварена уштеда од 230 милиона евра. Он је објаснио да је потрошено много мање новца за сличан материјал и сличне набавке.

Према његовим речима, то је и доказ да се у јавним набавкама не одуговлачи и да сви могу бити део поступка у којем нема корупције.

Стефановић је рекао и да је у том процесу смањена администрација, посебно увођењем Регистра понуђача, да се купују стандардизовани производи и да се тиме остварују уштеде и сигурно снабдевање.

Према његовим речима, и оно што се назива малим набавкама, а где је заправо био добар део корупције, сада је смањено са 15 на седам одсто.

Он је рекао и да је 80 одсто јавних набавки урађено у отвореном поступку за разлику од 56 одсто у ранијем периоду, када се често знало унапред ко ће победити на тендеру.

Стефановић је истакао да се сада све јавне набавке и читави поступци могу пратити посредством интернета.

"Желимо да покажемо да радимо по праву и по законитости и да овом земљом може много озбиљније да се управља", рекао је Стефановић, који је додао да се таквим начином управљања државом шаље порука за отварање нових пројеката а тиме и обезбеђивање нових радних места.

Он је, одговарајући на питање да ли постоји веза између јавних набавки и несташице појединих лекова у апотекама, рекао да очигледно постоји проблем који није само ствар јавних набавки, већ је реч о проблему којим би требало да се позабаве неки други надлежни органи.

Стефановић је навео да је било пропуста у прошлости када је реч о "Апотекарској установи Београд" и намештања тендера за одређене фирме.

"Имате учешће одређених фармацеутских кућа које је нарасло у време претходне градске власти и до 60, односно 70 одсто набавке свих лекова Апотекарске установе Београд. Ту очигледно постоји нешто што није само проблем јавних набавки", рекао је Стефановић.

понедељак, 22. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару