Читај ми!

Коалиција пет мањинских партија

Пет мањинских партија учествоваће на предстојећим парламентарним изборима у оквиру коалиције "Листа националних заједница", а носилац листе биће Емир Елфић из Бошњачке демократске заједнице (БДЗ). Елфић је као циљ "Листе мањинских заједница" навео освајање три мандата.

На предстојећим парламентарним изборима у оквиру коалиције "Листа националних заједница" учествоваће пет мањинских партија, а носилац листе биће Емир Елфић из Бошњачке демократске заједнице.

Уз БДЗ, параф на коалициони споразум ставили су и представници Демократске заједнице Хрвата, Покрета Мађарске наде, Мађарског грађанског савеза и Странке мађарског јединства, а како је представљено на данашњој конференцији за новинаре у Суботици, није искључено да се овој коалицији прикључи још нека партија.

Према Елфићевим речима, главни разлог њиховог заједничког наступа лежи у ставу да се досадашњи метод остварења права националних заједница, кроз деловање одређених политичких субјеката уз велике партије, није добар и није дао задовољавајуће резултате у смислу очекивања националних заједница.

Други наведени разлог је потреба за децентрализацијом и регионализацијом Србије.

Елфић сматра да су националне заједнице биле покретачи демократских промена, "лакмус папир" свих лоших ствари које су се дешавале у "лудилу режима" Слободана Милошевића, са великим обећањима да ће се стање националних заједница променити и да ће статус бити тамо где им припада.

"Већи део националних заједница које живе у Србији полажу право на аутохтоност и ми себе не сматрамо мањинама онако како нас посматрају. Сматрамо да ћемо се пуним политичким капацитетом и залагањем борити и за промену устава у том смислу", рекао је Елфић.

Као други разлог за формирање ове коалиције Елфић је навео потребу за децентрализацијом и регионализацијом Србије, уз оцену да Србија нема алтернативу на путу евроинтеграција и да треба ићи у правцу "пуних евроатланских интеграција".

Уз подсећање да је слична коалиција, тада под називом "Све заједно", на претходним изборима освојила један мандат, а да им је други измакао за око 1.000 гласова, Елфић је као циљ "Листе мањинских заједница" навео освајање три мандата.

Пет удружених мањинских странака од данас крећу у прикупљање потребних 10.000 потписа, што је оцењено као некоректно, пошто сматрају да су у подређеном положају, након чега ће бити предата листа кандидата за посланике.

Новинарима је речено да ће прва два места на листи бити кандидати БДЗ, на трећем месту биће кандидат Покрета мађарске наде, на четвртом представник Демократске заједнице Хрвата, на петом представник Мађарског грађанског савеза, а на шестом представник Странке мађарског јединства.

Председник МГС Ласло Рац Сабо рекао је да трећину Србије представљају мањине, што је по њему велика снага, те да је овом коалицијом отворен нови хоризонт у борби за аутономију и децентрализацију, што је оценио као главне разлоге сиромаштва у земљи.

Ђорђе Човић, лидер ДЗХ, истакао је да националне заједнице морају узети учешће у парламенту, поготово због отпочињања преговора са Европском унијом, у којима се по његовом мишљењу морају чути и уважити ставови мањина, што је један од разлога за стварање ове коалиције.

Председник ПМН Ласло Балинт оценио је мањинске проблеме као сличне, а заједнички наступ као много боље решење у односу на наступ са великим странкама, јер се овим представљају као алтернатива за све националне заједнице у Србији.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару