Читај ми!

Има ли Србија опозицију?

ЛДП неће учествовати у бракоразводној парници ДС-а, каже Ненад Милић. Марко Ђуришић наводи да ће листа чија ће окосница бити Нова демократска странка анимирати бираче који би иначе апстинирали на предстојећим изборима. ДСС наступа самостално са програмом политичке неутралности, каже Александар Поповић.

Либерално-демократска партија неће у предизборној кампањи улазити у савез са листом коју ће предводити бивши лидер демократа Борис Тадић, јер, према речима заменика председника либерала Ненада Милића, та странка не жели да учествује у "бракоразводној парници" Демократске странке.

 Овде можете погледати/преузети емисију Упитник

 Милић је, учествујући на РТС-у у дебати на тему "Има ли Србија опозицију?", истакао да разлаз у ДС-у на политичку сцену није донео никакве нове идеје и да тај раскол не може донети ништа добро политичкој атмосфери у Србији.

Када је реч о најављиваној сарадњи ЛДП са Лигом социјалдемократа Војводине, Милић је објаснио да до формализовања годину дана договаране сарадње није дошло због тога што је странка Ненада Чанка одлучила да о предизборној сарадњи разговара са Тадићем.

"После годину дана разговора о суштини аутономије Војводине и томе како ћемо се заједно борити за ту аутономију и приче о заједничком наступу, дошли смо до тога да они желе да на исти начин разговарају са Тадићем који је донео устав са којим се ЛСВ није слагала", објаснио је Милић.

Зато ће ЛДП, напоменуо је он, наступати заједно са Социјалдемократском унијом и разговара са још неким мањим странкама са којима традиционално сарађује.

Шеф изборног штаба блока окупљеног око Бориса Тадића Марко Ђуришић, одговарајући на питање да ли ће разлаз у ДС-у на неки начин бити хендикеп опозиције у изборној кампањи, објаснио да ће листа чија ће окосница бити Нова демократска странка анимирати бираче који би иначе апстинирали на предстојећим изборима.

"Са оваквом понудом ће се велики број бирача вратити у политички живот и то најмање одговара СНС, која је високо поверење добила пре свега на основу мале излазности на досадашњим локалним изборима", рекао је Ђуришић.

Идеје за које ће се та листа залагати су, према његовим речима, идеје које су биле основа политике Тадића у време док је био на челу Србије и ДС-а то је политика грађења јаких институција, снажења демократије и решавања економских проблема.

Потпредседник Демократске странке Србије Александар Поповић рекао је да ће та странка на предстојећим изборима наступати самостално са програмом политичке неутралности, односно Србије која неће бити затворена у "бриселске окове", већ ће слободно моћи да сарађује са свима, јер све земље Југоисточне Европе су, како је рекао, више изгубиле него добиле уласком у ЕУ

ДСС је, навео је он, за озбиљну националну расправу о томе треба ли да Србија иде у ЕУ, а која ће бити крунисана и референдумом о том питању.

"Евроунијатска магистрала је системска грешка и због те политичке грешке имаћемо и лошу финансијску ситуацију, јер све нове чланице ЕУ су се задужиле више након што су ушле у ЕУ", казао је Поповић.

Члан Председништва СНС-а Марко Ђурић је, као једини представник владајуће коалиције у дебати, оценио да поделе, свађе и прекомпозиције у опозиционом блоку нису корисне за грађане, јер је, како сматра, реч о "пресипању из шупљег у празно".

"Када људи који су до јуче седели заједно говоре овако једни о другима, ми немамо друге него да им верујемо јер једни друге најбоље познају", рекао је Ђурић.

"На овим изборима потребно је да се легитимизује политика и да снага и замах променама, јер у Србији се често може чути критика покушаја да се институције поставе на ноге, корупција искорени и побољша углед Србије у свету. У таквој ситуацији ми тражимо подршку од грађана, а не од оних за које знамо да овоме не могу да допринесу", рекао је Ђурић.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару