Читај ми!

Вулин и Шлимберже о гласању на КиМ

За организацију гласања на парламентарним изборима на КиМ постоји модел који се уз ангажовање ОЕБС-а показао успешним, рекао министар Александар Вулин. ОЕБС спреман за обављање тог задатка уколико се о томе постигне сагласност, каже шеф те мисије на Косову Жан-Клод Шлимберже.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин и шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Жан-Клод Шлимберже разговарали су о организацији гласања у српским срединама у Покрајини на предстојећим парламентарним изборима за Скупштину Србије.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, Вулин је рекао да за организацију тих избора на Косову и Метохији већ постоји одличан модел који се у пракси показао успешним на изборима из 2012. године.

Тај модел, како је рекао, подразумева ангажовање ОЕБС-а као статусно неутралне организације и рад на терену особља Мисије, који већ поседују стручност и искуство у организовању и праћењу избора.

Амбасадор Шлимберже потврдио је спремност за обављање тог задатка уколико се о томе постигне сагласност.

Шлимберже је приметио и "како је питање резервисаних мандата за заједнице у косовској скупштини, нажалост, постало предмет жустре страначке расправе".

Како се наводи у саопштењу, Вулин је истакао неопходност да међународна заједница реагује на покушај да се смањи учешће заједница у јавном животу и јавном одлучивању и то након договора постигнутих у Бриселу.

Саговорници су констатовали да успех у организацији избора и нарочито учешће српске заједнице на свим изборима нужно подразумева усклађене обостране напоре ОЕБС-а и Владе Србије.

Портпарол ОЕБС-а на КиМ Никола Гаон потврдио је раније у изјави Танјугу да ће та мисија пружити подршку у будућим изборним процесима на Косову и Метохији уколико то буде потребно.

"Уколико ОЕБС-ова подршка буде потребна и у будућим изборним процесима, ми је можемо пружити у складу са нашим мандатом, експертизом, ресурсима и могућностима", рекао је Гаон Танјугу.

Гаон је подсетио да је 2012. године ОЕБС био фацилитатор гласања за бираче на Косову и Метохији са правом гласа на српским парламентарним и председничким изборима, а на основу споразума свих релевантних актера, укључујући званични Београд и Приштину.

Додао је и да се ОЕБС тренутно оперативно спрема за пружање потребне техничке подршке у изборима за градоначелника Северне Митровице 23. фебруара.

"Наша улога у овом кругу избора биће иста као и у претходним изборним круговима на северу Косова и Метохије и како су то од нас захтевале стране у Бриселском споразуму", рекао је Гаон и додао да у том процесу блиско сарађују са Централном изборном комисијом и општинским службеницима за изборе.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару