Сусрет војних званичника Северне и Јужне Кореје

Званичници Северне и Јужне Кореје разговарали су данас у пограничном селу Панмунџому, а у фокусу је била изградња војног поверења између две земље. Истовремено, Американци тврде да су открили обновљену активност у севернокорејској фабрици која је произвела прве интерконтиненталне балистичке ракете које могу да допру до САД.

То је други сусрет те врсте од јуна, што је договорено током самита лидера две Кореје у априлу, када су се сагласили да ће бити обустављене "све непријатељске активности" и да ће се смањити напетости, пренела је агенција Ројтерс.

Ан Ик Сан, који предводи севернокорејску делегацију, рекао је на почетку састанка да "народ Северне и Јужне Кореје сматра ове разговоре важним", те да је значајна улога која је дата војсци у напорима да се обезбеди мир и напредак обе Кореје.

Корејски рат (1950-1953) завршен је без потписивања мировног споразума, тако да ту технички Северна и Јужна Кореја и даље у рату.

Уочи војних разговора, јужнокорејски медији су писали да би две делегације могле да разговарају о усвајању заједничке декларације са УН, а која се односи на формално окончање рата.

Северна Кореја обновила производњу ракета?

Амерички шпијунски сателити открили су обновљену активност у севернокорејској фабрици која је произвела прве интерконтиненталне балистичке ракете које могу да допру до САД, изјавио је високи амерички званичник. 

Сателитске фотографије и снимци показују да возила улазе и излазе из постројења у Санумдонгу, али се не види у којој је фази евентуална производња ракета, рекао је Ројтерсу исти, неименовани званичник.

Позивајући се на изворе блиске обавештајним извештајима, "Вашингтон пост" је јуче навео да Северна Кореја, по свој прилици, ради на једној или две нове интерконтиненталне балистичке ракете на течно гориво у великом истраживачком постројењу на ободима Пјонгјанга.

Истовремено, високи званичник у јужнокорејском председничком кабинету рекао је да америчке и јужнокорејске агенције помно прате "различита кретања" у Северној Кореји, не износећи више детаља.

Докази до којих су САД дошле овог месеца, најновији су који указују на текућу активност у севернокорејским нуклеарним и ракетним постројењима, упркос преговорима са САД и јунском самиту лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна и америчког председника Доналда Трампа.

Амерички државни секретар Мајкл Помпео рекао је прошле недеље Комитету за спољне односе Сената САД да Северна Кореја и даље производи гориво за нуклеарне бомбе, упркос свом обећању о денуклеаризацији, али је нагласио да Трампова администрација и даље постиже напредак у преговорима с Пјонгјангом.

Џоел Вит, бивши преговарач Стејт департмента и оснивач пројекта за праћење Северне Кореје "38 Север", каже да није реално очекивати да Пјонгјанг обустави своје програме "док мастило на споразуму није још ни стигло да се осуши".

То је био случај и са америчким преговорима са Совјетским Савезом током Хладног рата, а у новије време и са Ираном.

"Наставили су да раде на развоју центрифуга способних да производе нуклеарни материјал иако су се са САД договорили да ограниче тек активности", подсећа Вит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару