Дан руске Морнарице – 40 борбених бродова на Неви

Прослава Дана руске Морнарице одржава се у Санкт Петербургу где главну морнаричку параду надгледа руски председник и врховни командант оружаних снага Владимир Путин. У паради учествује 4.000 припадника морнарице, око 40 борбених бродова, 40 борбених авиона и хеликоптера. Путин је најавио да ће руска морнарица добити 26 нових ратних бродова.

Владимир Путин је у обраћању указао на значај руске флоте у међународној политици.

"Руска флота која успешно обавља задатак одбрамбених потенцијала наше земље, остварујући кључан допринос борби против међународног тероризма, игра огромну улогу у обезбеђивању стратешке једнакости", рекао је руски председник, преноси Тас.

Владимир Путин је додао да су "част, храброст, посвећеност и оданост заклетви били и остали срж изузетних победа" припадника руске морнарице истичући да је руска флота више од 300 година бранила статус Русије као поморске силе способне да са одлучношћу заштити своје националне интересе.

Парада се одржава на реци Неви, а у њој учествује 4.000 припадника руске морнарице, око 40 борбених бродова, 40 борбених авиона и хеликоптера.

Мостови на Неви подигнути су како би ратни бродови могли да прођу, а посада пет бродова украшених заставама поређала су се у униформама на палуби.

Команданти морнарице, такође, су били поређани у линији на Енглеском насипу, а сви насипи су украшени заставама светог Андреја.

Путин се у пратњи министра одбране Сергеја Шојгуа и главног команданта руске морнарице Владимира Корољева укрцао на председнички брод који је кренуо Невом од Петропавловске тврђаве где је Путин поздравио посаде морнаричких бродова.

Официри руске морнарице поздравили су председника узвицима "Ура, ура, ура", а након тога је његов брод пристао код Енглеског насипа.

Владимир Путин је подсетио на снагу "светог морнаричког братства". "Оправдано смо поносни на нашу морнарицу, на њен највиши ниво борбене спремности, стратешке, тактичке и оперативне способности, снагу и лепоту наше руске флоте", рекао је Путин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару