Војна парада Јелисејским пољима поводом Дана Бастиље

Француска је обележила Дан Бастиље војном парадом Јелисејским пољима у Паризу, на челу са председником Емануелом Макроном. У паради су, као почасни гости, учествовали и војници Јапана и Сингапура. Двојица припадника француске полиције на мотоциклима сударила су се током параде док су пролазили испред председника Емануела Макрона и других званица.

Стојећи у војном возилу, у пратњи мотоцикала, Макрон је предводио своју другу параду поводом 14. јула, националног празника Француске, док су му стотине гледалаца клицале.

Након што је прошле године паради у француској престоници на овај дан присуствовао амерички председник Доналд Трамп, Макрон је ове године тим поводом у Париз позвао лидере Јапана и Сингапура, две азијске земље које су дугогодишњи партнери Француске.

Јапанског премијера Шинза Абеа, који је отказао долазак због погубних поплава код куће, представљао је министар спољних послова Таро Коно.

У паради је учествовало око 4.200 војника, 220 возила и око 100 авиона.

Током параде, која је трајала више од два сата, догодиле су се и две непријатности.

Демонстрирајући способности француских снага, два полицијска мотоцикла су се сударила, док је, с друге стране, авион акробатске јединице патролних ваздухопловних снага распршио погрешну боју у склопу француске заставе изнад Париза, преноси Ројтерс.

Француска је, иначе, мобилисала око 110.000 припадника безбедносних снага поводом обележавања Дана Бастиље, али и поводом финала Светског првенства у фудбалу, које ће бити одржано сутра у Русији.

Французи се надају да ће славље наставити сутра, када се национални фудбалски тим буде суочио с хрватском репрезентацијом у финалу.

Ако Француска по други пут освоји првенство, можда ће и сутра увече Јелисејска поља бити пуна људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару