Милче Рајић правоснажно ослобођен оптужби за злоупотребе

Трећестепено веће Апелационог суда у Београду правоснажно је ослободило од оптужби власника предузећа "Центар промет" д.о.о. Влашки До Милчета Рајића из Пожаревца од оптужби да је са сарадницима прибавио корист свом предузећу од 60.977.258 динара, за колико је, према недоказаној оптужници, оштетио републички буџет.

Овом одлуком која је објављена на сајту суда, преиначена је пресуда другостепеног већа Апелационог суда којом су оптужени били осуђени на затворске казне и одузимање имовинске користи.

Првостепеном пресудом окрвиљени су били ослобођени од оптужби, али је та одлука била преиначена другостепеном пресудом на коју су се жалили окривљени у трећем степену – па је сада опет донета ослобађајућа пресуда која је правоснажна.

Поред Рајића су због недостатка доказа сада правоснажно ослобођени тадашњи вршилац дужности директора Друштвеног предузећа "Народна лутрија" Београд Горан Шљапић, директор "Завода за економику и развој привреде" Мирјана Марјановић и архитекта у том Заводу Миливоје Караџић.

Шеф Одсека за утврђивање јавних прихода Републичке управе јавних прихода - филијале Пожаревац Бошко Спасојевић је ослобођен од оптужби за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

У образложењу одлуке трећестепеног већа Апелационог суда се наводи основано се изјављеним "жалбама браниоца Шљапића и Рајића указује да се у списима предмета не налазе докази који указују да су они извршили кривично дело на начин како је то описано оптужницом".

Апелациони суд је закључио да није доказано да је Рајић наговорио Шљапића да у име ДП "Народна лутрија" његовом другом привредном друштву "Центар промет" д.о.о. Влашки До прода пословни простор у Пожаревцу по цени знатно нижој од тржишне.

"Из одлуке Управног одбора ДП "Народна лутрија" од 8. октобра 2001. године утврђује се да је Шљапић именован за вршиоца фунције генералног директора тог предузећа, те да је ту дужност обављао од 10. октобра 2001. године до 25. октобра 2005. године", наводи се у одлуци.

Додаје се и да из списа предмета произлази да је на предлог председника УО и директора ДП "Народна лутрија" 19. јуна 2002. године донета одлука да Скупштина тог предузећа одобрава продају пословног простора у Поžжаревцу, те да почетну цену утврди овлашћена агенција за процену тржишне вредности некретнина, а да в. д. генералног директора спроведе процедуру и достави извештај Скупштини.

Осим тога, у току поступка је утврђено да је председник УО "Народна лутрија" учествовао у доношењу одлуке УО да се предложи Скупштини продаја објекта у Пожаревцу како би "Народна лутрија" намирила дугове Пореској управи.

Због свега наведено, Апелациони суд је закључио да нема доказа који указују да је Рајић наговорио Шљапића да у име ДП "Народна лутрија" његовом привредном друштву прода пословни простор у Пожаревцу, јер из доказа који су изведени на претресу пред овим судом произилази управо да је ДП "Народна лутрија" због својих пореских обавеза од својих овлашћених органа донела одлуку о продаји предметних локала у Пожаревцу.

Апелациони суд додаје да није потркрепљена кредибилним доказима ни тврдња тужилаштва за организовани криминал да је Караџић процену вредности предметног објекта определио знатно ниже од тржишне вредности и тако помогао Шљапићу да локал прода по знатно нижој цени.

"Тржишна вредност објекта није исто што и грађевинска вредност објекта и може се у већој или мањој мери разликовати од многих фактора", навео је Апелациони суд.

Тај суд је додао да није прихватио налаз и мишљење вештака будући да је "јасно да се грађевинска вредност објекта утврђује на бази утрошка материјала, грађевинских радова и трошкова и изградње објекта и при том се има на уму амортизација објекта која одређује старост тог објекта, док се тржишна вредност објекта утврђује на основу исказаних цена за објекте на истој локацији и сличног квалитета, а чији промет је већ остварен, при чему се тржишна вредност не може утврђивати према ценама из понуде за објекте чији промет тек треба да буде остварен будући да се понуда и остварена цена у знатној мери могу разликовати".

Апелациони суд је такође закључио да нема доказа да су Мирјана Марјановић и Бошко Спасовић предузели радње кривичног дела на начин описан у оптужници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару