Живојин Ракочевић: Косово и Метохија је медијска мека

Новинар и књижевник Живојин Ракочевић добитник је награде "Александар Тијанић". Да ли борбеност има алтерантиву када живите на Косову и Метохији?

Награда "Александар Тијанић" додељује се за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез.

Борбеност новинара, књижевника и директора Дома културе у Грачаници Живојина Ракочевића препознале су колеге и због тога одлучили да баш он буде овогодишњи добитник награде "Александар Тијанић".

Гостујући у Јутарњем програму, Ракочевић је рекао да се без борбености не може нигде живети, а да је Косово и Метохија медијска мека. 

"У основи ту се ради о начину живота који вас стално подстиче да радите, да се борите против разних препрека и против десетина и стотина ограничавања ваше слободе, ваших напора да нешто позитивно урадите, да имате град, сведочите поред најважнијих културних, духовних и националних тачака нашег народа", истакао је Ракочевић.

Такође, да се сучавате са лицима људи, са њиховом угроженошћу, са њиховом наизглед безнадежном изолованошћу, додаје Ракочевић.

Према његовим речима, то су проблеми који се дешавају и пред очима Европе, и које нико не види и онда се морају стално представљати јавности, указивати на та лица на којима се ломи наш живот, наша укупна историја, наша духовност, наш однос према слабијима...

Међутим, како истиче, српски народ на Косову и Метохији је преживео иако је већина очекивала супротно. 

"Ту су два модела. Један је модел историјског трпљења и модел историјског преживљавања и начина да се опстане, а други је модел културног обрасца који се тамо формирао", каже Ракочевић.

Тамо је, каже, наш Нотр Дам који је у Дечанима, тамо је наша Сикстинска капела која је Богородица Љевишка и то су чињенице које морамо стално да понављамо чак и себи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару