Подстанарске муке – скућити се сада или чекати бољу прилику

Крај године је углавном време за новогодишње одлуке - нови посао, селидбу, венчање или куповину стана. Само у првих шест месеци ове године продато је око 47.000 некретнина. Да ли је 2020. право време за инвестирање и хоће ли она донети и нижу цену квадрата?

Скућити се сада или сачекати бољу прилику, стара или ипак нова градња, кредит или готовина, центар или периферија... само су неке од подстанарских калкулација.

Тржиште некретнина у Србији последњих година достигло је свој максимум, а према последњим подацима из 2019, рекордери по цени квадрата су Златибор и Београд, следи Копаоник, и у стопу их прати Нови Сад.

У Београду је најскупљи квадрат продат за 7.900 евра, а најјефтинији у Сопоту за само 300.

За квадрат на Златибору било је потребно издвојити просечно 1.470 евра, нови стан Нишлије и Крагујевачани могли су купити већ за 700 евра по квадрату, док Чачани и Суботичани стару градњу могу пазарити и за 500. За оне који су у потрази за кућом или станом, грађевинари имају боље прогнозе.

"Већ идуће године креће градња пар великих локација посебно у Београду и интензивираће се градња за војску и полицију који ће опет да смање притисак на легално тржиште, оно што ми кажемо што су тржишни услови за станове, тако да може да се очекује 2021. и стагнација и благи пад цене станова", каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

А ниже цене квадрата могу очекивати и Нишлије, Зрењанинци, Суботичани... Агенти за некретнине објашњавају да постоји још фактора који могу утицати на пад цена некретнина.

"Враћање у промет односно поновна дозвола за прометовање објеката који се налазе у процесу легализације, тренутно је њихов промет стопиран, а ради се о десетинама хиљада објеката само у граду Београду, њихов повратак на тржиште би повећао понуду и самим тим можда помогао ценама да крену надоле", каже Урош Јовановић, агент за некретнине.

У Србији је последњих година изграђено више милиона нових квадрата. Вредност радова у грађевинарству повећана је за 40 одсто у трећем кварталу 2019. године, док је тржиште некретнина у истом периоду вредело 1,8 милијарди евра, показују подаци Републичког завода за статистику.

Стручњаци су сагласни у оцени где се не треба надати јефтиним становима.

"Готових станова за тржиште посебно мањих неће бити као ове године, понуда ће бити нешто мања и очекује се да у тој структури дође до корекције навише, што се претежно односи на локације прва, друга зона, док екстразона у већим градовима Београд, Нови Сад, Суботица имају традиционално своју цену", каже Родић.

Високе цене станова подигле су и кирије, и нема назнака да ће се наредних година смањити. Ипак, уколико размишљате да се решите подстанарских мука можда је једини савет стрпљење јер би се оно, како кажу стручњаци, ускоро могло исплатити.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво