Нова правила за извршитеље – колики део плата и пензија ће моћи да буде оптерећен

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу. Размотрен је и усвојен део замерки грађана и организација које се баве заштитом њихових права. На какве промене треба да се привикну извршитељи?

Снежана Петровић из Коморе извршитеља рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је реч о друштвено одговорном закону који је водио рачуна о свим детаљима и одредбама које се тичу социјално најугроженијег становништа.

Навела је да је оправдано да постоје критике на рад извршитеља, али да се показало да је та професија веома значајна.

Појашњава да се ради о трећој судској делатности и да је знатно смањен број судских предмета чиме су судови растерећени.

Коментаре да се извршитељи неоправдано богате оценила је као непримерене и ружне, истичући да 212 извршитеља запошљава више од 2.000 људи.

Снежана Петровић наводи да свако посматра на професију извршитеља из свог угла и да је досадашњи закон имао и предности и недостатке. Указује да су извршитељи последња карика у ланцу и да је то зато најосетљивије.

Говорећи о променама закона, рекла је да сада дуг до 5.000 евра не може бити основ за одузимање некретнине уколико је то једина некретнина у власништву дужника.

Новина – Е-аукција 

Каже да се до сада највећи број предмета односио на дугове према јавним и комуналним предузећима.

Уводи се и Е-аукција за коју се очекује да спречи злопутребе. То је новина и за извршитеље и Петровићева каже да ће и они учити када се тај процес покрене.

Пошто се највећи број извршења спроводи на платама и пензијама, Петровићева каже да је до сада било извршење до две трећине плате или пензије, односно једне половине уколико се ради о минималној заради и пензији.

Истиче да је сада направљен искорак. Код плата ће бити извршење до једне половине а код минималних до једне четвртине.

Што се тиче пензија, наводи да су ту учињена два корака напред и да сада извршење иде до једне трећине, односно једне четвртине када је реч о минималној пензији. Уколико је пензија испод минималне, онда извршење иде до једне десетине.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару