Једнонедељни протест адвоката због убиства Огњановића

Поводом убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића, Адвокатска комора Србије и Адвокатска комора Београда саопштавају да ће употребити све своје ресурсе и извршити највећи притисак на надлежне државне органе како би починиоци тог злочина били пронађени у најкраћем року. Адвокати најављују једнонедељну потпуну обуставу рада.

"Убиство адвоката Мише Огњановића на најдрастичнији начин показује у каквим околностима адвокати у Србији врше своју професионалну делатност. Ово убиство је само последње у низу бројних напада на адвокате од којих је велики број до данас остао нерасветљен", наводи се у саопштењу.

Адвокатска комора Србије и Адвокатска комора Београда обавештавају јавност да ће од понедељка 30. 07. 2018. ступити у једнонедељну потпуну обуставу рада, "како би послали јасну поруку јединства професије и чврсте решености да се са оваквим случајевима адвокатура неће мирити".

"Адвокатска комора Србије и Адвокатска комора Београда најенергичније захтевају од свих надлежних државних органа да моментално ставе у функцију све расположиве капацитете, јер је од суштинске важности у оваквим случајевима одговарајућа реакција тужилаштва и полиције у првих неколико дана", саопштено је.

Представници адвокатуре ће затражити хитне састанке са министром унутрашњих послова и министром правде како би се сагледале све предузете активности и формирао посебан истражни тим који би чинили представници тужилаштва, полиције и адвокатуре у циљу брзог проналажења починилаца. У саопштењу се наводи да би се тиме послала јасна порука свакоме ко мисли да може да убије адвоката и прође некажњено.

Адвокатска комора Србије и Адвокатска комора Београда расписаће новчану награду ономе ко надлежном тужилаштву достави веродостојну информацију која ће довести до подизања оптужнице против извршиоца и наручиоца убиства Огњановића.

Адвокати упалили свеће на месту убиства Огњановића

Смрт адвоката Драгослава Огњановића није само пуцање у адвокатуру, већ напад на цело правосуђе и закон, рекла је адвокат Зора Добричанин Никодиновић и додала да ће управо због тога адвокати обуставити рад на недељу дана.

"Обуставићемо рад недељу дана у знак аларма за ово што нам се десило. Ми радимо опасан посао и на то морамо коначно да упозоримо све у држави и шире", указала је Никодиновићева, која је заједно са колегама адвокатима упалила свеће и оставила цвеће на месту где је убијен Огњановић.

Верује да је неопходно да се српским адвокатима придруже и колеге из региона, јер криминал не зна за границе, посебно када је Балкан у питању.

"Ово што се десило је катастрофа, немам речи. Огњановић је био добар и одличан колега, врстан и пожртвован адвокат и пријатељ, и то је велики губитак за целу адвокатуру", поручила је Никодиновићева и додала да је његово убиство пут у анархију у којој је све дозвољено и где свако може бити мета.

Такође, као адвокат и бранилац апеловала је на криминалне кланове да престану са убијањем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару