Батут: Троје људи умрло од грознице Западног Нила

Од грознице Западног Нила у Србији је умрло троје људи, а заражена је 41 особа, подаци су Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Оболело је 27 мушкараца и 14 жена са територије Јужнобанатског, Јужнобачког, Сремског, Средњебанатског и Подунавског округа, као и са територије Београда.

Болест преносе заражени комарци који су регистровани на 53 локацији у Србији, наведено је на сајту Батута.

Директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут" Верица Јовановић  рекла је да нема разлога за панику када је у питању грозница Западног Нила и да ова година подсећа на 2013, када је био забележен највећи број потврђених случајева ове грознице.

Јовановићева је на конференцији за новинаре, након заседања Комисије за борбу против наркоманије у школама, рекла да је од почетка јуна у Србији забележен 41 случај грознице Западног Нила, а да је од тога у три случаја дошло до смртног исхода.

Када су у питању смртни случајеви, Јовановић наводи да се ради о старијим особа који су имали смањен имунитет организма.

Апеловала је да грађани примењују личне мере превенције, да избегавају шетње у сумрак и свитање када има највише комараца, као и да носе одећу са дугачким ногавицама и рукавима.  

Болест је сезонског карактера, јавља се у летњем периоду када је највећа активност комараца. Први оболели углавном се региструју у другој половини јула месеца, а највише оболелих има у августу.

У земљама ЕУ до сада је регистровано 19 случајева обољевања од грознице Западног Нила - Грчка, Италија, Мађарска и Румунија.

Грозница западног Нила први пут се појавила у Србији 2012. године. Од првог појављивања до прошле године оболело је 574 људи, а умрла 61 особа.

Већина људи инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве последице, или је болест праћена симптомима сличним грипу.

У малом броју случајева јављају се тешке компликације као што су упала мозга и упала можданих овојница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару