Српска и немачка полиција јачају сарадњу у свим областима

Заједнички циљ српске и немачке полиције је да ојача постојећу сарадњу у борби против организованог криминала, кријумчарења људима и оружјем, као и у спречавању илегалних миграција и областима које помажу Србији да брже и снажније иде ка ЕУ, сагласили су се министри унутрашњих послова Србије и Немачке Небојша Стефановић и Штефан Мајер.

Небојша Стефановић је на заједничкој конференцији за медије после састанка са Штефаном Мајером рекао да су разговарали о напретку у сарадњи две земље, посебно у области унутрашњих послова, а Мајер је истакао да је Србија за Немачку важан и поуздан партнер и да Немачка снажно подржава пут Србије ка ЕУ.

"За нас је веомна важно да имамо Немачку, највећу и најснажнију државу ЕУ, као савезника, поготову у свим видовима борбе против организованог криминала. У претходном периоду Србија и Немачка су заједно учествовале у преко стотину заједничких операција, од којих је једна од импресивнијих била заплена 300 килограма кокаина и хапшење озбиљне и велике криминалне групе", рекао је Стефановић.

Навео је да српска и немачка полиција сарађују у свим областима које помажу Србији да брже и снажније иде ка ЕУ, те да је помоћ немачке полиције у претходном периоду допринела да српска полиција достигне одређене стандарде.

Према његовим речима, на састанку је разговарано и о илегалним миграцијама и како да српска гранична полиција буде ефикаснија у заустављању илегалних миграната.

"У том смислу, захвалан сам министру Мајеру и немачкој полицији који су изразили спремност да наставе помоћ у обукама и техничком опремању наше полиције, а ми ћемо наставити да сарађујемо са полицијом у смислу откривања свих оних који би да илегално пређу нашу границу и потенцијално да заврше у Немачкој или некој другој од земаља ЕУ", навео је српски министар.

Како је рекао, веома је значајна сарадња са немачком полицијом у борби против трговине наркотицима и малим и лаким наоружањем и супротстављању свим облицима тероризма и екстремизма.

"Србија је за Немачку важан и поуздан партнер"

"Немачка на Србију може да рачуна као на поузданог партнера, може да рачуна на српску полицију, која ће бити довољно снажна и јака да може да испуни све заједничке задатке и циљеве", навео је Стефановић.

Додао је да Србија наставља да ради на испуњавању свих стандарда који се тичу поглавља 24 везаних за придруживање ЕУ и да је Министарство унутрашњих послова већ испунило 51 одсто Акционог плана у том поглављу.

Министар Штефан Мајер казао је да су он и министар Стефановић пре две недеље у Лондону договорили да се поново виде у Београду, како би разговарали о заједничком циљу и жељи да се настави добра сарадња две земље.

"Србија је за Немачку важан и поуздан партнер и Влада Немачке снажно подржава пут Србије ка ЕУ. Желим да изразим у име Владе наше велико признање и поштовање према свему ономе што је Србија постигла и остварила као напредак на путу ка ЕУ", казао је Мајер.

Како је навео, добра сарадња је остварена између безбедносних органа две земље и полицијских снага, као и у борби против тешког и организованог криминала, пре свега у борби против наркотика, кријумчарења људима и оружјем, што је од великог значаја за борбу против организованог криминала.

"Тема која спаја наше две земље су миграције. Захваљујем на конструктивној сарадњи коју је Србија показала током претходне три године и српској граничној полицији на спречавању илегалних миграција. Немачка је и даље главна дестинација у Европи тих илегалних миграција и заједнички нам је циљ да зауставимо и ефикасно се боримо и спречимо илегалне миграције, са циљем да превасходно спречимо кријумчаре људима", казао је Мајер.

Навео је да је оптимистичан по питању будуће сарадње и у вези тога да ће сарадња два министарства бити интензивирана јер, како је навео, уверен је да ће и полицијске снаге и безбедносни органи две земље продубити већ постојећу сарадњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи