Преминуо Боки Милошевић

Познати српски кларинетиста Божидар Боки Милошевић преминуо је у Београду у 87. години. За пет деценија рада обележио је домаћу музичку сцену и оставио бројне звучне записе.

Боки Милошевић је рођен у Прокупљу 1931. У послератним годинама, свирању се учио сам.

Од 1950. почела је његова успешна каријера, када је, захваљујући чувеном виолинисти Властимиру Павловићу Царевцу, почео да свира у оркестру Радио Београда.

Потом је дипломирао и магистрирао на Музичкој академији у класи професора Бруна Бруна.

Од 1976. до одласка у пензију био је шеф Народног оркестра РТС-а, а наставио је да наступа и учествује у музичким програмима и у позним годинама.

Био је професор Музичке школе "Јосип Славенски" и члан Београдске филхармоније.

Свој широки репертоар деценијама је представљао публици широм света, педесетих година наступао је у Израелу, европским престоницама и у државама Северне и Јужне Америке, а 1971. одржао је турнеју у Совјетском Савезу.

Добитник је многобројних награда на музичким фестивалима у Југославији и иностранству и признања за допринос култури и неговању српске традиције и изворне песме.

Сем трајних снимака у Радио Београду, снимљено је његово извођење у бројним телевизијским емисијама, објавио је и неколико плоча и компакт-дискова. Компоновао је дела класичне, џез и народне музике.  

"Народну музику је дигао на један пиједестал који народна музика и заслужује. Памтићемо га као доброг човека и уметника. Одлази у легенду, али у легенду о којој ће се причати", каже истакнути уметник Мерима Његомир. 

Божидар Милошевић оставио је иза себе четворо деце и сва се баве музиком.

Саучешће министра културе 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је у своје лично име и у име Министарства упутио телеграм саучешћа породици Бокија Милошевића.

"Животни рад Бокија Милошевића у народном оркестру РТС-а, у којем је свирао и којим је руководио, педагошки рад, али пре свега његово непоновљиво умеће и осећање врхунског инструменталисте, видљиво су уграђени у музичку баштину нашег народа. Од широке публике вољен, уважен од стручне јавности", наведено је у телеграму.

Ако је, у нашој народној музици, када поменемо виолину, прво име на које помислимо Царевац, или за тамбурицу Јаника Балаж, на помен кларинета суверено први био је и остаје Божидар Боки Милошевић. Највише је признање када уметника други поистовећују са његовим инструментом, додаје се.

"Поред других одличја, Милошевић је био носилац признања за врхунски допринос националној култури. Бокија више нема међу нама, али ће нас неодољиви звуци његовог инструмента, у бројним записима, подсећати на великог уметника", истакнуто је у телеграму саучешћа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво