На конкурсу "Градови у фокусу 2018" 150 милиона динара за 22 општине

На конкурсу Министарства културе и информисања "Градови у фокусу 2018" подржана су 22 пројекта из исто толико градова и општина у укупном износу од 150 милиона динара, саопштено је из Министарства.

Према оцени министра културе и информисања Владана Вукосављевића, кроз помоћ локалним самоуправама за развој културног живота кроз инфраструктуру, реконструкције, адаптације, обнове, али и манифестације, доприноси се да културни живот у Србији буде богатији, разноврснији и, пре свега, децентрализован.

"Различите историјске околности су довеле до тога да су локалне самоуправе у Србији почеле да посустају и финансијски и организационо упркос томе што смо се уверили да у установама културе широм земље ради велики број посвећених, талентованих, вредних, одлучних ентузијаста који културни живот у својим срединама држе на високом нивоу", напоменуо је Вукосављевић на проглашењу добитника резултата конкурса у београдском Клубу посланика.

Оценивши да је добро што су локалне самоуправе показале више интересовања ове године него у претходне две, Вукосављевић је рекао да ће се потрудити да следеће године буде издвојено више од 150 милиона динара, јер сматра да они то апсолутно заслужују.

Указао је да се ефекти помака у области културе, духовног уздизања појединаца и друштава не могу мерити на дневној бази, као што то може у области економије, материјалног света и прозводње што област културе чини изазовним.

"Шта се дешава када уђемо у савремено стваралаштво, када одемо у библиотеку, када подижемо свест о неопходности и значају културе читања и слушања, шта значе позоришта за средине или ликовно стваралаштво", запитао је Вукосављевић и подсетио да културни живот јесте свега један од два или три најважнија темеља опстанка и историјског трајања сваке заједнице.

Министарство културе и информисања ће настојати да осоколи и охрабри и финансијски и стручно сваки пројекат у области културе који је вредан, поручио је министар и додао да ћемо резултате тих заједничких напора видети у годинама које долазе јер морају да се осете њихови ефекти на цело друштво.

"То је наша обавеза и за ове генерације, али и оне које долазе иза нас", закључио је Вукосављевић.

Председник општине Прокупље Александар Симоновић захвалио је на свему што је министар Вукосављевић до сада урадио за тај град и истакао да се захваљујући њему помера фокус са већих културних центара, као што су Београд, Нови Сад, Ниш, на мање "тако да је и мала општина на југу Србије наишла на разумевање".

Председник општине Крупањ Иван Исаиловић изразио је изненађење што су добили средства на конкурсу "Градови у фокусу" зато што га, како каже, по неписаном правилу мале средине не добијају често.

"Ово показује да децентрализација Србије иде у новом правцу", оценио је Исаиловић.

Председник општине Бујановац Шаип Камбери захвалио се представницима Министарства културе и информисања и комисији што су препознали стручност њиховог пројекта.

"То је доказ да, када постоји квалитет, иако је реч о малој и неразвијеној општини, могу се добити потребна средства за реализацију пројеката", истакао је Камбери.

Одлуком конкурсне комисије подржани су следећи пројекти: "Виртуозна презентација вишеслојног културног идентитета модерног Ниша", Ниш – 33 милиона динара, "Стазама културе Крупња", Крупањ – десет милиона динара, "Вени, види, врњци! Дођох, видех – врњци!", Врњачка Бања – десет милиона динара, "Сомнибус - палата културе", Сомбор – осам милиона динара, "Град фабрике – фабрика културе", Смедеревска паланка – 7,5 милиона динара, "Траговима великана", Ваљево – седам милиона динара, "Прокупачка епигенија" , Прокупље – седам милиона динара, Рудничко-таковски крај "Окно културе", Горњи Милановац – 6,5 милиона динара, Чаршијске приче, Лесковац – шест милиона динара.

Подржани су и пројекти: "Побољшање услова за неговање традиција у култури", Неготин – пет милиона динара, "Фокусиште", Бечеј – пет милиона динара, "Културно наслеђе Велике Плане – трезор сведочанстава прошлости и маркер савремених збивања", Велика Плана – шест милиона динара, "Нови Пазар за нове генерације", Нови Пазар – шест милиона динара, "На темељима Темнићког натписа где прошлост сусреће будућност", Варварин – шест милиона динара, "ЕКГ – Култура као лек", Крушевац – пет милиона динара.

Министарство је пружило подршку и пројектима: "Књажева варош, мала Венеција на Тимоку", Књажевац – четири милиона динара, "Рашка у долини векова", Рашка – четири милиона динара, "Караван културе", Бабушница – четири милиона динара, "Бришемо границе, спајамо нације – предајемо Бујановац младима", Бујановац – четири милиона динара, "Културом за европски Пирот", Пирот – четири милиона динара , "Сентаизам", Сента – милион динара и "Михизов путоказ", Ириг – милион динара.

На овогодишњем конкурсу "Градови у фокусу" пријављено је 75 пројеката, што је за око 50 одсто више него претходне године.

Поред критеријума који су предвиђени Уредбом о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе, при доношењу коначне комисија посебно водила рачуна о квалитету, концепту садржаја и формату представљања, буџету, степену поседовања потребне документације за реализацију инфраструктурних потпројеката, видљивости пројекта и општем плану финансирања.

Ове године су приспеле пријаве из свих делова Србије, што значи да активности Министарства културе и информисања доприносе подизању свести локалних заједница о значају културе као покретача друштвеног развоја целе заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару