Како оживети школске кухиње

Само пет основних школа у Београду користи своје кухиње за припремање хране. Број оних који их имају, али их не користе, много је већи. Да би у њима правили храну, потребно је да испуне одређене услове: да имају запослену бар једну куварицу и једну сервирку, и најмање 100 деце која би се ту хранила.

Више од 22 године, без престанка, оброке за ђаке Основне школе "Павле Савић" у Миријеву припремају две куварице. Нешто више од 100 ђака у школској трпезарији руча. А на јеловнику обавезне су супе, чорбе, воће и поврће.

"Сматрамо да је то нека врста одговорности према нашим ученицима и покушај да се одржава здрави начин исхране. Ту пре свега мислим на барену и кувану храну, нешто што сада није на менију ученика често ни код куће", каже директор Основне школе "Павле Савић" Радисав Милић.

Ручак је 210 динара. Директор и његови сарадници траже начин да оброк буде још јефтинији, а да квалитет остане исти.

И у Основној школи "Љуба Ненадовић" у Жаркову две куварице. Евица Станковић је 18 година на том радном месту. Данас је кувала и за мале госте из Бугарске, госте манифестације "Радост Европе": супу, кромпир-пире, пилећи филе и домаћу питу од јабука.

"Један дан је јабука, онда је колач, па је грожђе или шта је већ сезонско", каже Евица.

Води се рачуна да оброцима буду задовољни и родитељи и деца. Зато се и јеловник мења сваког месеца.

"Комисију чини професорка хемије, професор биологије и наставник из продуженог боравка. Јеловник се прави у складу са захтевима родитеља и деце, анкетирамо их. Води се рачуна о нутритивној вредности оброка, па и о укусу деце", објашњава директорка Основне школе "Љуба Ненадовић" Весна Блажевић.

Велики пројекат који ће у нашој земљи трајати пет година, а укључује и 30 партнера из целог света, има за циљ да се унапреди квалитет исхране у основним школама. Пре свега, кроз директну сарадњу са локалним пољопривредним произвођачима.

"Радимо на прикупљању података о менијима који се припремају, дакле, идеја нам је да се направи једна врста стандардизације рецепата, менија који се припремају и служе деци у основним школама. Такође, да се направи једна врста стандардизације припреме хране", каже директор Европске тренинг академије Ратко Бојовић.

То значи да би куварице прошле посебну обуку, а помогло би се и пољопривредницима да припреме документа и учествују на тендерима. Деца ће сигурно бити здравија.

Рецепт су поделили запослени из школе "Павле Савић": сутра је у њиховој школи Дан здраве хране. Најлепши бакин рецепт припремају заједно са родитељима, а воћну салату, за почетак, сами.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. децембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње