У интересу Србије ја да има што више страних студената

Министарству просвете, науке и технолошког развоја је приоритет да што већи број страних студената студира у Србији, изјавио је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић.

"Нама је апсолутно приоритет да пробамо да повећамо број страних студената узимајући у обзир добру позицију Универзитета у Београду на Шангајској листи", рекао је Поповић на конференцији "Страни студенти и образовни систем у Србији" додајући да у Србији има око 400 студената кроз званичне програме.

Он је истакао да се сматра да је то изузетно добра ствар која може да привуче поготово студенте који би желели да студирају у Србији, а долазе из региона.

Поповић је истакао и да ће се са Министарством спољних послова и МУП-ом радити на обезбеђивању што бољих услова за олакшавање визног режима како би се олакшао боравак тих студената у Србији.

Истакао је и да тренутно у Србији постоје два програма који су везани за стране студенте – Свет у Србији и Србија за Србе из региона.

"Програм Свет у Србији је почео пре седам година и тренутно имамо око 200 студената из 50 земаља, Нови конкурс је у току и биће примљено још 50 страних студената", рекао је Поповић.

Према његовим речима, програм Србија за Србе у региону је мањег обима, а на важећем конкурсу биће примљено 20 кандидата.

"Важно је имати што више страних студената и на државним и на приватним факултетима", оценио је Поповић додајући да то може бити важан приход и за државне факултете.

Наводећи да у Србији има око 400 студената кроз званичне програме, он је истакао да постоје бројни уговори између факултета, универзитета о студирању страних студената, у које држава нема увид, односно да не постоји јединствена база.

"Трудићемо се и то да пробамо да направимо", рекао је Поповић.

Он је навео и да није циљ министарства да страни студенти замене домаће оцењујући да су то потпуно два различита колосека.

"Нама је циљ и да што више наших људи студира и да са њима попуњавамо места", рекао је Поповић додајући да је образовање постало огромно тржиште и посао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару