Читај ми!

Министарство: Не кријемо ништа у вези са падом хеликоптера

Поводом сумњи да начелник Генералштаба Љубиша Диковић крије кључни снимак о паду војног хеликоптера у марту ове године, које је данас изнео "Курир", Министарство одбране тврди да је Војска Србије све релевантне податке доставила надлежžним органима.

Министарство одбране је, на питање Танјуга о основаности медијских навода, саопштило да је Војска Србије све релевантне податке у вези са падом војног хеликоптера ставила на располагање Војном дисциплинском суду и поступајућем јавном тужиоцу.

Управа Министарства одбране за односе са јавношћу је истовремено позвала медије да се уздрже од прераног доношења судова и сензационализма када је у питању извештавање о одлукама Војног дисциплинског суда у вези са падом хеликоптера Ми-17.

"Подсећамо да су донете одлуке резултат утврђивања дисциплинске одговорности у складу са војним прописима и да нису у вези са кривичном одговорношћу. Првостепена пресуда Војног дисциплинског суда није коначна ни извршна, и у овој фази поступка не производи никакве правне последице", наводи се у саопштењу.

"Војни дисциплински тужилац у Београду, окривљени и њихови браниоци, након пријема пресуде, могу поднети жалбу против првостепене пресуде Војног дисциплинског суда у Београду. Уколико жалбе буду поднете, одлуку ће донети Виши војни дисциплински суд при Министарству одбране", додаје се у саопштењу.

Војни дисциплински судови, подсећа се, у вршењу судске функције су независни и самостални, а у складу са Законом о Војсци Србије, првостепени војни дисциплински судови су образовани и налазе се у Војсци Србије, са седиштем у Београду, Нишу и Новом Саду, а Виши војни дисциплински суд је у Министарству одбране у Београду.

"Ради заштите угледа војничке професије и Војске Србије која ужива највеће поверење грађана и чија стабилност ничим не може да буде доведена у питање, још једном вас молимо да испоштујете наведене чињенице и суздржите се од неоснованих нагађања", наглашено је у саопштењу.

Иначе, лист Курир је објавио информацију, позивајући се на неименоване изворе, да је из званичне истраге о хеликоптерској несрећи, у којој је погинуло седморо људи, нестао аудио-снимак на којем се чује како начелника Генералšштаба Љубиšшу Диковића обавеšштавају о полетању летелице.

Тај лист наводи да, према истом извору, Диковић "покушšава да са себе скине одговорност за несрећу и свали је на генерале Ранка ŽЖивака и Предрага Бандића", којима су изречене дисциплинске казне у првоспеном поступку Војног дисциплинског суда.

Како наводи тај извор, Диковићев заменик Јовица Драганић и командант Здружžене оперативне команде Славољуб Јанићијевић у случају пред тим судом се уопšште не помињу, иако су учествовали у операцији.

Хеликоптер Војске Србије сруšшио се марта ове године у šширем реону аеродрома у Сурчину, када је страдало седам особа, међу којима беба стара пет дана, четири члана посаде и два здравствена радника из Новог Пазара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару