Читај ми!

Парада, између поноса и срама

Држава се стиди својих ветерана, учесника рата, а ми ћемо 6. октобра само исказати своје проблеме, рекао Миле Милошевић, председник Савеза ратних ветерана у емисији "Око 11". Радујем се дану када ће се у Србији чути глас рањивих група, каже један од организатора Параде поноса Адорјан Куруцз.

Овогодишња Парада поноса заказана је за 6. октобар, а уз њу су заказана још три слична улична догађаја од којих је најинтересантнија парада ратних ветерана названа Парадом срама.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око 11"

Може ли Парада поноса од манифестације високог ризика да прерасте у прилику за указивање на сваку врсту дискриминације у друштву, тема је о којој су разговарали гости емисије "Око 11".

Председник Савеза ратних ветерана Србије Миле Милошевић рекао је да се држава стиди својих ветерана, учесника рата, али да они 6. октобра неће правити протест, него желе да искажу проблеме ветерана.

"Имате 500 хиљада ветерана, али се држава за њих не интересује, не примећује их. Наш скуп ће бити јако достојанствен, видеће се колико Србија има инвалида, мајки и очева који су изгубили своју децу, и колико има ветерана. Наместило се да то буде 6. октобар, заказали смо, и онда чули да и они имају своју параду", каже Милошевић.

Један од организатора Параде поноса Адорјан Куруцз, каже да све о чему говори у јавности осећа на својој кожи, и да му је важно да се "ствари изгурају, као што је то важно и ратним ветеранима".

"Видимо некакве помаке у односу на прошлу годину, променили смо читав концепт Прајда, не само шетњу, него и читав концепт фестивала који ће се одржати у наша четири зида", каже Куруцз.

Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и родну равноправност Скупштине Србије, нада се да је Милошевић у праву, да ће 6. октобар бити леп дан, који ће протећи у миру и достојанству, без крви, ломљаве, туче, и да ће учесници протеста јасно артикулисати своје захтеве како би им се могло помоћи.

"Сматрам да сви који имају проблем и чија су права угрожена, имају право на протест, имају право да скрећу пажњу на себе и да траже да им се помогне, али уз коректан однос једних према другима, и равноправан третман од државе", каже Омеровић.

Куруцз каже да се унапред радује 6. октобру, да се нада да ће се људска права поштовати, као и рањиве групе које уопште не могу да се чују. "Прија ми још један скуп истог дана, јер нам је заједничко то што нека права не можемо да остваримо, немамо адекватну комуникацију са неким институцијама".

Милошевић се слаже и наводи да се "тим проблемима нико не бави, и да је то страшно".

Безбедност - ризична тачка

Мехо Омеровић сматра да за проблеме унутар организација не треба кривити Расима Љајића, којег је Милошевић прозвао као једног од криваца, и за чијег се мандата као министра рада и социјалне политике нису решили бројни проблеми ветерана.

Куруцз најављује да ће уторак 2. октобар бити посвећен породици, деци, да ће гостовати припадници геј популације који ће причати о односима са својом децом. "Једне те исте аргументе слушамо већ четири године, нема ту ничег новог", наводи Куруцз. 

Мехо Омеровић истиче да ризична тачка може бити безбедносно питање, а Куруцз наводи да искуство 2010. године, када се наводно говорило о мирним скуповима, није доброг донело, и да се он тога плаши.

"Ми имамо захтев да се процесуирају све особе које су претиле током организације прошлогодишњег Прајда, не постоје никакве санкције за такве претње", каже Адорјан Куруцз.

Милошевић такође наводи да свако има право да се бори, али без насиља. "Ми ћемо Влади и Скупштини поднети захтеве, најпре Закон о ратним и војним инвалидима, па ћемо тражити смену помоћника министра, па да се испита коме су дате паре, који пројекти живе, који не живе", каже Милошевић.

Омеровић наводи да је пре три године ухапшена група која се бавила криминалом сакривена иза лажних инвалидских пензија, "То што Милошевић говори није нетачно, истрага траје, и на њеном крају ћемо сазнати шта се дешавало", наводи Омеровић.

Неколико манифестација 6. октобра

"Одржава се неколико манифестација 6. октобра, грађани ће присуствовати и преносу моштију кнеза Павла Карађорђевића, биће ту и протести Образа, али то све треба одвојити", каже Омеровић и упозорава на летке који су се појавили на Врачару а који најављују линчовања представника Параде поноса.

"Ако тог дана безбедност не буде на највишем нивоу, биће то тужан дан за нас", каже Куруцз, и наводи да је прошлогодишњи Прајд забрањен, као и да се тај случај налази пред европским судом.

Милошевић предлаже да два протеста могу да иду и истом маршрутом, каже и да се не плаши, јер верује да протест неће бити забрањен и да ће проћи у миру.

Омеровић наводи да би ноћ 6. на 7. октобар била идеална ако би светски медији преносили мирну слику, демонстрације које би протекле на такав начин да свако од државе тражи оно што му припада, са животом у нади да ће своје жеље једном и остварити.

Милошевић закључује да ће резултат тога дана бити да се њихов глас више чује, а Куруцз се нада да неће бити штете, повређених људи и слике која је 2009. године отишла у свет.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару