Читај ми!

Историја на поправном

Вредновање историје и начин на који се гледа на именовање улица или постављање табли са именима историјских личности део је конфузије у којој живимо, кажу гости Ока. Највећи проблем је што се чињенице, које су за историју најбитиније, често занемарују.

Директор Института за савремену историју Момчило Павловић каже да се сувише јавно бавимо сопственом прошлошћу, па је рехабилитација историјских личности и начин на који се на њу гледа резултат конфузије и вредновања историје. "Ако се има у виду распад Југославије и томе додате и друге народе који имају своје погледе на историју, конфузија је још већа", објашњава Павловић.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око 11"

С тим се слаже и професор Филозофског факултета Милан Ристовић који каже да "у конфузији живимо последњих 20 година" и да је погрешно што је "историја инструментализована у политичке сврхе". То само показује да "историја и чињенице у том контексту за некога нису важне".

Процес рехабилитације, додаје, сложен је са становишта правне, моралне и етичке стране. И питање је, каже, зашто сада, у овом времену улазити у тај процес.

Павловић каже да свака генерација има право да преиспитује своју историју, али је проблем што се на тај процес гледа сувише поједностављено. За одређене људе постоји контекст и они се у процесу рехабилитације морају сагледавати.

"Проблем није у чињеницама, већ у њиховом вредновању и превредновању историјских личности и догађаја и нашем сврставању са позиције данашњег", објашњава Павловић и додаје "ми дајемо значај историјским личностима, да није било табле у Новом Пазару, нико не би споменуо Аћифа Хаџиахметовића".

Реџеп Шкријељ са Државног универзитета у Новом Пазару каже да су и наука и легислатива људи и они пишу и лажи и истине и наводи да се "потез Бошњачког националног већа да обележи 20 својих најзначајнијих великана у историји тумачи на необјашњив начин". Постављањем табле, каже, не желе да прете, нити да опонирају суграђанима са којима живе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару