Интервју: Новак Ђоковић, тенисер

Гостујући у емисији Сведок, најбољи српски тенисер Новак Ђоковић каже да му је најважније да увек буде окружен људима и стручњацима који ће унапредити његову игру. У мечевима са Надалом, Федерером и Марејем одлучују нијансе и нико није непобедив, каже Новак. Надал је оправдано најбољи играч света и његова највећа предност су стрпљивост и сталоженост. (Страна је периодично освежавана)

Одговарајући на питање водитеља "Сведока" главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића да ли мисли да је најбољи светски тенисер непобедив, Ђоковић каже да је Надал најиздржљивији и најачи тенисер, али да је сталоженост његова најјача страна.

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)

"Ментална способност да се изборите са притиском и одговорношћу у датом тренутку је оно што одваја светски врх у тенису од осталих играча. Првих 100 тенисера света не разликују се много, у питању су нијансе и ментални склоп" објашњава најбољи српски тенисер.  

Важано је бити ментално и физички спреман 

Новак каже да у тенису нема места за опуштање и да је потребно да се иде корака по корак да би се стигло до врха, нарочито у игри са најбољим тенисерима који су физички и ментално спремни и који су се данас претворили у неку врсту звери.

Због критка на физичку спремност Новак каже да сада има новог кондиционог тренера, Гебхарда Грица.

"Моје тело не може да се развије у тело Рафеала Надала и мени треба више времена да достигнем одговарајући ниво одговарајуће физичке спреме. Мислим да могу да напредујем" каже Ђоковић.

Емотиван сам, иако то некада у тенису није пожељно 

Новак каже да ја врло темепераментан и емотиван, како на терену тако и ван њега, и да зна да у многим тренуцима то није пожељно, јер је у игри са сталоженим играчима потребно задржати мир и не показивати слабост.

Говорећи о пријатељствима међу тенисерима Новак каже да са Федерером има коректан однос али да је са Надалом блискији и да за њега, и као тенисера и као човека, има само речи хвале.

Ђоковић каже да је јако важно остварити добар однос са љубитељима тениса и представити се јавности својом харизмом и осмехом.

Говорећи о својим имитацијама, због којих су се неки тенисери љутили, Ђоковић каже да их више неће изводити јер не жели да има непријатан однос са колегама. "Немам намеру да некога исмејавам и иритирам", објашњава Новак.

Најбољи српски тенисер каже да увек има трему, и пред камерама и пред излазак на терен, али да је временом научио како да се са тим избори.

Здравље ми је приоритет 

Коментаришући наводе појединих колега да некада глуми повреде на терену, Новак наглашава да то никада није, нити ће радити.

"Здравље ми је приоритет. Ако мени неко сутра понуди да будем број један на свету а да због тога морам да ризикујем своје здравље, ја ћу то врло глатко одбити."

Новак објашњава да се бели спорт у последње време променио јер тенисери више не могу себи да дозволе да пропуштају турнире због опоравка. Због тога могу изгубити велики број бодова и корак са тениским врхом.

Допинг контроле у тенису су ригорозне, а тенисери су у обавези да се сваки дан током године јављају антидопинг контролорима, иначе бивају кажњени, објашњава Ђоковић.

Успехе тенисера из Србије, за које је енглеска штампа рекла да имају "глад за успехом", Новак објашњава тиме што су они морали сами себи да крче пут, за разлику од Ендија Мареја и других британских тенисера који су имали велику помоћ државе. Каже и да је поносан што има велику подршку српске публике.

Поносан сам што Србија има АТП турнир 

"Драго ми је што људи у Србији, и поред економске ситуације, имају слуха за тенис. Мене је позитивно изненадило колико људи прате и поштују наше успехе, и нама је задовољство да то поделимо са њима".

Новак каже да и његова браћа, Марко и Ђорђе, напредују у тениским карејерама и да их он подржава, али да нема времена да им се посвети колико жели.

Ђоковић каже и да је поносан што ће и Србија имати први АТП турнир, и да је за то заслужна цела његова породица.

Одговарајући на питање да ли је свестан да је узор великом броју деце, Новак каже да му то прија али и да не жели да га то не промени, и да увек чврсто стоји на земљи.

"Бити неком узори и идол може само да изазове понос у мени и да ме још више подстакне да напредујем и доносим срећу, пре свега малим тенисерима и деци Србије."

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару