Читај ми!

Вучић: У УАЕ и Бахреину о развоју сарадње

Председник Александар Вучић рекао је, на почетку посете Уједињеним Арапским Емиратима, да очекује важне разговоре у Абу Дабију, а потом и у Краљевини Бахреин, што је његова прва посета овој земљи.

Александар Вучић је истакао да су то "за нас важни разговори, јер имамо прво разговор са пријатељима".

"Емирати и Бахреин су послали огромну помоћ током пандемије. Иако са Бахреином нисмо имали готово никакве односе, а они су били дивни и послали авион пун опреме", објаснио је Вучић за Пинк.

Указао је да је читав главни град Бахреина, Манама, окићена српским заставама.

Такође је навео да је посебна част што је шејк Мухамед померио ову посету, јер је сутра његов рођендан, а биће ту и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Рекао је да постоји много тема о којима ће се разговарати, а да ће прва бити разговор о проширењу трговинске сарадње и објаснио да је са њим у Емиратима министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

"Извозимо јабуке, малине, јагоде и много другог воћа", рекао је Вучић и додао да је тржиште Емирата захтевно и да тражи посебно паковање од 18 килограма са око 120 плодова.

То, како каже, су мањи плодови који би код нас били друга класа.

"Имамо велики пројекте са њима од Београда до Ал Дахре, велики пољоприредни комбинат који се спрема за нове инвестиције", указао је Вучић.

Нагласио је да ће тема бити и нова зелена агенда за Србију, чистији ваздух за грађане.

С тим у вези разговараће о обновљивим енергентима, како би на нашем тржишту имали више зелене енергије, а што мање угља. Најавио је да ће министар Недимовић потписати са Бахреином Меморандум о разумевању.

Навео је да се нада ће највише представнике Емирата и Бахреина моћи ускоро да угости и у Београду, јер су то на глобалном плану велики играчи.

Навео је да ће разговарати у Емиратима и о вакцинацији, додајући да се у Србији мора даље повећавати број вакцинисаних људи.

"Они су прва или друга земља у свету по вакцинацији. Врло су дисциплиновани и не постоји нико ко се креће без маске. Имају четири вакцине и сви се вакцинишу. Завереничке теорије очигледно најбоље пролазе у Европи, пре свега на југу. Али изборићемо се, јер има много одговорних који разумеју проблеме са којима се суочавамо", поручио је Вучић.

Указао је и на проблем присуства британског соја коронавируса, наводећи да он изазива већу смртност, а у Србији је његов удео већ 35 одсто.

"Право је чудо да немамо већи број мртвих, али то је резултат вакцинације", истакао је Вучић.

Вучић: Сви се наоружавају, и Србија јер морамо да будемо јаки

Председник Србије изјавио је да нема никакаве сумње да се све земље у региону наоружавају, због чега се и Србија наоружава, али не зато што жели сукобе и рат, већ да би могла да одврати сваког потенцијалног агресора и заштити земљу и народ.

"Сви се наорузавају и ми се наоружавамо, чим се сви наоружавају морате и ви да се наоружавате, нећемо ваљда да останемо слаби и да савако може да нам прети", навео је Вучић.

Председник Србије каже да је циљ наоружавања Војске Србије да се сачува мир и стабилност.

На питање да ли је то звецкање оружја, Вучић каже.

"Да ли желите да будемо онако слаби као 1999 или 2010, 2008. или 2004. године, када смо могли само да бацимо каменицу на џамију. Морате да будете јаки да вам неко не би убијао народ", наводи Вучић.

Акција против криминала ће бити дуготрајна и оштра

Председник Вучић изјавио је да је у телефонима криминалаца у истрази против Беливукове групе "пронађено још једно тело и припреме и разна чуда, преузимања видео садржаја из иностранства, и како се транжира људско месо и одсецају главе".

Логично је било, додаје, да они имају снажну подршку ако је то трајало годину или две.

Наводи да су многи помислили да су они држава и да могу да раде шта хоће.

"Поставља се друго питање - јел стварно мислите да људи који имају стотине милиона евра, да су они спремни да препусте да их један човек уништава. Не, урадиће све и урадили су све са одређеним људима које сам ја постављао на одређене функције, да униште живот мојој породици, деци, најгнуснијим лажима", истакао је председник.

Данас каже зна све, "чак сам у неком тренутку бежао од тога да чујем истину, јер нисам желео да верујем у то".

"Нисам веровао неким ближим људима који су ме упозоравали. Они који ме не познају погрешили су у процени, а увек има и страног утицаја. То без тога не иде и не може", нагласио је Вучић.

На питање каква је порука онима које је бирао наводи да сматра да не постоји жив човек који не греши.

"И ја сам направио милион грешака, али сам се увек борио и гурао земљу напред. Успео сам да оснажим Србију за време свог мандата. Странка коју водим, да ли ја лично или не, сви ми ћемо морати да платимо рачун народу. Акција ће бити дуготрајна, озбиљна, оштра и показаће се пуна посвећеност државе", напоменуо је Вучић.

"Умешан и страни фактор" 

На питање новинара о хапшењу бившег заменика начелника СБПОК Горана Папића који се сликао у ферарију од 400.000 евра, Вучић је рекао да је проблем у томе био што је то ферари од извесног Бајрамија који са Насером Кељмендијем дилује дрогу.

"Када сам говорио о полицијацима у ферарију од 400.000 евра, имају људи који се баве бизнисом и имају право да то имају, али проблем је ако је то ферари извесног Бајармија који зајендо са Насером Кељмендијем учествује на великом тржишту дроге на Балкану. А шта српски полицајац ради у ферарију Бајрамија. И на то сам указивао и није било одговора, и сви се правили као да не знају", нагласио је Вучић.

Вучић истиче сада зна све ко је имао контакте и у случају Јовањица.

Каже да није веровао да су умешани и његови сарадници.

"Чак сам у неком тренутку бежао од тога да чујем истину, нисам желео да верујем у то, нисам веровао неким ближим људима који су ме на то упозоравали. Зано сам већ годину и нешто дана и живим са тим и мучим се ер су то многи људи које сам и ја бирао", навео је председник.

Поручио је да га ти људи очигледно не познају и да су погрешили у процени и да ће се држава изборити са мафијом.

Такође, нагласио је да је у покушај рушења државе увек умешан и страни фактор.

Упозорио је криминалце и мафијаше да су погрешили када су ударили на Србију и на њега.

"Оваквих покушаја рушења државе нема без иностраног фактора. То можете у сваком уџбенику да прочитате. Крив сам и због још једне ствари. Људи су научили да ви правите нагодбе са њима. Не пристајем на труле компромисе, да дозволим да неко нешто ради, из неког страха", нагласио је Вучић.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару