На северу Косова мирно, протест у подне

После јучерашњег упада специјалних јединица косовске полиције, ситуација на северу Косова и Метохије је мирна, али и даље постоји извесна напетост. За данас у подне заказан је протест у центру Косовске Митровице.

Специјалне јединице ЊСО (некадашње РОСУ) упале су у уторак ујутру на територију све четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије. Ухапшено је 11 полицајаца српске националности и девет цивила из Зубиног Потока.

Из тужилаштва у Приштини је саопштено да нису ухапшени сви осумњичени, тако да се очекује да ће акција бити настављена.

Адвокат једног од ухапшених Дејан Васић рекао је да је према његовом брањенику коришћена прекомерна сила, да има повреде по глави и руци. У јутарњим часовима је у доњем вешу изведен из куће.

"Они су оптужени да су као организована група учествовали у шест и више кривичних дела, од кријумчарења, шверца, илегалног преласка границе", рекао је Васић.

Приведена су и два службеника Унмика, од којих је један, руски држављанин, пуштен и збринут у КБЦ Косовска Митровица.

У истој здравственој установи збринуто је више повређених из Зубиног Потока, на којима су специјалци применили прекомерну силу.

После пет сати полиција се повукла, а приштинске власти су акцију правдале борбом против корупције и криминала.

Председник Србије Александар Вучић наредио је стављање свих јединица Војске и полиције Србије у стање пуне борбене готовости. Западне силе су оцениле да је реч о прекорачењу мера.

За данас у подне најављен је миран протест Срба у Косовској Митровици, а председник Српске листе Горан Ракић каже за РТС да је циљ да се покаже јединство и да Срби желе мир.

"Желимо да покажемо Приштини и међународној заједници колико нас има и да нас нису уплашиле акције РОСУ и специјалних снага, да ћемо остати и бранити своје домове", рекао је Ракић.

Рекао је да је јуче употребљена прекомерна сила и да је пребијан голоруки народ у Зубином Потоку. Међу приведенима су, каже, и три жене, за које се не зна у каквом су стању.

Ако тужилаштво данас пусти ухапшене, побољшаће ситуацију, рекао је Ракић. "Јуче ухапшени из Зубиног Потока ни за шта нису криви, осим што су голоруки стали испред до зуба наоружаних полицајаца", истакао је председник Српске листе.

Најавио је да ће активирати кризни штаб и да ће доносити одлуке из минута у минут.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи