Вучић: Шансе за довођење великог инвеститора 50:50

Настављајући кампању "Будућност Србије", председник Србије Александар Вучић је у Великој Плани започео обилазак Подунавског округа посетом текстилној компанији "Макарон мода". Истакао је да се Србија бори да доведе једну од најмоћнијих компанија и да су шансе тренутно 50:50, те да га зато додатно мучи ситуација око Косова, јер шаље лоше сигнале потенцијалним инвеститорима.

Александар Вучић истакао је да се Србија бори да доведе једну од најмоћнијих компанија и да су шансе тренутно 50:50, те да га зато додатно мучи ситуација око Косова, јер шаље лоше сигнале потенцијалним инвеститорима.

Према писању медија, реч је о "Фолксвагену".

"Шансе су на нам 50:50 да доведемо овде у околини још једног великог инвеститора. Две земље су нам биле конкуренција – Румунија и Бугарска, а остали смо сада само ми и још једна земља и зато ме још, мимо свега, мучи све ово око Косова, да не шаље лоше сигнале", рекао је Вучић у обраћању грађанима у Великој Плани, коју је посетио у оквиру кампање "Будућност Србије".

Према његовим речима највећи проблем је неодговорно понашање Приштине, и нагласио да ће Србија да настави да чува своје, штити свој народ на Косову и Метохији.

"Ми ћемо бити уз наш народ на Косову и Метохији, а они нека раде шта им је воља. Ни од кога са стране не можемо да очекујемо помоћ и подршку. Можемо да се уздамо само у себе, у се у своје кљусе – да снажимо своју земљу, наше економске потенцијале, да јачамо државу у свим сегментима и онда ће Србија бити исувише тврд орах да би било ко бацио и поглед на Србију, а не било шта друго", нагласио је председник.

Грађанима у Великој Плани Вучић је рекао да зна да живе тешко и колико незапослених има, колико је отишло у иностранство, али и да сви виде да се неке ствари померају на боље.

Пренео је да је у турској компанији "Макарон", коју је претходно посетио, молио власника да повећа плате, и додао да ће држава помоћи.

Указао је да је план за Велику Плану да се озбиљније оснажи довођењем још једног инвеститора, како би се грађанима показало да имају будућност у свом месту.

"Овде у Великој Плани не раде само људи из тог места, већ и свих околних села, што говори о томе колика је глад за послом", додао је председник.

Указао је да је држава највећи број јавних објеката у сарадњи са општином обновила и обнавља.

Реконструкција пута Смедеревска Паланка-Велика Плана 

Најавио је и да ће до краја августа бити завршена реконструкција пута дужине од 13,5 километара од Велике Плане до Смедеревске Паланке.

Додао је да је добио молбе грађана Велике Плане и Смедеревске Паланке за изградњу директног скретања са ауто-пута за Смедеревску Паланку.

"Не смем стопроцентно да обећам, али дао сам налог да се анализира да ли то утиче на безбедност саобграћаја, и ако је нема – уложићемо три или четири милиона евра, колико је потребно за то скретање, јер би то омогућило довођење инвеститора у Паланку", нагласио је Вучић.

Поручио је грађанима да ће видети повећање плата и пензија ове године у значајној мери, али је додао да се за даљи бољитак морамо борити и радити још снажније, јер конкуренција у Европи постаје све снажнија, сви су научили како да привлаче инвеститоре, па морамо да будемо бољи од њих.

Указао је и да је још 1991. било у Великој Плани више рођених него умрлих, а данас је три пута већи број умрлих.

"То треба да забрине све. За кога радимо ако не за оне који долазе после нас? Морамо да имамо децу. Нећемо имати Србију ако се тај тренд настави", упозорио је председник.

Наглашава да је то важнији и већи проблем од свега другог, јер када имате наталитет имаћете и јачу економију, а инвеститори долазе тамо где постоји млада радна снага.

Вучић: Субвенције и за домаће привреднике

Вучић је у оквиру кампање "Будућност Србије" обишао и фабрику "Гоша ФОМ" (фабрика опреме и машина) у Смедеревској Паланци и најавио субвенције домаћим приватним фирмама за набавку нове опреме и до 50 одсто, као и за отварање нових радних места и то веће него страним компанијама.

"То није било у Србији и то је огромна ствар. То се радило само за државни сектор. То можемо данас да радимо за велике колективе и велика приватна предузећа као што је ФОМ овде", најавио је председник.

"Хоћемо да подржимо српску индустрију и српске привреднике да могу да напредују. Ако већ дајемо странцима, и лакше је и лепше да дајемо нашим приватним предузећима, попут овог и подстичемо даљи развој свих, па и ФОМ-а, који има добру перспективу", нагласио је Вучић обраћајући се радницима и управи фабрике.

Држава може, објаснио је, ако купују нове машине и нову опрему, не да даје кредите, већ да да до 50 одсто новца као поклон, зато што држава жели данас да подстиче производњу.

Такође, имаћете више посла у нашим јавним предузећима, посебно у ЕПС-у, додао је Вучић:

"Имаћете више наруџбина и тиме сигурнију будућност. Важно је да можете да рачунате на половину новца за нове машине и нову опрему за обнавање производње, да добијете на поклон".

Најавио је да ће било кога новог да запошљавају добити и субвенције по радном месту и то више него за страна предузећа.

Приметио је да нам у Србији највише фали – варилаца, бравара и тесара, јер изгледа да млађи људи неће то да раде,

Најавио је да ће држава помоћи "Гоши ФОМ" и око дуланог образовања и издвојити средства за обуку и школу.

"Нека они учествују са 20 или 30 одсто, а ми ћемо дати највишее, пошто нам недостају управо овакви радници. Желимо да подмладимо те раднике", додао је председник Србије.

Истакао је да ФОМ има 850 запослених и да ако фабрика искористи подршку државе на прави начин може да има велику корист од тога.

"Помоћ фирми ‘Макарон мода', да повећа број радника" 

Вучић је током обиласка Велике Плана обишао и компанију "Макарон мода" и најавио подршку тој турској текстилној компанији, на различите начине, јер је, како је рекао, најважније да фабрика следеће године у ово време уместо 124 има 400 запослених, док је власник Сафет Сеглам обећао да ће постепено повећавати плате.

Председник је, током обиласка погона, рекао да држава до сада није помогла тој текстилној компанији, али да ће од сада то чинити, на различите начине, субвенцијама по запосленом, јер је значајан сваки запослени радник.

"Најважније је да у ово време следеће године уместо 124, имају 400 запослених", подвукао је Вучић.

Сеглам је купио некадашњу конфекцију "Перкон" са 6.600 квадратних метара простора и отворио компанију која тренутно запошљава 124 радника, а према најавама план је да има 400 запослених. 

Вучић: Оставили јад и чемер – Кено, на тебе се односи

Председник Србије је у склопу кампање "Будућност Србије обишао и Смедеревску Паланку и истакао да је та општина прошла кроз изузетно тежак период, да је била у великим дуговима, али да су данас они знатно мањи и да ће држава помоћи општини да побољша своју финансијску ситуацију.

"Хоћу да знате да су пре неколико година укупне доспеле обавезе општине биле 3,4 милијарде динара, значи 30 милиона евра дуга су неки неодоговрни људи оставили. Кено, знам да си у кафићу, то се на тебе односи", рекао је Вучић, "прозивајући" бившег председника општине Радослава Милојичића Кену, кадар Демократске странке.

Како је додао, данас су дугови Паланке много мањи – 1,8 милијарди динара, од чега једна трећина отпада на струју.

"Тражимо решење за то и када се Паланка ослободи дугова моћи ће поново да се гради", рекао је председник.

Навео је да је држава у протекле четири године дала милијарду и 300 милиона динара из текуће буџетске резерве како би ова општина уопште опстала.

"Ето какво смо катастрофално стање наследили. То је велики новац, мало општина је добило такав новац, али то се овде не види због дугова", рекао је Вучић.

Зато је, како каже, његова политика на државном нивоу била не да "виче и арлауче свако вече", него да се штеди новац и смањује јавни дуг.

Према његовим речима, држава пет година није могла да врати све наслеђење дугове, али ће сада то моћи, јавни дуг смањен је са 78 одсто БДП на 50 одсто, што је важно пре свега због деце – да би њима остала чиста будућност.

Циљ је, каже Вучић, да се смањи стопа незапослености у овој општини.

"Паланци недостаје једна велика фабрика. Више пута сам био у 'Гоши', али пљачкашка приватизација је тако била изведена да смо били у немогућној ситуацији", рекао је Вучић.

Наводи да је пре два дана замолио потпредседника руске Владе Јурија Борисова да нека руска компанија уђе, заједно са српском државом, у пројекат који би значи да се овде поново праве вагони.

"Држава је спремна за то, али нам треба руски партнер. Ја сам то предложио и за две недеље ћу разговарати са представницима 'Уралвагонзавода' и другх компанија", најавио је председник.

"Спремни смо да помогнемо и да видимо шта по овом питању још можемо да урадимо и за Краљево и Ниш", додао је Вучић.

Истиче да неће бити лако.

"Неће бити лако, али то нам је последња нада да вратимо велику индрустрију у Паланку и наду за останак грађана на огњиштима. Верујте ми на реч, борићу се свим срцем и молићу и руског председника Путина да нам помогне јер то нам је битка за опстанак у овом крају", нагласио је председник.

Реконструкција пута Велика Плана–Смедеревске Паланке

Пут од Велике Плане до Смедеревске Паланке у дужини од 13,5 километар биће реконструисан до краја августа са 3,2 милиона евра, рекао је Вучић и најавио да ће бити обновљени сви објекти јавне намене како би општина била ослобођена издатака и могла да размишља о будућности.

Додаје да ће се видети да се обезбеди новац и уради недостајућих четирили или седам километара пута Семдеревска Паланка–Топола.

Упозорио је локалне званичнике да морају више да примају људе и разговарају са њима, као и да помогну најсиромашнијима.

"Од данас ће морати да примају људе, ако не буду примали мењаћемо руководство опстине, па да видимо да ли ће да примају. Ви сте овде због грађана и људима морате да помогнете, ако ја могу са људима да разговам, морате и ви", рекао је председник.

"Радити на повратку људи који су напустили земљу"

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Азањи да за напредк српске економије не брине и да сада треба радити на покушају да се врате људи који су напустили Србију, што је проблем који мучи и Азању.

У обраћању грађанима, у оквиру кампање "Будућност Србије", Вучић је указао да је из Азање много људи отишло и да то село више није богато као што је некада било.

Указао је да ће држава за то село урадити неке ствари у будућности, наводећи посебно реконструкцију школе која ће бити из државне касе плаћена у целини.

Навео је да држава обнавља школе у 113 општина, подсећајући да су му се неки подсмевали говорећи да је "премијер за тоалете".

Вучић, међутим, каже да му је важно деца имају чисте тоалете, учионице.

Обећао је и да ће држава помоћи решавање питање канализације у Азањи.

"Општина нема пара јер су неки оставили огромне дугове, које смо ми успели да драстично смањимо. Изградњу канализације ће држава преузети за себе јер Смедеревска Паланта за 20 година неће имати новац за то", казао је он.

Указао је на историјски значај Азање, приметивши Тито није био "ни глуп ни луд" што је 70-тих година долазио у ово место.

"Мене је срамота што српски председници и премијери нису долазили", рекао је Вучић и обећао да ће поново доћи да чује да ли је урађен добар део онога што је обећано.

Што се земљорадничке задруге тиче казао је да ће се наставити рад на решавању правних проблема и изразио уверење да ће бити пронађено решење како би она правила добар посао у будућности.

Председнику Србије је током посете Азањи додељена је и повеља поводом 125. година постојања и рада Земљорадничке задруге и то за изузетан допринос развоју задругарства и афирмације пољопривредне производње у Србији.

Село Азања има око 5.000 становника, а мештани ће председнику представити највеће проблеме са којима се суочавају, а то су лоше стање зграде основне школе, канализације и путне инфраструктуре у Азањи.

Вучић: Помоћ за развој живинарске индустрије

Председник Србије је у оквиру кампање "Будућност Србије" обишао предузеће "Микрос Унион" у Селевцу и истакао да ће држава помоћи развој живинарске индустрије у Србији.

"Тиме ће се у наредном периоду позабавити министарства за пољопривреду и финансије", навео је Вучић. 

Председник је обраћајући се новинарима након посете предузећу "Микрос Унион" у Селевцу, једном од највећих произвођача јаја у земљи, рекао да је то лепа фабрика и да држава након фисклане стабилизације сада може више да помогне таквим фабрикама.

Рекао је да ће се размотрити начин да се делимично субвенционише даљи развој тог предузећа.

Истакао је да је посебно срећан када види успешна породична предузећа, попут овог које производи 60 милона јаја годишње и има 180.000 кока носиља.

Вучић је додао да грађани, ипак, највише траже – путеве, путеве и путеве и да ће се више ту радити у наредном периоду, али и да је и то одраз вишег стандарда.

"Да будемо задовољни што нисмо такви као у Хрватској"

Током посете Селевцу председник се осврнуо и на прилога ХРТ-а, у којем су хрватски ветерани давали изјаву док је у позадини стајао натпис "Убиј Србина".

"Са тим морамо да живимо, не да кукамо и да се жалимо, него да будемо задовољни што нисмо такви. Да наш одговор никад не буде реципрочан, већ да увек желимо да са њима имамо добре односе, не зато што смо слаби или што им се додворавамо већ зато што је будућност у фабрикама и повезивању", истакао је Вучић.

Како је поручио, то је њихова мука, јер онај ко мрзи је увек у проблему, а не онај ко је објекат мржње.

"Окупиће се, и шта онда...?"

На питање новинара како види предлог једног од опозиционих лидера да се протести "ороче" до 9. маја, када би се, према идеји Синише Ковачевића, учесници протеста из више градова окупили испред председништва уколико до тада не испуни њихове захтеве.

"Заборавити на те дечије приче, да ће се, када се окупе, пасти зграда сама од себе и завладати демократија", рекао је Вучић и додао да не жели ни да коментарише колико уопште људи има на тим протестима.

"И, окупе се и шта онда? Дођу шетају и шта онда", упитао је председник и додао да је смешно замислити да дођу "љотићевци да се боре против фашизма, на 9. мај".

Посета Подунавском округу завршена је обраћањем Александра Вучића и Ане Брнабић у Смедереву.

Кампања "Будућност Србије" почела је 7. фебруара, а циљ председника Вучића је да грађанима представи шта је до сада урађено и шта су будући планови, али да чује сугестије и примедбе грађана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару