Вучић у Варни: Заједно за стабилност и развој региона

Самит квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније одржан је у Варни. Председник Вучић је захвалио лидерима тих земаља на подршци коју пружају Србији на европском путу. Затражио је да се дозволи изградња гасовода на "балканској рути" бившег пројекта "Јужни ток". Румунска премијерка Вјорика Данчила рекла да би пројекат ауто-пута Панчево-Темишвар могао да се спроведе у блиској будућности.

Александар Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са бугарским премијером Бојком Борисовим, грчким премијером Алексисом Ципрасом, председницом владе Румуније Вјориком Данчилом, као и израелским премијером Бењамином Нетанјахуом, рекао да је саговорнике упознао са ситуацијом у региону Западног Балкана, као и да су разговарали о односима Београда и Приштине и неопходности да се ти разговори наставе.

"У нади да ће Србија, уз њихову подршку, успети да избегне било какве инциденте и сачува пуни мир и стабилност неопходан за све", рекао је Вучић.

Поред решавања питања, на оваквим састанцима се, каже Вучић, размењују ставови о Балкану и читавој Европи и овом делу света.

Председник је рекао да је било речи о инфраструктурним пројектима, те додао да ће до следећег сусрета, у децембру у Београду, ти пројекти бити конкретизовани и да ће бити укључена још једна земља.

Рекао је да се разговарало и о инфраструктурном повезивању са Бугарском и Румунијом, истичући да је посебно важан путни правац Темишвар-Панчево.

Додао је да је такође било речи и о гасном систему и да је заједно са председником владе Бугарске замолио за "балканску руту", која би, каже, била најбоље решење за Србију, Мађарску, Аустрију, северни део Италије.

"Замолио сам за балканску гасну руту бившег 'Јужног тока'"

Председник Вучић је новинарима након Самита у Варни рекао да је затражио да се дозволи изградња гасовода на "балканској рути" бившег пројекта "Јужни ток" како би Србија могла да набавља руски гас који је много јефтинији и има га у довољним количинама.

"Молио сам за балканску руту, бившу руту 'Јужног тока', да нам се то дозволи како би добијали јефтинији руски гас (преко наставка 'Турског тока'), али смо спремни да разговарамо о свим другим начинима за снадбевање гасом Србије. Али, људи дајте оно што је најреалније и што знамо, где гаса има и што је најјефтније, да то пробамо да добијемо и да се око тога договоримо", рекао је Вучић након самита.

Србија се, нагласио је Вучић, спрема да распише тендер за изградњу дела гасовода којим би се повезала са бугарским гасоводом.

Рекао је да су на квадрилатерали најконкретнији разговори вођени управо у области енергетике и посебно о снабедавању гасом.

"Енергетика је за нас од кључног значаја, приближава се 2019. и ми се надамо да ће све бити у реду са снабдевањем руског гаса који иде преко Украјине", рекао је Вучић, додајући да и Србија добија гас преко Украјине.

Како каже, ако то не буде случај, поставља се питање шта ће Србија да ради.

"Зато смо данас сви и (бугарски премијер Бојко) Борисов и ја и сви други изнели неке резервне варијанте, али ми, Мађари и Бугари у ствари немамо резервних варијанти. Чак и Аустријанци могу да добијају гас из Северног тока. Ми не можемо и Борисов је рекао да Бугарска хоће да има део локалног гаса из Румуније и Бугарске, али да су то мале количине. За нас ту нема ничега", навео је Вучић.

Председник додаје да Бугарска, такође, хоће азербејџански гас из ЛНГ терминала у Александрополису, али да је тај гас двоструко и троструко скупљи него руски гас.

Вучић је нагласио да је захвалан премијеру Израела Бењамину Нетанјахуу што ће део гаса из гасовода који та земља прави у сарадњи са Италијом ићи ка северу, што су добре вести.

"Али, то је све мало и недовољно и логично скупље. Они нам кажу - можете да добијете гас из Александрополиса, можете да чекате па да добијете с терминала на Крку, али ми немамо за то никакав гасни интерконектор. И опет треба да имамо три пута скупљи гас због геополитичких сукоба и велике геополитичке утакмице између Американаца и Руса. Ми само хоћемо да имамо јефтин гас за своју земљу. Не трошимо га много, трошимо га срећом све више, јер индустрија напредује и то је све што Србија моли и тражи", поручио је Вучић.

Подсетио је да Србија, с друге стране, гради гасни интерконтектор с Бугарском, уз подршку ЕУ од 49,6 милиона евра, који треба да буде готов до краја 2021. и до маја 2022. да буде пуштен.

Подсетио је да Немачка, такође, набавља руски гас преко "Северног тока" и да су им Руси продали 200 милијарди кубних метара гаса, и додао да су и поред тога сада проблем "наше три милијарде кубних метара гаса или у будућности пет милијарди".

"И да ми треба да платимо 600 долара гас уместо 200 долара на хиљаду метара кубних. Па, ко ће то да плати", упитао је Вучић.

Истиче да је још горе ако не можемо никако да га добијемо.

"И како ћу ја то народу да објасним. И сад због светске полтике, због свега што се дешава треба да кажем грађанима извините, смрзавајте се, индустрија да престане да ради и слично због светске политике и што се туку велики између себе", рекао је Вучић.

Разговор о градњи пруге Београд-Солун-Атина

Навео је да је на квадрилатерали разговарано и о бројним другим инфраструктурним пројектима, на пример градњи аутопута Темишвар-Панчево, што би могло да буде завршено већ пре краја 2021. године.

Такође, разговарано је и о градњи пруге Београд-Солун-Атина, а посебно због тога што ће бити врло тешко предвидети цену нафте због односа са Ираном и Саудијском Арабијом, као и односа САД и Русије.

"Нико не зна да ли ће цена нафте расти или падати, али стратешки ће вероватно цене ићи навише у годинама које су пред нама и у тим условима железнички саобраћај ће постајати јефтинији, карго и путнички, и зато је од кључног значаја да потпишемо меморандум са Скопљем и Атином око изградње брзе железничке пруге Београд-Солун-Атина", додао је Вучић.

Данчила: Ускоро ауто-пут Темишвар-Панчево

Пројекат изградње ауто-пута Панчево-Темишвар има политичку подршку и Румуније и Србије, изјавила је у Варни румунска премијерка Вјорика Данчила, истакавши да би тај пројекат могао да се спроведе у блиској будућности.

"У техничком смислу, већ смо утврдили календар за потврду тог пројекта и израду студије о изводљивости", рекла је Данчила на заједничкој конференцији за новинаре, преноси Ађерпрес.

Уз то, Данчила је истакла да је трговинска размена између Румуније и Србије бележила константан раст протеклих година.

"Одлични билатерални односи које имамо са Србијом - ускоро ћемо, 2019, обележити 140 година од успостављања дипломатских односа - најбоље се одражавају на нивоу трговинске размене, која је протеклих година константно била у порасту", рекла је Данчила.

Такође, уверена је да ће се тај узлазни тренд одржати, с обзиром на потенцијале које пружају обе економије.

"Са оптимизмом чекамо 2021. годину, када ће Темишвар и Нови Сад бити европске престонице културе, што ће нам пружити прилику да промовишемо неке заједничке пројекте", закључила је румунска премијерка.

У Варни је одржан Самит квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније, којем су присуствовали и председници влада Румуније Вјорика Данћила, Бугарске Бојко Борисов и Грчке Алексис Ципрас.

Почасни гост Самита је био председник Владе Израела Бенјамин Нетанјаху, са којим се у току дана састао и Вучић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару