Брнабић: Односи између Србије и САД могу бити као пре сто година

Односи између Србије и САД пре сто година били су на врхунцу, а верујем да заједничким радом поново можемо стићи до истих висина, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић на свечаности у америчком Конгресу поводом 100. годишњице откако се испред Беле куће завијорила српска застава у знак пијетета за српски допринос и жртве у Првом светском рату.

"Искрено верујем да су историјски моменти који уједињавају наше народе, као овај којег се сећамо данас, много значајнији од оних који нас деле. Без сумње, потребно је урадити много тога како бисмо се вратили тамо где смо били не само пре сто година, већ кроз нашу заједничку историју па све до пре 30 година када је наше традиционално партнерство и међусобна подршка први пут доведена у питање", истакла је Брнабићева.

Треба да чувамо и негујемо наслеђе наше заједничке борбе за слободу и то је разлог због чега сам веома срећна и почаствована што сам овде, рекла је премијерка пред члановима Конгреса и другим званицама.

Према њеним речима, подједнако је важно промовисати још плодоносније и просперитетније односе између Србије и САД, данас и у будућности.

Како је приметила, свет данас није исти као пре сто година али се и даље суочавамо са снажним изазовима – изазовима на које, како сматра, треба да одговоримо заједно, као што смо то чинили раније.

"Позивам све присутне да се сетимо снажног пријатељства и солидарности између наших предака, да наставимо да радимо заједно на продубљивању наших билатералних односа", рекла је премијерка.

Како је навела, пре сто година сарадња између две земље била је на врхунцу и то не само између наших лидера, већ и између наших народа.

Заједнички моменти у историји утичу на садашњост 

Амерички народ и српска дијаспора у САД, предвођена једним од највећих научника Михајлом Пупином, радили су заједно како би обезбедили неопходну помоћ Србији.

"Могу да вам каже да данас, у Србији та подршка и наша заједничка борба за слободу никада није заборављена. Моја порука данас свима вама овде присутнима, народу и лидерима САД, јесте да, заједно, поново можемо достићи исте висине", рекла је премијерка.

Како је додала, заједнички моменти у историји, из Првог и Другог светског рата, утичу на нашу садашњост и обликују нашу будућност.

Према њеним речима, данас је прилика за сећање на јединствен догађај, када се, пре сто година, српска застава завијорила изнад Беле куће, што је привилегија дата некоме само два пута у историји САД – Србији и Француској.

"Тим догађајем од 28. јула 1918. године одата је почаст екстремним жртвама Србије током 'Великог рата'. Било је то време када је великодушна Америка, на челу са председником Вудро Висоном, потпредседником Томасом Маршалом и државним секретаром Робертом Ленсингом, снажно и недвосмислено изразила подршку и саосећање народу Србије, јер су се наши преци неустрашиво супротставили снагама Аустроугарског царства, десет пута већег од Србије", рекла је премијерка.

Србија захвална за подршку и емпатију 

Како је рекла, Србија је, као и много пута у прошлости, бранила заједничке вредности слободе према којој су обе нације гајиле најдубљу љубав, коју су цениле и штитиле.

Према речима премијерке, Србија је захвална за ту подршку и емпатију храбрих америчких вођа, пре сто година.

Она је подсетила да је Србија у Великом рату, од 1914. до 1918. године, изгубила више од четвртине становништва, да су читава војска, влада и значајан део популације били принуђени на повлачење из домовине 1915. и то на грчко острво Крф.

На начин без преседана, наши преци су пешице прешли стотине миља преко планина током зиме, доказавши да ће за слободу и незавиност жртвовати све, рекла је Брнабићева.

"Они су бранили та фундаментална права оружјем, непољуљаном вољом и оштрим речима које су се читале и чуле широм света ", рекла је Брнабићева, додавши да није много познат податак да је српски дипломата Миленко Веснић имао прилику да се обрати и Сенату и Представничком дому у Вашингтону 1918. године, истог дана када је председник Вилсон изнео свој Програм за мир у свету. 

Веснић је тада рекао, навела је Брнабићева, да Срби верују у мир, али подједнако у правду и слободу.

"Мало тога се отада променило – српски народ и даље подједнако верује у мир, правду и слободу, како што смо још једном доказали, током Другог светског рата, када смо се борили раме уз раме са онима, укључујући и САД, који верују у живот а не смрт, у слободу а не уништавање, у једнакост а не надмоћ", поручила је премијерка.

Због свих својих жратва, Србија данас, захвална својим савезницима и партнерима, стоји уздигнуте главе и поносна јер се током историје увек борила и побеђивала како би заштитила те вредности које су данас темељ модерног света.

Брнабићева је искористила ову прилику да конгресмену Теду Поу уручи одликовање за неуморан рад и допирнос у промовисању пријатељства између два народа и јачање међусобних веза.

"Председник Србије Александар Вучић овластио ме је да вам уручим ово одликовање. Оно симболише захвалност Србије и нашег народа на свему што сте учинили на јачању наших односа. Когресмене По, хвала вам од срца. Нека живи пријатељство између САД и Србије", поручила је Брнабићева.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару