Вучић и Столтенберг: Војна неутралност Србије није препрека за сарадњу са НАТО-ом

Председник Србије Александар Вучић рекао је на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Бриселу да је Србија војно неутрална и да развија сарадњу са том организацијом. Столтенберг је истакао да НАТО поштује војну неутралност Србије и да то није препрека за сарадњу.

Председник Вучић је учествовао на састанку Савета НАТО-а у Бриселу. Навео је да од сарадње корист имају и Србија и НАТО. 

Вучић је замолио генералног секретара НАТО-а да војне снаге Алијансе остану на Косову и Метохији.

"Замолио сам га не само да не укидају снаге већ да наставе присуство у несмањеном обиму на Косову и Метохији", пренео је Вучић.

Истиче да је захвалио Столтенбергу и чланицама Алијансе на томе што одржавају мир и стабилност на КиМ, пре свега јединицама Кфора.

"Улога НАТО-а у осигурању безбедности за наш народ, али и за наше светиње, од изузетног је значаја", рекао је Вучић.

Навео је да у Северноатлантској алијанси поштују став Србије о војној неутралности, али да на сваком месту износи исте ставове, па и оне о сарадњи са Руском Федерацијом.

Вучић је рекао да су конкретне добити те што су наши војници и официри боље обучени, да стичу нова искуства у мировним мисијама, шест под окриљем УН и четири под окриљем ЕУ, да ћемо бити боље опремљени...

"Не заборавите присуство Кфора на КиМ", рекао је Вучић и навео да у последњих четири или пет година није било ниједног страдалог у етничким конфликтима.

"То значи да смо ипак нешто урадили", истакао је Вучић и додао да су то чињенице. 

Вучић је рекао да је на састанку Савета НАТО-а говорио и о другим стварима и да је важно причати о ономе што је будућност.

Председник Србије је рекао да не разуме оне који мисле да нам нису потребни добри односи са НАТО-ом.

Објаснио је да не крије ни у седишту НАТО-а шта мисли о 1999. години, да то никада није ни крио, али да морамо да гледамо у будућност.

Додао је и да за наш став о војној неутралности у Северноатлантском савезу кажу: нема проблема, изабрали сте свој пут, суверена сте земља, али и поручио да нам је потребна сарадња и да је захвалан Столтенбергу на разумевању и досадашњој сарадњи. 

Додао је и да су га питали и о односима са Русијом и да им је рекао све што је и до сада говорио на сваком месту, а то и јесте снага и поштење српске политике – да никога не лажемо и увек кажемо шта мислимо.

"Србији не одговара производња политичких проблема" 

Навео је да Србији не одговара "производња" политичких проблема у региону и да је за Србију најважније да даље развија економске односе са суседима.

"Рекао сам Јенсу да нама не одговара никаква производња политичких проблема, јер ми немамо друге врсте проблема од којих бисмо бежали", рекао је Вучић и додао да наша земља, напротив, ради на јачању односа у региону, посебно економских.

Указао је да је Србија, наиме, уредила јавне финансије, да има никада већу покривеност увоза извозом, да је незапосленост драматично смањена, иако има још много људи који тешко живе...

"Рекао сам и да очекујемо само боље у будућности, и да се ниједне од тих животних тема не плашимо, и да нама уопште не одговара прављење било каквих проблема у региону и да зато уздржано одговарамо на сваку врсту провокације, која било одакле дође", истакао је Вучић.

Није, каже, желео да говори ништа лоше на самом састанку са члановима свих земаља НАТО-а о "комшијама".

"Напротив, трудио сам се и борио сам се за то да смо ми заједно у истом лонцу и да заједнички морамо да пронађемо излаз из појединих проблема, да их заједнички решавамо и да гледамо у будућност, много више него у прошлост", пренео је председник Вучић

Како је рекао, различита су била мишљења о прошлости, али, додао је: "Јенс и ја смо констатовали да је веома важно да гледамо у будућност, у будућности видимо само корист од међусобне сарадње."

У том смислу је навео да, наравно, Србија има много више користи од те сарадње, али га је, додао је, Столтенберг уверио да и они имају користи од сарадње са Србијом.

Иначе, новинарима је пренео да је данас одговарао на питања представника готово свих земаља НАТО-а и није му, каже, било сасвим лако, али је пренео новинарима да се "борио и штитио интересе Србије на добар начин.

"Мислим да смо данас земљу успешно представљали овде. Говорили смо истину, говорили смо наравно и о дијалогу са Приштином, о ситуацији у БиХ...", истакао је Вучић.

Навео је да је представницима земаља чланица НАТО-а говорио о томе да је Србија мала земља, али да љубоморно и поносно чува војну неутралност, те да жели сарадњу са онима од којих може много тога да се научи и без чије сарадње "не можете да будете сигурни у стабилност и мир у целом региону, који је наш заједнички витални интерес".

Упитан о користима за Србију од сарадње са НАТО-ом, Вучић је навео да је то најпре чињеница да заједнички доприносимо миру и стабилности, а затим и да тиме наши војници унапређују знања.

"И треће, заједнички са нашим колегама из земаља чланица НАТО-а можемо да освајамо нове иновативне методе из области науке и сајбер технологије и многих других сфера", навео је Вучић те поручио да за нас не постоји било каква бојазан нити проблем у сарадњи ни са Столтенбергом ни са НАТО-ом.

"Они у нашу неутралност и политичке одлуке не дирају и ја сам данас неколико пута то поновио, то сте чули и од Јенса, а на нама је да искористимо на најбољи могући начин све врсте и видове сарадње које можемо да имамо за добробит наших грађана и наше земље, али и целог региона", закључио је.

Важно је, како је рекао, да радимо на нашој економској сарадњи у региону, јер, како је приметио: "Тамо где роба прелази са једне на другу страну и где роба пролази несметано, ту војници не пролазе."

"И зато је важно да наставимо да радимо на економској сарадњи, да радимо заједно на проблемима хуманитарних катастрофа, елементарних непогода са НАТО-ом. За нашу земљу је то важно и од тога наши грађани имају конкретне користи", поручио је Вучић те поновио да је задовољан како "смо данас представљали Србију у НАТО-у, али и поштовањем које је Србија добила".

Столтенберг: Снажна Србија значи више безбедности за регион 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оценио је да снажна и просперитетна Србија значи више безбедности и стабилности у региону Западног Балкана, а сарадња са НАТО-ом обезбеђује већу безбедност Србији и њеним партнерима у западној војној алијанси.

Столтенберг је, након разговора са председником Србије, рекао да партнерство НАТО-а и Србије напредује веома добро.

Рекао је да види јачање партнерства на различите начине. Према његовим речима, нема контрадикције између војне неутралности и снажног партнерства Србије са НАТО-ом.

Подсетио је да постоји много партнера НАТО-а међу неутралним земљама.

Столтенберг је изразио велико задовољство што је Србија понудила да буде домаћин идуће године за заједничке вежбе брзог реаговања на непогоде.

Истакао је да је завршен добар састанак Северноатлантског савета, на којем је било свих 29 савезника.

"Поздрављамо чињеницу да можемо да се састајемо на овакав начин, јер се НАТО и Србија суочавају са заједничким изазовима, а сарадња са НАТО-ом може бити од користи за Србију и регион. Наше партнерство чини Србију безбеднијом и сигурнијом, а уједно и НАТО савезнике сигурнијим", објаснио је Столтенберг.

Указао је да сваке године има више од 100 партнерских активности са Србијом, и да НАТО ради и на реформи безбедносних институција Србије, обучава српске официре за мировне мисије.

Такође је навео да Србија сарађује са НАТО-ом у заједничким војним вежбама, којих је ове године било 24.

Партнерство Србије и НАТО-а, како је додао, може допринети и борби против тероризма.

Столтенберг је навео да ће Србија са НАТО-ом, идућег месеца, радити на обуци ирачког војномедицинског особља.

Разговарано је, како је додао, и о продубљивању односа, као и о безбедносним изазовима са којима се суочава Западни Балкан.

Поздравио је напредак Србије ка ЕУ, посебно у времену када НАТО и Унија сарађују ближе него икада пре.

"Част ми је што сте у седишту НАТО-а и хвала на вашој личној посвећености евроатлантској сарадњи која је незамењива за све наше грађане", поручио је Столтенберг.

НАТО поштује одлуку Србије 

Столтенберг је истакао да војна алијанса поштује одлуку коју је донела Србија да остане војно неутрална, и истакао да нема контрадикције у томе и партнерству са НАТО-ом.

Такође је нагласио да је једини начин да се превазиђе прошлост искрен приступ и гледање у будућност.

Столтенберг је рекао да је Србија одлучила да буде војно неутрална, а да Алијанса то апсолутно поштује.

"Имамо много партнера који су неутрални. Ја сам из Норвешке, а имамо Шведску и Финску као суседе, које су блиски пријатељи НАТО-а и нас као чланице војне алијансе. Нема контрадикције у томе и не постоји искључивост између тога да будете војно неутрална земља а да имате блиску партнерску сарадњу са НАТО-ом и њеним чланицама", објаснио је он.

Такође је нагласио да је на Србији, као сувереној држави, да одлучи како жели да сарађује са Русијом.

Пренео је да је председник Вучић на Северноатлантском савету подсетио на бројке којима је описао колико Србија има војних вежби са Русијом, а колико са НАТО-ом и њеним савезницима.

"На Србији је да доноси такве одлуке и ми то поштујемо", поновио је Столтенберг додајући да Србија има бројне војне активности и вежбе са НАТО-ом и њеним савезницима. Што се Хуманитарног центра у Нишу тиче, Столтенберг је казао да и тим поводом Србија треба да донесе своју одлуку.

"Ми поздрављамо ширење сарадње са НАТО-ом, то што имамо више од 100 активности које обухватају бројне области", рекао је он напомињући секторе као што је помоћ у реформисању безбедносних институција Србије, бављење изазовима као што су неексплодиране направе, различити мировни пројекти, али и помоћ Србије НАТО-у у обуци ирачког војномедицинског особља, што је важно у залагањима у борби против тероризма.

"Поштујемо то да једна независна земља има право да доноси сопствене одлуке", истакао је он.

Столтенберг је казао да је на састанку са чланицама НАТО-а било разговора и о прошлости, па тако и о "ономе што се догодило 1999".

"Једини начин да се превазиђе прошлост јесте да имамо искрен приступ и да гледамо у будућност, те да радимо на проширењу партнерства", закључио је Столтенберг.

Председник Вучић је раније у Бриселу разговарао са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини, са којом се сагласио да су мир и стабилност на Балкану основни интерес и Србије и ЕУ.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару