Вучић у Дубровнику – о Србима у Хрватској, изградњи куће бана Јелачића и регионалној сарадњи

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Дубровнику детаљно са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић о питањима од значаја за Србе у Хрватској и хрватску мањину у Србији. Најавио је да ће Србија финансирати изградњу куће бана Јелачића у Суботици.

Александар Вучић је новинарима пренео да је хрватска страна обезбедила пројекат за кућу бана Јелачића у Суботици, а да ће Србија обезбедити средства за његову реализацију.

"Реч је о великом новцу, али ћемо га наћи у покрајини и републици да то питање решимо, што је добар сигнал за Хрвате", рекао је Вучић, који се претходно састао са Колиндом Грабар Китаровић.

Навео је да ће се после тога решавати и питања асфалтирања улица и финансирања медија на хрватском језику.

"Имамо још проблема за 10 од 34 уџбеника предвиђена на хрватском језику, јер сматрамо да рукописи на матерњем језику нису довољно стручни. Гледамо да то решимо", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, са хрватском председницом је разговарао и о другим конкретним питањима и проблемима који произлазе из Суботичке декларације, о којој су се њих двоје договорили, те изразио уверење да брзо могу бити постигнути значајни резултати.

Вучић је такође детаљно предочио Грабар Китаровићевој проблеме Срба у Хрватској и шта Србија у том погледу очекује.

"Наставићемо конкретну сарадњу. Представници кабинета ће размењивати посете. Гледаћемо да то на најконкретнији начин решавамо, у што бржем ходу, јер је то важно због Срба који живе у Хрватској и Хрвата који живе у Србији, да се добро осећају као грађани тих земаља. Да немају проблеме који су имали и имају. Верујем да можемо постићи значајне резултате по том питању", уверен је Вучић.

Када је реч о Самиту Процеса за сарадњу у југоисточној Европи (СЕЕЦП), на којем је данас после подне учествовао, навео је да је за Србију важно да сачува мир и стабилност и да се види што више конкретних пројеката и ствари које можемо да направимо заједно, јер то, истиче, доноси бољи живот грађанима Србије.

Изразио је наду да ће ускоро моћи да се постигне договор о томе да седиште Транспортне заједнице буде у Београду.

"Мислим да смо близу. То би била добра вест за грађане Србије", нагласио је Вучић.

"Не бих да кажем шта мислим о порукама из Подгорице"

Председник Србије изјавио је да не би хтео да каже шта мисли о порукама из Подгорице, укључујући изјаву министра одбране да би војска Црне Горе ратовала против Срба на Косову ако би то НАТО тражио, јер у том случају не би одговорио очекивањима грађана од свог председника.

"Нека нас вређају и даље, нека раде раде шта хоће, нека изговарају шта желе", рекао је Вучић.

Истакао је да је и данас на састанку шефова држава земаља Процеса сарадње југоисточне Европе поручио противницима, поводом идеје о регионалној економској зони, да нема намеру више да им то помиње, иако мисли да би било веома добро по регион.

Пренео је да је чуо аргумент из "две земље и са једне територије" да не желе да то "мењају за европски пут", иако је ЕУ сваки пут рекла да то није замена за европски пут.

"Моја порука је и данас била – 'не морате да се утркујете у томе да одбијате добре идеје', да на сваком месту морате да кажете да вам се не допада регионална економска зона или јединствено тржиште, царинска унија... Ништа вам не намећемо. Никада више нећу ни да вам поменем", рекао је српски председник.

Наше је било, каже, да понудимо нешто што је добро.

"Мислим да је тржиште од преко 20 милиона становника много боље од 7,2 милиона. Ако то неко не види на тај начин и не разуме, јер нећемо лако постати формално правни део Уније од 400 милиона становника, било би добро да то време не губимо и зарадимо нешто за грађане да боље живимо", указао је Вучић.

"ЕУ и НАТО продубљују сарадњу, не знамо много о томе"

Председник је поновио и данас да Србија није заинтересована за улазак у војне пактове и савезе, и да љубоморно чува своју неутралност, као и да не верује да смо од било кога угрожени зато што смо војно неутрални.

Упитан у том контексту и за планове ЕУ о продубљењу одбрамбене сарадње, Вучић је у Дубровнику новинарима рекао да је то интересантна тема, али да не зна тачна размишљања.

"Продубљује се сарадња између ЕУ и НАТО-а. Не знам да ли је ово покрет одвојен од НАТО-а. Желели бисмо да чујемо идеју, а до сада нисмо ништа чули осим у неформалним разговорима", пренео је председник.

Истиче да Србија није заинтересована за улазак у војне пактове и да је то више пута речено.

"Имамо разлог што не верујемо да смо угрожени зато што смо неутрални, јер смо спремни да земљу чувамо, одбранимо небо и земљу на сваки начин. По том питању немамо проблема", закључио је Вучић. 

Пред састанак са Могеринијевом: "Дијалог спушта тензије"

Уочи сусрета у Дубровнику са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, Вучић је рекао да ће засигурно разговарати и о Косову и Метохији и дијалогу са Приштином, нагласивши да дијалог "спушта тензије на терену".

"Немогуће је да ме та тема прескочи. Нисам те среће да се једном деси да нешто друго буде тема, али и мора да буде. То је ствар која се не решава у једном или три дана", објаснио је председник новинарима уочи данашњег сусрета.

Додао је да је "сваки пут када се разговара то важно". "Дијалог спушта тензије на терену", рекао је Вучић.

"Немојте да размишљате о себи и о мени, који живимо у Београду. Супер је живети у највећем граду у југоисточној Европи, уз Букурешт и Атину. Међутим, треба се питати и шта је са нашим народом јужно од Ибра", истакао је председник Србије.

Додао је да ће са Могеринијевом разговарати и о европском путу Србије, неопходним реформама које морамо да спроведемо, али и о предстојећој конференцији у Трсту, као и о пројектима који треба да буду видљиви за грађане.

"Ако причамо о ауто-путу Београд–Приштина, после четири године, дајте да напредујемо. Ми смо дали сву документацију. Дајте да видимо да забодемо ашове и почнемо да радимо на томе...", истакао је Александар Вучић.

"Суфицит у јуну 22 милиона евра"

Председник је изјавио и да ће Србија јун завршити са 27 до 28 милијарди динара, односно више од 220 милиона евра укупног суфицита.

Истакао је да се не ради о примарном, већ укупном суфициту, што је још значајније.

Указао је да су мај и јун, што се раста тиче, били "изванредни месеци".

"Што се прерађивачке индустрије тиче, раст је 9,2 одсто, рударство 10 одсто", рекао је председник Србије и додао да је једино производња електричне енергије у мају у минусу.

Истакао је да то, када се све сабере, значи раст од више од пет или шест одсто, додајући да је мало лошији био први квартал.

Поводом иступања Јединствене Србије Драгана Марковића Палме из владајуће коалиције, Вучић је рекао да свако бира свој пут.

"Свако размишља како да добије поверење грађана, како да им се обраћа. Ја то поштујем", рекао је Вучић новинарима након што је Марковић рекао да није у власти.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару