Вучић са Могеринијевом: Европска унија је за Србију најважнија дестинација

Много можемо да урадимо да унапредимо економски амбијент, али и правосуђе и ту нам је потребна подршка и помоћ европских колега, поручио је премијер Александар Вучић. Висока представница ЕУ Федерика Могерини истакла је да ЕУ ишчекује са нестрпљењем да Србији пожели добродошлицу.

Александар Вучић је на конференцији за медије у вили "Мир", где се састао са Федериком Могерини, рекао да је ЕУ најважнија дестинација за Србију те да зато можемо још мого тога да урадимо на путу ка ЕУ.

"За нас је највећи изазов да сачувамо регионалну стабилност. Економске ствари стоје добро, имамо добар раст, имамо минималан дефицит, нижи од две трећине земаља ЕУ", истакао је Вучић.

Премијер је навео да у будућности Србија очекује добру сарадњу са ЕУ, и да, како каже, ЕУ упути поруке очувања мира и стабилности према целом региону.

Вучић је нагласио да му смета што према Србима и Србији постоје једни аршини и стандарди.

"Плашим се да нема одговра шта би било када би ја као прмијер изговорио за Србе у Босни да треба да узму ствари у своје руке, као други што су за Македонију", рекао је Вучић.

Истакао је да одговор какав год да буде добио на то питање да га не би добио суштински у годинама пред нама.

"Ми Срби на то треба да се навикнемо", додао је Вучић.

Вучић је додао да је предвиђени дефицит за прва два месеца ове године био 27 милијарди динара, али да смо имали суфицит од 11,5 милијарди.

"Само је у том смислу нама регионална нестабилност највећи проблем, јер једино по том питању код нас постоји страх", додао је Вучић.

"За мене као председника Владе најважније је питање регионалне стабилности и очувања мира, и Србија је дала допринос. Ћутали смо на безброј увреда и напада, чак и на ово подношење захтева за ревизију тужбе", указао је Вучић.

Свакодневно прећуткујемо нападе из Приштине и Албаније, рекао је Вучић.

"Данас сте чули приштинског прмијера који говори о ратној штети... да није смешно било би тужно. Али ми не одговарамо јер желимо да сачувамо мир", истакао је премијер.

Позвао је оне који кажу да Србија не треба да иде у ЕУ да израчунају где то Србија хоће да иде, како ће да преживи, будући да велики број компаниоја долази из Западне Европе и запошљава људе из наше земље.

То су нам, истиче премијер, најсигурнија тржишта.

Закључио је да се Србија налази на европском путу, поручио да ће испуњавти своје обавезе, као и да ће заштитити своју независност.

Премијер је објаснио да је 90 одсто разговора са Могерини било везано за регионалну стабилност, а да је ово била прилика да јој каже шта мисли о томе.

Вучић је на питање новинара има ли каквих позитивних ствари из разговора данас, а конкретно о примени Брислеског споразума, поновио да је добро да се разговара и захвалио Могерини на храбрости и доласку.

Могерини: Држимо отворена врата Србији 

Федерика Могерини је истакла да је дошла у Београд да пренесе поруку да препознаје да се Србија одлучила за европски пут.

"Верујемо да превазилази партијске линије и да је то у интересу српског народа. Из бројки, које је навео премијер Вучић, које су се бавиле коначним везама и заједничком раду на унапређењу правосуђа, медијског окружења, види се да све то привлачи инвеститоре и самим тим бољу будућност", рекла је шефица европске дипломатије.

Истакла је да Европска унија не само да држи отворена врата Србији, већ ишчекује са нестрпљењем да Србији пожели добродошлицу.

"Европска унија је посвећена европским интеграцијама Србије. Србија је постигла много у економском смислу, у области правосуђа, владавине права... Та порука чула се без обзира на буку у парламенту. Захвална сам дивном гостопримству у Србији. Осећам се делом овог региона", нагласила је Могеринијева. 

Рекла је да су у протекле две године постигнути велики резултати, постигнута пуна посвећеност и да ће се та посвећеност наставити.

"Сигурна сам да ће то бити од користи не само целом српском народу већ и грађанима ЕУ", рекла је Могерини која је додала да се у ЕУ разматра будућност Уније која није само унија 27 чланица, већ и других земаља које ће јој се придрижити.

Према њеним речима, регионална стабилност је у интересу Европске уније.

"Мир и стабилност на Балкану значе и мир и стабилност у Европи, а то доноси нове инвестиције. Унија жели да сарађује са свима у региону", истакла је Могеринијева.

Вучић: Србија није најслабила зато што ћути

Приметио је да би њега, метафорично речено, "обесили на Теразијама" за пример, када би давао изјаве попут неких албанских политичара.

"Забринут сам због чињенице да су сви ћутали на стравичне изјаве Тачија, чак и наши медији, да Албанци у Македонији узму ствар у своје руке. Да је то неко овде изговорио, не би увели само санкције том појединцу, као неформалне Додику, већ би увели и санкције Србији", рекао је Вучић.

Упитан шта му је Могерини одговорила када је изнео свој став по том питању, Вучић је приметио да није увек лако одговорити на истине које неко каже.

"Шта ће да одговори на то кад ја кажем да би Срби у БиХ и Црној Гори, којих има око 30 одсто, требало да узму ствар у своје руке. Па, обесили би ме на Теразијама за пример. Који одговор да кажете кад знате да сам рекао истину", рекао је Вучић.

Вучић се запитао "шта се дешава са свима" у региону и хоће ли се зауставити, истичући да и ЕУ и свима другима каже да Србија није најслабија зато што ћути, већ да води рачуна о стабилности.

"Ја све то говорим и Могерини, јер је мој посао да штитим интересе нашег народа", рекао је Вучић.

"Само немојте да сметнете са ума да су неки добијали награде од појединих удружења за лажи које су износили о влади, попут приче о западној Тамнави, а сад се питам, да ли ће и Еди Рама да добије неку награду за изјаву да нема Македоније без Албанаца", рекао је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи