Читај ми!

Интервју: Томислав Николић

Влада је обавила велики део посла, али је постало јасно да кабинет у том саставу даље више не може, рекао је председник Томислав Николић у интервјуу за РТС. Постало ми је јасно да премијер више није онај који води цео оркестар, каже Николић.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је председник свих грађана, али да му нису све странке исте и да ће на ванредним парламентарним изборима навијати да победи Српска напредна странка.

Овде можете погледати/преузети емисију "Интервју: Томислав Николић" 

"Ја ћу, наравно, навијати да победи СНС зато што сам био њен кандидат на председничким изборима и зато што мислим да је то она снага, одлучујућа снага која је држави и друштву недостајала, на време формирана, на време сазрела, на време утврдила своју политику и почела да је остварује", рекао је Николић, гостујући на РТС-у.

Николић, који је у подне потписао указ о распуштању Скупштине и одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора, подсетио је да није он одлучио о расписивању ванредних избора, већ да је одлуку о томе донела Влада.

Николић је открио да на почетку састанка са премијером и првим потпредседником Владе, Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, нису сви били за расписивање избора, али да су се приликом растанка сви сагласили да се на изборе иде, и да је он рекао Вучићу да је време да буде премијер.

"Када смо се растали нико није био против избора", рекао је председник Србије.

На питање ко је био против избора, рекао је да су сви изнели аргументе и да су разлози за излазак на изборе превагнули. "Заиста, аргументација да се иде на изборе била је превелика", навео је Николић.

Каже да је приликом формирања Владе 2012. године предложио нешто за шта није мислио да ће икада предложити - а то је да мања политичка странка одреди мандатара.

Према његовим речима, то је функционисало док чланови велике странке - СНС-а - нису масовно почели да траже изборе и показали да је странка оправдала поверење на изборима, да је ојачала и да је време да то провери.

Време је да Вучић буде премијер

"Истовремено, ја сам рекао Александру Вучићу да је време да он преузме одговорност као председник владе", рекао је Николић и додао да је природно да Вучић затражи мандат и формира владу.

Према његовим речима, ова влада је обавила велики део посла, али је постало јасно да у том саставу у којем је била, даље више не може.

"Постало ми је јасно да премијер више није онај који води цео оркестар, већ се формирају мањи оркестри и свако свира своју деоницу, потом су и неки министри изашли из оркестра и почео је да се руши концепт", навео је Николић.

На питање шта је недостајало овој влади, Николић је рекао да је влада која је трајала две године, имала пред собом тежак задатак и остварила га је са почетком преговора са ЕУ.

"Нова влада, ко год да буде коалициони партнер СНС-у, имаће барем 150 посланика, а с тим бројем већ нешто можете да урадите", рекао је Николић, подсећајући на често празну скупштинску салу.

Николић није желео да одговори на питање који ће, према његовом мишљењу, бити најбољи састав нове владе. "Не желим да се мешам у то ко ће с ким у коалицију", рекао је Николић.

Председник Србије је рекао и да му је жеља да се провери и воља бирача у Војводини.

Преговори са ЕУ трајаће дуго

Коментаришући преговоре Србије са ЕУ, председник Николић је рекао да очекује да ће они трајати дуго.

"Трајаће. Не заносим се тиме да ћу бити председник кад уђемо у ЕУ. Мислим да ће трајати и нека трају", рекао је Николић, наводећи да ће Србија испуњавати без задршке све што може да отвори шансе за бољи живот у земљи.

Николић је истакао и да ће у преговорима са Бриселом бити тешких питања за која сматра да још нисмо спремни, наводећи пример пољопривреде.

"Наш сељак не може да издржи такву конкуренцију, наша држава сељаку не може да даје субвенција колико може било која држава у ЕУ", навео је Николић, страхујући да српско тржиште може бити преплављено увозном јефтинијом храном лошијег квалитета од оне која се производи у земљи.

Одговарајући на питање да ли је задовољан медијским третманом, Николић је рекао да ће "коначно имати месец дана мира као председник Републике јер ће пажња бити фокусирана на учеснике избора".

Говорећи о бившем министру Саши Радуловићу, Николић је рекао да је с њим имао два проблема у вези са "Вршачким виноградима" и када је сазнао од фирме "Мишлен" да Радуловић не жели да потпише већ договорени уговор.

Николић је рекао да је због таквих ствари морао да реагује и пита Вучића и министре лично о чему се ради.

Србија заточеник лоше климе у Хрватској

Говорећи о односима са Хрватском, Николић је рекао да у Србији политичка ситуација не зависи од тога да ли ће наша земља одустати од контратужбе за геноцид.

"Међутим, најбољи председник за односе са Србијом и најбоља влада у Хрватској, не усуђују се да повуку тужбу", каже Николић и додаје да је судбина тог спора пред Међународним судом правде заточеник лоше политичке климе у Хрватској.

"Ако хоћемо да се тужимо за геноцид, кога да убедимо да смо пријатељи и да само глумимо да се тужимо - или глумимо пријатељство или глумимо да се тужимо", рекао је Николић.

Он је навео да се сада хрватска страна досетила да Србији поставља услов да им открију масовне гробнице у Србији у којима су сахрањени Хрвати, као да ми не бисмо могли њима да поставимо 15 услова - да они открију масовне гробнице Срба, да врате имовину, пензије, да гарантују апсолутну безбедност и да нико не сме бити нападнут ако се врати...

"А, ми смо рекли - хајде да то урадимо једни са другима отворено, па сам рекао председнику Хрватске да људи у Србији када се посвађају око међе и оду на суд - више не разговарају", рекао је Николић.

На констатацију да правни стручњаци сматрају да ниједна тужба нема шанси на суду, Николић је одговорио да су му то рекли и у Хрватској они који су писали тужбу, али да је то званична политика. "Тако нешто је бесмислено, али готово је - затегли су", рекао је Николић.

Говорећи о односима са Црном Гором, Николић је казао да се српски народ никада није сложио са отцепљењем Црне Горе, али да је то реалност и истакао да српски народ мора да постоји у Уставу Црне Горе.

Осврћући се на обележавање 100 година од почетка Првог светског рата, Николић је рекао да је од Владе тражио да на време крене са припремама и организацијом обележавања, али да још не зна како ће то тачно изгледати.

"Радује ме што су Бањалука и Београд одредили заједничко председавање", рекао је Николић.

Он је подсетио да су га Француска и Белгија позвале на обележавање 100 година од почетка Великог рата, али да су у Француску позвани и "представници косовске војске" и да ће приликом посете тој земљи у мају рећи да у том случају неће присуствовати обележавању.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару