Вучић: Више рада, мање кукања

Са шеиком Мухамедом бин Заједом договорена су два зајма од по 100 милиона долара - за наводњавање и пољопривреду, каже први потпредседник Владе Александар Вучић за РТС. Проблем је што нема довољно добрих пројеката за те кредите, каже Вучић, који се нада да ванредних парламентарних избора неће бити на пролеће. Вучић очекује и да ће Србија у јануару отпочети преговоре са ЕУ.

Први потпредседник Владе Србије и лидер СНС-а Александар Вучић каже да је партнерство са "Етихадом" већ после два месеца дало добре резултате, а да су са шеиком Мухамедом бин Заједом договорена два зајма, од по 100 милиона долара - за наводњавање и пољопривреду.

Овде можете погледати/преузети емисију "Интервју: Александар Вучић"

"Повећан је број путника за 13 одсто, раније је губитак био већи од 40 милиона евра, док ће ове године уз све могуће инвестиције бити око 30 милиона евра, а следеће године неће бити губитака", рекао је Вучић за РТС.

Према његовим речима, до марта ћемо имати свих десет авиона.

Говорећи о резултатима састанка са престолонаследником Абу Дабија, Вучић је рекао да су са шеиком Мухамедом бин Заједом договорена два велика зајма - 100 милиона долара за наводњавање и 100 милиона за пољопривреднике.

Вицепремијер Вучић рекао је да су зајмови добијени под најбољим могућим условима, један са каматом од три одсто, а други за мање од два одсто, са грејс периодом од три године, али је нагласио и да је проблем то што нема довољно добрих пројеката за те кредите.

"Могли бисмо вечерас да повучемо сав новац, али ми имамо пројекте да повучемо 38 милиона долара за наводњавање", рекао је Вучић.

"Ми смо новац обезбедили, неко је успешном политиком успео да обезбеди новац, али ми немамо пројекте. Посао је завршен, дајте нам пројекте", нагласио је Вучић и додао да још не постоји план за улагање 100 милиона долара намењених за пољопривреду.

Вучић је рекао да ће од тог новца највише отићи Војводини, јер је за сада највећи број пројеката дошао из Севернобачког и Банатског округа, а само два из централне Србије.

"То је невероватно. Молим све наше људе који се баве пројектима да се тиме позабаве", нагласио је Вучић.

Вучић је навео да су разговарали и о "Мубадали", јер то је, како је рекао, Формула 1 у хај-тек бизнису.

На лето фабрика авио-компонената у Панчеву

"До краја јуна очекујемо да буде отворена велика фабрика авио-компонената у Панчеву. Извоз би био од 400 до 450 милиона евра, то ће бити велика ствар и подстрек за српску привреду. Замислите да ћемо директно продавати 'Боингу' и 'Ербасу'", објаснио је Вучић.

Вучић је подсетио да је у данас у Београд дошао Мухамед ел Абар, градитељ Бурџ Халифе, са којим је урађен концепт мастер-плана за пројекат "Београд на води".

"Та инвестиција је вредна 3,1 милијарду евра, не рачунајући инфраструктурно улагање. То би значило не само промену игре, већ промену свега у региону. Ту има 1,5-1,6 километара излаза на воду. Србија ће после тога другачије изгледати", нагласио је Вучић.

Говорећи о аранжману са ММФ-ом, Вучић је истакао да он обезбеђује финансијску дисциплину, али то не значи да поштујемо све њихове захтеве. "Одбио сам захтев да смањимо пензије", нагласио је Вучић.

Први потпредседник Владе рекао је да се нада да на пролеће неће бити ванредних парламентарних избора, наводећи да није пресудно ко ће бити премијер, а ко вицепремијер.

"Већина у СНС-у изборе жели, а ја сам тај који је молио Председништво и Главни одбор да не идемо у то, јер постоје ствари које су за нашу земљу важније од изборне утакмице и од сујете и таштине да ја будем премијер, а Дачић вицепремијер, па кога то брига", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да му смета атмосфера покушаја делегитимизације свега и стварања политичког метежа и хаоса.

"Ако то хоћете и ако је то нечији излаз и покушај да се врати у жабокречину и муљ, ја немам проблем с тим, изборе ћемо имати. Али, ситуација мора да буде посебно тешка да бисмо у то ушли", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да очекује победу СНС-а на локалним изборима у недељу на Вождовцу, Костолцу и Оџацима, као и у Београду, почетком наредне године.

Рекао је и да СНС још нема кандидата за градоначелника Београда, и оценио да такве ствари "увек знају они који немају друга посла".

Вучић очекује почетак преговора у јануару

Коментаришући спекулације да би почетак преговора са Европском унијом могао да буде одложен за март, Вучић је рекао да је сигуран да ће Србија у јануару отпочети преговоре.

"Закључак Савета ЕУ је да у децембру а најкасније у јануару, ако испунимо услове, преговори почну. Ја сам сигуран да смо испунили све услове. Скоро да сам сигуран да ћемо у јануару отпочети преговоре са ЕУ", рекао је Вучић и додао да очекује додатне притиске.

Вучић је истакао да Србија никада није била ближа ЕУ, али и да је истовремено у изузетно добрим односима са Русијом и Кином.

Упитан о примедбама Европске комисије на пројекат гасовода "Јужни ток", Вучић је рекао да је тај пројекат направљен у складу са српским законима и да га на занима сукоб Европске уније и Украјине.

"Нити знам, нити ме занима, нека расправљају колико хоће, само било би лакше да не расправљају преко наших леђа", казао је Вучић.

Подсетио је да је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт констатовао да Влада Србије може бити поносна на све оно што је урађено.

"И ја сам поносан", рекао је вицепремијер и подсетио да је Европска комисија похвалила недавну акцију "Гром", као једну од најбоље спроведених акција на територији југоисточне Европе.

Вучић је одбацио спекулације о подели унутар странке на "његове" и Николићеве људе.

"Који су то људи у СНС-у који нису моји, и ко су људи у СНС-у који не поштују Николића?", упитао је Вучић и истакао да му смета што део јавности и медија потцењује Николића и то без озбиљних аргумената.

Коментаришући најаву Владимира Цвијана да ће се кандидовати за председника СНС-а, Вучић је рекао да очекује да ће Цвијан добити подршку 15 одбора, колико је и потребно за кандидатуру.

"Радомир Николић је тражио да искључимо Владимира Цвијана из странке, а ја то нисам дозволио. Морамо да допустимо да свако изговори шта жели, али тај ко изговара ружне речи, говори о себи", навео је Вучић.

Оценио је да је седница Скупштине СНС-а, заказана за 25. јануар, прилика да се изађе са платформом и Акционим планом странке за наредне године и да се испита досадашњи рад и одговорност.

Према његовим речима, обавеза СНС-а је да се понаша најодговорније, прошло је годину и по дана колико су на власти и мора се видети како је ко радио, и како се људи понашају на власти.

Одговарајући на питање о изазовима који Србију чекају у 2014. години, Вучић је рекао да очекује више добрих него лоших вести и да треба више радити, а мање кукати.

Број коментара 104

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару