Читај ми!

Ђилас смењен са места градоначелника

Већином гласова одборника Скупштине града Драган Ђилас смењен са места градоначелника Београда. Поново ћу бити кандидат ДС-а за градоначелника и очекујем победу, рекао Драган Ђилас. Социјалисти предлажу да избори у Београду буду почетком наредне године. Небојша Стефановић рекао да се власт у Београду претходних година бавила једино рушењем града.

16.20 - Драган Ђилас смењен са места градоначелника Београда.

15.48 - Почело тајно гласање о разрешењу градоначелника Београда.

15.40 - Очекујем да ћу за шест месеци поново бити градоначелник, рекао пре гласања Драган Ђилас.

14.20 - Небојша Стефановић поручио је да се власт у Београду претходних година једино бавила рушењем града и да је Београд задужен више него што тврди ДС.

13.50 - Предлог социјалиста је да избори у Београду буду наредне године.

12.20 - Ђилас: Поново ћу бити кандидат ДС-а за градоначелника и очекујем победу. Одустајемо од протеста, али сакупљаћемо потписе за директан избор градоначелника. 

11.15 - Почела расправа о разрешењу градоначелника Београда.

10.50 - ПУПС ће подржати разрешење Ђиласа, најавио Милан Кркобабић.

10.40 - Смена Ђиласа последња, четврта тачка дневног реда.

10.20 - Почела седница. Ђилас није био у сали.

На седници Скупштине града Београда одборници тајним гласањем сменили Драгана Ђиласа са места градоначелника Београда. За смену је гласало 60 од 106 присутних одборника, а нико није био против с обзиром на то да остали одборници нису учествовали у гласању.

Седници Скупштине града присуствовало је 106 од укупно 110 одборника, а Драган Ђилас је, како Бета јавља, изашао из сале пре почетка тајног гласања.

Смена градоначелника Београда Драгана Ђиласа изазвала је бројна реаговања представника политичких партија.

Престанком мандата градоначелнику, престаје и мандат заменику градоначелника и члановима Градског већа, али они остају на дужности и обављају текуће послове до избора новог градоначелника, заменика градоначелника и Градског већа, рекао је по завршетку гласања заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић.

Највећи број одборника није гласао иза паравана, како је иначе предвиђено, већ је на столу заокруживао листић, док је шеф одборника ПУПС-а Милан Кркобабић био један од ретких који су гласали иза паравана, због чега је добио аплауз одборника, међу њима и оних из ДС-а, преноси Танјуг.

Расправа о смени Драгана Ђиласа стављена је на дневни ред седнице градског парламента јер ју је подржало 57 одборника од 110 колико има мандата у београдском парламенту.

Захтев да се смени градоначелник, одборницима је образложио шеф одборника опозиционе СНС Александар Јовичић, а подржали су га одборници Демократске странке Србије, Социјалистичке партије Србије и Партије уједињених пензионера Србије. Глас да се смена Ђиласа стави на дневни ред дала је и одборница СПО-а Сандра Досковић.

Јовичић је рекао да је међу грађанима Београда настала "толико узаврела атмосфера" да је промена власти неопходна. Како је рекао, локални избори у Земуну, где су демократе имале око осам одсто гласова, доказ су да су изгубиле легитимитет у престоници.

У предлогу за разрешење градоначелника наводи се да Драган Ђилас сноси највећу одговорност за финансијску ситуацију у Београду и за "чињеницу да је угрожен развој града и његово свакодневно функционисање".

Јовичић је подсетио да је Ђилас јуче успео да прода фирму "Дајрект медија", али, како каже, "треба да објасни како ју је створио".

Ђилас: Смењују ме због речи, а не због резултата рада

Ђилас је новинарима у холу Скупштине града рекао да је његова смена политички одговор који показује да земља "полако клизи у диктатуру и једнопартијски систем", и да нема везе са резултатима које је актуелна градска власт постигла.

Ђилас каже да не жели да изговара тешке речи, али напомиње да је поносан на тим који је водио Београд и на оно што је урађено. Београђанима је захвалио на подршци и најавио да ће се, кад год избори буду расписани, поново кандидовати за првог човека града.

Ђилас изборе очекује на пролеће, а верује да ће Београд тада показати да је пут којим је градска власт водила главни град здрав и исправан.

Уверен је да ће због тога поново бити градоначелник и још једном рекао да сматра да су непосредни избори најбољи начин да Београђани гласају и покажу да ли су за Ђиласа, Небојшу Стефановића или било кога другог.

ДС одустаје од најављених протеста, али ће прикупљати потписе грађана за измену закона да би се убудуће градоначелници бирали директно.

Коментаришући данашња хапшења у Новом Саду, упитао је да ли ико у Србији верује да су та хапшења реална ствар и да тужилаштво и судови то раде самостално.

"У дану када мене смењују у Београду, хапсе Борислава Новаковића, човека који сасвим сигурно није умешан ни у какве криминалне радње", поручио је Ђилас.

Додао је да после његове смене у Београду очекује "нова хапшења и махање папирима", а упитан да ли очекује да и он буде ухапшен, Ђилас је рекао да не очекује јер нема разлога за то и додао: "Али у оваквим временима ништа не би могло да ме изненади."

Замерке опозиције

Скупштинску расправу о смени Ђиласа отворио је одборник ДСС-а Небојша Бакарец, који је истакао да предлог за разрешење Драгана Ђиласа није недемократски догађај, насилно и рушилачко прекомпоновање власти, већ демократија на делу.

Бакарец каже да је главни разлог за смену Ђиласа метро, потпуно погрешан принцип увођења у главни саобраћај лаког шинског система, "лажног метроа". У остале разлоге за смену Ђиласа, убројао је изградњу Моста на Ади, реконструкцију Булевара краља Александра, развлашћивање приградских општина, гушење права на реч опозицији у последњих пет година.

Шеф одборничке групе СПС-ЈС Никола Прелевић поручио је да је подршка иницијативи да се разреши градоначелник Београда рационалан и исправан поступак, у интересу грађана.

Грађани не смеју да буду таоци политичких несугласица странака које су на власти у Београду и Републици, оценио је Прелевић и констатовао да је "неопходно да буду идентичне власти, јер нема добре сарадње ако политички конкуренти воде власт у Београду и Републици".

Пре почетка расправе о смени градоначелника, одборници су утврдили престанак функције председника Скупштине Београда Александра Антића, који је поднео оставку због преласка на место министра саобраћаја.

Потом су потврђени мандати за три нова одборника, два из редова СНС-а и једног из коалиције СПС-ПУПС-ЈС.

Предлог за смену Драгана Ђиласа јуче су поднеле одборничке групе Српске напредне странке и Демократске странке Србије. Иницијативу је подржао и ПУПС, пошто је та странка добила гаранције од лидера напредњака Александра Вучића да ће се социјална политика, за коју се ПУПС залаже у Београду, наставити.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару