Читај ми!

Ђилас: Платформа о Косову нереална

Платформа за Косово и Метохију је нереална, јер су у њој лепо написане неке ствари, које не могу да се реализују, каже први човек демократа Драган Ђилас. Владајућа коалиција неће опстати до краја следеће године, сматра Ђилас, али каже да ДС као највећа опозициона партија неће рушити Владу само да би ишла на изборе, већ ће бити конструктивна опозиција.

Лидер Демократске странке Драган Ђилас рекао је, гостујући у емисији Око, да је платформа за Косово и Метохију нереална, јер су у њој лепо написане неке ствари, које не могу да се реализују.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Ја мислим да је та платформа, ако није направљена за унутрашње политичке потребе,  направљена са намером да се прекине процес евроинтеграција и наставак разговора са Европом", рекао је Ђилас и додао да у нашој историји теме које имају везе са спољном политиком служе за добијање рејтинга на унутрашњем плану.

Ђилас је рекао и да Влада Србије не жели такву платформу да предложи Скупштини, да се неке од највећих странака, попут СНС-а или УРС-а о њој нису ни изјашњавале, а да о њој свакодневно изјаве даје премијер Ивица Дачић, за којег је рекао да је контрадикторан.

"Пре десетак дана нам је поручивао да ће прекинути разговоре са ЕУ, због проблема на административним прелазима, да би данас био највећи заговорник наставка тих преговора. У исто време се каже да та платформа неће тако ући у парламент, а та таква платформа је добила подршку косовских Срба", рекао је лидер ДС-а.

Ђилас каже и да су две битке већ изгубљене, због тога што се у процес преговора ушло без платформе и договора у Скупштини.

"Ми данас на прелазима имамо и царину. Она постоји и наплаћује се и имамо официре за везу. Ни једна ни друга ствар нису биле предвиђене споразумима које је парафирао Борко Стефановић. У том споразуму пише да он не третира приходе. Због неозбиљности у преговорима са ЕУ и са албанскокм страном и импровизација којима смо свакодневно изложени, ми данас имамо царину између централне Србије и севера Косова и Метохије", рекао је Ђилас. 

Проблем Србије је, како је рекао Ђилас, што у њој постоје две политике. "Једна је политика председника Србије, који сам пише платформу и предвиђа прекид преговора ако се све не договори. Друга је политика премијера који је преговоре подигао са техничких на политички ниво и који покушава да буде близак са људима из Европе, да би дошао до тога да каже да мора да се одустане од политике Косово је Србија. Другим речима, Косово није део Србије", рекао је Ђилас.

Он је поставио питање са које позиције Дачић 17. јануара разговара са Тачијем. "Ко је Тачи - председник владе Косова признате земље или председник привремене владе, како ми говоримо, на Косову и Метохији", упитао је лидер демократа.

Према његовим речима, ДС има јасну политику о Косову и Метохији, а то је заштита људи који тамо живе и њихових права.

"Ништа не вреди територија, ако нема људи. Важно је да се направе такви оквири који ће гарантовати њихову безбедност, повезивање општина, несметану комуникацију са остатком Србије и који ће омогућити да им помогнемо. Проблем је што са сваком новом Владом имамо нову политику, крајње је време да направимо национални програм не за пет, већ за наредних педесет година", нагласио је Ђилас.

ДС – конструктивна опозиција

Демократска странка јесте највећа опозициона партија у Србији и као таква понашаће се одговорно, каже њен лидер. То значи да, како каже, неће рушити Владу само да би ишла на изборе, већ ће бити конструктивна опозиција.

Према његовим речима, партија коју води увек ће гласати за законе који су добри, али ће критиковати оно што не ваља.

"Ја желим да видим шта је визија ове Владе. Оно што видим ових пет месеци, видим огромну енергију Александра Вучића у борби против корупције и криминала и видим залагање ПУПС-а за заштиту права пензионера и ништа друго", рекао је Ђилас.

Иако тврди да политика његове партије није да руши Владу по сваку цену и да ће бити конструктивна опозиција, Ђилас сматра да владајућа коалиција неће успети да опстане до краја следеће године, јер је нестабилна.

"Оваква Влада са оваквом поделом карата, у којој је дато да Млађан Динкић са два посто гласова води сву економију, у којој министар полиције очигледно није министар полиције, да премијер има супротне ставове од председника, јако тешко може да издржи следећу годину", рекао је Ђилас. (На ту оцену вечерас је реаговао УРС)

Ђилас је рекао да као лидер ДС-а још није имао званичан сусрет са лидером Српске напредне странке Александром Вучићем, са председником Томиславом Николићем срео се само једном, а са премијером Ивицом Дачићем последњи пут је разговарао пре три месеца.

Први човек демократа замера то што претходну владу највише критикују Млађан Динкић и Ивица Дачић, који су били у тој влади и додаје да је ДС платио највећу цену лоших резултата рада те владе.

Ђилас не очекује да ико од људи са којима сарађују има проблем са законом, али додаје да никога неће штитити.

Говорећи о Београду, Ђилас је рекао да са коалиционим партнерима Александром Антићем и Кркобабићем одлично сарађује.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару