Читај ми!

Агенција за приватизацију професионално радила

У свим процесима приватизације Агенција за приватизацију је професионално обављала свој посао и сваки уговор који је раскинут имао је основ за то, рекао за РТС директор Агенције Владислав Цветковић.

Агенција за приватизацију у свим процесима приватизације професионално је обављала свој посао и сваки уговор који је раскинут имао је основ за то, изјавио је вечерас директор агенције Владислав Цветковић, истакавши да су сва поступања тог органа транспарента и доступна јавности.

Овде можете погледати/преузети емисију Да Можда Не

Најбоља су она предузећа која су приватизована по моделу радничких акција као што је "Металац", "Хемофарм", "Књаз Милош", "Синтелон", "Апатинска пивара" и та предузћа успешно и сада послују, рекао је он у емисији "Да, можда, не" РТС-а.

Цветковић је рекао да су паре од приватизације уплаћиване у буџет Србије, да су ти приходи били значајни за одржање макроекономске стабилности.

Проценује се да су укупни приходи од приватизације у Србији од 2001. године око 15 милијарди евра.

Говорећи о приватизацији путарских предузећа у Србији, Цветковић је истакао да су та предузећа која су била у надлежности агенције као што су ПЗП "Београд" и "Бачка пут" била бесперкорна све до краја 2010. године и уредно измиривала уговорене обавезе као што су повећање броја запослених, инвестиције.

Према његовим речима, проблеми настају када су путарска предузећа почела да се задужују, стављају хипотеке што није било у складу са уговором агенције и почело се са раскидањем уговора.

Читаво лето 2011. потрошено је да се нађе решење, али то није успело па су у јесен уговори раскинути, навео је Цветковић и додао да се исправно поступило и код раскидања уговора у случају приватизације Азотаре Панчево.

С друге стране, генерални директор "Универзал холдинга" Душан Ступар, који је учествовао у 10 приватизација и био хапшен због "Азотаре", сматра да је раскидање уговора о приватизацији 2009. била политичка одлука.

Ступар је рекао да је бивша власт кроз оптужбу приватизационих процеса стварала алиби за крах привреде.

Додао је да иако га доводе у блиску везу са Српском напредном странком није чалан те партија која само изнајмљује просторије "Универзал холдинга" и уредно плаћа закуп од 6.500 евра месечно.

На питање како коментарише хапшење власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића,  одговорио је да нема формиран става и да није у току јер је имао довољно својих проблема.

Председник компаније "Металац" Драгољуб Вукадиновић рекао је да не постоји иделана приватизација као и да је Влада Србије погрешила што је још 2001. године 125 предузећа оставила за крај приватизације.

Према његовим речима, то је највећа штета, јер су та предузећа била носилац привредног развоја која су касније запала у кризу и велике проблеме.

Вукадиновић је рекао да има и неправилних приватизација које наносе штету, али се тај процес мора завршити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару