Нема несугласица у Влади

Влада Србије добро функционише, договара се и координира по свим питањима, тврди премијер Ивица Дачић. Грађани Србије имају велика очекивања која је Влада почела да испуњава конкретним мерама а не пропагандом, оценио је Дачић, гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Огромна "рупа" у буџету, проблем наставка дијалога са Приштином и почетак преговора са Европском унијом - све су то питања са којима је током прва два месеца свог мандата морао да се суочи кабинет Ивице Дачића. Ипак, питање које му је највише постављано данас и претходних дана јесте "Да ли ће бити Параде поноса?".

Овде можете погледати/преузети емисију "Око"

Одлука још није донета али безбедносне процене указују да је могуће очекивати да ће одржавање Параде поноса бити забрањено, рекао је гостујући у Оку Ивица Дачић.

"Овде је проблем што Парада поноса изазива различите реакције код грађана. Са једне стране, постоји уврежено мишљење да је то нешто што није потребно нашој земљи, а са друге стране и код организатора постоји потреба да то прогласе неком својом победом. И онда имамо заоштравање ситуације и са једне и са друге стране", навео је Дачић.

"Поред свих проблема које сад имамо везано за такозвану Параду поноса, ми сад имамо и изложбу у оквиру те манифестације која траје неколико дана, где се Исус Христ приказује у светлу које, да је негде на другој страни света то приказано, да је у питању пророк Мухамед, вероватно бисмо имали демонстрације, ломили амбасаде. Да ли је то неопходно да се Исус Христ ставља у контекст хомосексуализма и геј популације?", упитао је Дачић.

За државу је неприхватљива и реакција противника одржавања Параде поноса, јер нико не може одлучивати ван државних органа шта ће се одржавати или не, рекао је Дачић и поновио да одлука о томе није одлука о кршењу људских права, већ о безбедности.

Дачић поставља питање због чега се инсистира на одржавању Параде поноса у Београду, али не и у неким градовима региона, који су ближи међународној заједници. Тврди да је симптоматично да се то увек дешава непосредно пре закључивања извештаја о напретку Србије ка Европској унији.

"Ако неко сматра да је то улазница ка ЕУ немам ништа против, али знате колико ће нам за то бити потребно времена? Ако ће то бити улазница за ЕУ, сутра ћемо све организовати, по цену да дође и до великих сукоба у граду. Али, ако је то цена за нешто што ће бити за десет година, па немојте, није ваљда да Србија данас има Параду поноса као највећи проблем", оценио је премијер и министар полиције.

Влада добро функционише

Поредећи ову са претходном Владом Србије, Дачић наводи да у новом саставу владају другачији односи у којима се председник Републике не меша у рад владе и свако у складу са својим овлашћењима обавља своје дужности.

"Ово је Влада у којој нема несугласица, све одлуке су донете једногласно, сваког четвртка постоји договор шефова партија које чине владајућу коалицију, ово је влада у којој постоји пуна координација и нисам приметио да је повучен ниједан погрешан политички потез који би нас удаљио од ЕУ или од заштите наших националних и државних интереса", оценио је Дачић.

Сви чланови су у току са политиком коју води Влада, што са претходном није био случај, навео је премијер и додао да је задовољан функционисањем новог кабинета.

"Ово је прва Влада од које се већ после два месеца тражи да полаже рачуне, што није спорно, имајући у виду да ми немамо времена за чекање. Ми смо били од почетка изложени јавности са свим што Влада ради, сусрели смо се са првим великим проблемом, а то је био огроман дефицит у буџету, тај проблем је превазиђен и већ се разговара о буџету за следећу годину, који ће већ у новембру бити пред посланицима", рекао је Дачић.

Грађани од нове владе имају велика очекивања и она ће учинити све да покрене економску машину и привуче инвеститоре у енергетици, пољопривреди, саобраћајној и телекомуникационој инфраструктури, навео је Дачић и рекао да до сада то није урађено јер је у претходном периоду највећи део пројеката био посвећен публици, са мало рада на конкретним пројектима.

Коментаришући изјаве да "Србија не треба да срља у ЕУ и да трчи за датумом и папиром", Дачић каже да то није заокрет у политици Владе Србије.

"Овде је реч о томе да постоји одређени интерес да се неке ствари убрзавају више него што би било потребно, мотивисани мишљењем да ће Србија да уради све да би добила датум за отпочињање преговора у децембру. И ММФ има један приступ када види да не можете без њега, а сасвим други када види да се сналазите и без њега", процењује Дачић, наводећи да Србија жели аранжман са ММФ-ом, али без политичког условљавања.

Преговори о Космету само на највишем нивоу

У решавању проблема на Косову и Метохији, Србија мора да води реалну политику која не значи напуштање националних и државних интереса већ уважавање онога што се може постићи без узалудних жртви, сматра Ивица Дачић.

Дачић наводи да није за поделу Космета, што је првобитно био став њега као грађанина. Као премијер Србије, сматра да се преговори о решењу косовског питања морају водити на највишем државном нивоу.

"Осетљив сам када неко каже 'не могу се мењати границе јер ће то изазвати удар на Балкану?' Како то није срамота било кога да каже, када су они прво променили границе? Ја не предлажем никакву поделу нити разграничење, јер мислим да је то лични став мене као грађанина, али мислим да као председник Владе, влада заједно са председником Републике, уз верификацију Скупштине, сви треба да радимо на јединственој платформи која не би ишла ка томе да водимо техничке преговоре које би водили неки државни службеници већ највиши државни функционери", оцењује Дачић.

Дачић сматра да су досадашњи договори Србији донели штету, јер је сваким договором по нешто изгубљено. Интерес Србије је да се води политички дијалог који подразумева да питање Косова није затворена ствар, јер да је тако, нико више не би инсистирао на ставу Србије. Зато треба инсистирати на решењу које ће уважити интересе обе стране, а у међувремену сачувати мир у коме ће се обе стране суздржавати од једностраних потеза, закључио је премијер Ивица Дачић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару