Читај ми!

Србија је земља предака и прадедова

Председник Томислав Николић поручио да je Србија земља предака и прадедова, да није настала јуче и да неће нестати сутра. Николић је присуствовао обележавању 100. годишњице Цркве светог Илије у Книћу.

На црквеној свечаности у Книћу председник Србије Томислав Николић поручио је да је Србија земља предака и прадедова, да није настала јуче и да неће нестати сутра.

"Прадедови су ударили темељ овој цркви, а нама су неки ударили на темеље државе", рекао је Николић житељима гружанског краја на прослави сто година Цркве светог пророка Илије у Книћу.

Председника су уз со и погачу у порти цркве дочекали представници локалне власти и грађани.

Николић се позвао на житије Исусовог следбеника Неверног Томе, који је, према хагиграфским причама, подизао духовне грађевине, за вечност, радије него дворове за своје савременике и истакао да је то наук и за људе данашњице.

"Све што саградимо на земљи мало је у односу на дела која можемо да оставимо за своје потомке. Ја се тиме руководим. Овај живот је кратак. Нека буде записано да сте били достојни тога, нека о томе причају ваша деца. Ја сам вашом вољом председник и овако мислим да радим и ако вам не ваљам, ви заокружите неког другог", рекао је Николић.

Кнић се налази недалеко од Николићевог родног места, а житељи његовог краја су га данас срдачно дочекали у порти цркве, ословљавајући га фамилијарно са "Томо" и поклонили му икону да га, како су рекли, штити у белом свету и родној Бајчетини.

Николић је, иначе, у Книћу завршио основну школу, а данашњој свечаности је присуствовао и директор Средње техничке школе у Крагујевцу у време док је Николић био ђак, Живојин Дрешевић, који је, сећајући се председникових ђачких дана, рекао да је он био дружељубив и да дан-данас одржава везе са својим пријатељима из младости.

"Познат је био у одељењу по томе што је много волео да чита, а то код техничара није баш често, јер су наклоњенији стручним предметима. Пошто је доста читао, није му био проблем да пише писане саставе и помаже друговима на нелегалан и легалан начин, као што то ђаци знају. Пошто је волео да чита изградио је у себи смисао за хумор који је знао да избаци на часовима и засмеје цело одељење и професоре", каже некадашњи Николићев професор.

Свечаности у Книћу, која је, по шумадијским обичајима, протекла уз фолклорни програм и богату трпезу, присуствовао је и министар грађевине и лидер Нове Србије Велимир Илић.

У оквиру прославе стогодишњице цркве, у порти је освештан летњиковац за крштења и венчања, а мештани су поносни и на недавно обновљену чесму Соколицу, својевремено подигнуту крај цркве у знак сећања на погинуле у Балканским ратовима и Првом светском рату, из које, како кажу, истиче надалеко чувена изворска вода.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару