Od "pancera" svi drhte

Tri puta su osvajali titulu najbolje evropske reprezentacije, još toliko puta su igrali u finalu, već 16 godina su bez velikog trofeja pa je jasno da je jedini zadatak Nemačke da se ponovo domognu evropskog trona. Sjajni individualci, koje je selektor Lev pretočio u snažan tim, predstavljaju jednog od najvećih favorita za osvajanje takmičenja.

Koje god fudbalsko takmičenje da je u pitanju, Nemačka je, po navici, jedan od najvećih favorita. Ništa se ne menja ni kada je u pitanju njihovo učešće na predstojećem Evropskom prvenstvu, gde uz Španiju i Holandiju „panceri" ulaze u najuži krug favorita.

Kontinentalni šampionat Nemci su osvajali tri puta, a na prošlom kontinentalnom šampionatu „panceri" su izgubili i treće finale ovog takmičenja. Tada je od njih bila bolja Španija.

Reprezentacija koja je, na muku Engleza, poslednji put na evropski tron zasela u sred Londona, kada je u finalu pobedila Češku - sada se sprema da po četvrti put ponovi taj uspeh.

O snazi Nemačke najbolje govori podatak da je ova reprezentacija uknjižila svih deset pobeda u kvalifikacijama iz isto toliko mečeva. „Panceri" su se i prvi plasirali na Evropsko prvenstvo, još početkom septembra, kada je, dva kola pred kraj, savladala Austriju sa 6:2. Na kraju Nemačka je ubedljivo zauzela prvo mesto sa 30 bodova, čak 13 više od drugoplasirane Turske.

Igrači koji su vukli tim u ovim kvalifikacijama su golman Nojer, Filip Lam i Tomas Miler, koji su odigrali svih deset kvalifikacionih mečeva, dok je najbolji strelac bio Miroslav Klose sa devet golova.

Ako ovim igračima dodamo Ozila, koji je imao sjajnu sezonu u Realu, Kediru, Podolskog, Gomesa, Gecea i naravno Švajnija (Bastijana Švajnštajgera) - onda je jasno zašto je ova reprezentacija jedna od onih koja uliva strah u kosti protivnicima.

Ova grupa kvalitetnih individualaca maestralno je vođena od strane selektora Joakima Leva, tako da su svi pojedinačni kvaliteti pretočeni u moćni tim.

Iako je na prijateljskim mečevima Nemačka postizala promenljive rezultate (pobede nad Holandijom i Izraelom, porazi od Francuske i Švajcarske i remi sa Ukrajinom), Lev je i ranije dokazao da zna savršeno da tempira formu za početak takmičenja.

U grupi B sa Nemačkom, Danskom i Portugalom „panceri" neće imati pravo na grešku, ali ako neko zna da dominira u „grupi smrti" - to su upravo oni.

Prvu utakmicu na šampionatu Nemačka igra 9. juna protiv Portugala.

Nemačka je na Evropsko prvenstvo povela sledeće igrače:

Golmani:

1. Manuel Nojer (Bajern) 26/0

12. Tim Vize (Verder) 6/0

22. Ron- Robert Ziler (Hanover) 1/0

Odbrana:

3. Marsel Šmelcer (Dortmund) 6/0

4. Benedikt Hovedes (Šalke) 8/0

5. Mats Humels (Dortmund) 14/1

14. Holger Badštuber (Bajern) 19/1

16. Filip Lam (Bajern) 85/4

17. Per Mertesaker (Arsenal) 80/1

20. Žerom Boateng (Bajern) 20/0

Sredina terena:

2. Ikaj Gundogan (Dortmund) 2/0

6. Sami Kedira (Real Madrid) 26/1

7. Bastijan Švajnštajger (Bajern) 90/23

8. Mesut Ozil (Real Madrid) 32/8

15. Lars Bender (Bajer Leverkuzen) 5/0

18. Toni Kros (Bajern) 25/2

19. Mario Gece (Dortmund) 13/2

21. Marko Rojs (Menhengladbah) 5/1

Napad:

9. Andre Šurle ( Leverkuzen) 13/6

10. Lukas Podolski (Keln) 96/43

11. Miroslav Klose (Lacio) 115/63

13. Tomas Miler (Bajern) 26/10

23. Mario Gomes (Bajern) 51/21

Selektor: Joakim Lev

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару