Nova šansa za Portugalce

Svaka ekipa koja ima Ronalda u svojim redovima može da se nada najvišem plasmanu. Na Evropskom prvenstvu zvezda madridskog Reala pokušaće da dovede reprezentaciju do prvog velikog trofeja u istoriji. Ipak, u grupi sa Nemačkom, Holandijom i Danskom ne bi bilo iznenađenje da se Portugalci i ne plasiraju u narednu rundu.

Kada su odlazili na Svetsko prvenstvo u Nemačku pre šest godina tadašnji premijer Portugala poručio je fudbalerima da ne mora više da budu najbolji, već samo da osvoje šampionat. To je bilo samo dve godine pošto je ova reprezentacija na svom terenu pretrpela šokantan poraz u finalu Evropskog prvenstva od Grčke.

Reprezentacija Portugala uvek je u svojim redovima imala fudbalske velemajstore, ali ova reprezentacija nikada nije uspela da se okiti titulom. TO nije pošlo za rukom generaciji Figa, Deka i ostalih, a počelo je da izmiče i novoj supergeneraciji predvođenoj Ronaldom, Nanijem, Meirelešom i drugima.

Šampionat u Poljskoj i Ukrajni najbolja je prilika da se ova reprezentacija okiti jednim bitnim trofejom, jer se gotovo svi igrači nalaze u zenitu karijere. Ukoliko im sad promakne trofej pitanje je da li će ova generacija predvođena Ronaldom ikada išta osvojiti.

Najteži zadatak Portugal će najverovatnije imati u grupnoj fazi takmičenja gde se nalazi u veoma teškoj grupi B zajedno sa dva najveća favorita (iza Španije), reprezentacijama Holandije, Portugala i uvek nezgodne Danske.

Neće biti čudo ukoliko Portugal ne osvoji jedno od prva dva mesta, jer su i Holanđani i Nemci odlučni da i ove godine napadnu evropski tron.

Sam put do Evropskog prvenstva nije bio lagan za Portugalce. U kvalifikacionoj grupi H Portugalci su zauzeli tek drugo mesto, iza rerpezentacije Danske. Najveća dva kiksa Portugal je napravio u prvom kolu kada je remizirao sa Kiprom 4:4 i u poslednjoj utakmici koju je izgubio na gostovanju protiv Danske sa 2:1.

Na kraju su izabranici trenera Paola Benta put do Evropskog prvenstva morali da traže preko baraža gde su se drugi put za redom sastali sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Iako su bili favoriti, otpor BiH bio je slomljen tek u Lisabonu, gde su savladali BiH sa 6:2.

U kvalifikacijama Portugal je još jednom pokazao da je najveća slabost tima odbrana. Iako u zadnjoj liniji igraju neki sjajni igrači poput Pepea, Koentraa i Bruna Alveša, u kvalifikacijama je ova ekipa na osam mečeva primila 12 golova.

Naravno, najveća snaga reprezentacije je Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera na planeti. Problem je što ovaj igrač u dresu reprezentacije ne pruža partije kao kada igra za madridski Real, a on nije jedini koji nije na nivou u dresu nacionalnog tima. Ukoliko Ronaldo zaigra kao što zna, nema sumnje da će ceo tim igrati sjajno. U situaciji u kojoj Portugal igra za gol više, forma Ronalda biće ključna za igru celog tima.

Imajući u vidu da je na tri pripremna meča Portugal dva odigrao nerešeno (protiv Poljske i Makedonije) i jedan izgubio (protiv Turske), čini se da ova reprezentacija još traži pravu formu za šampionat.

Prvi meč na Evropskom prvenstvu Portugal igra 9. juna protiv Nemačke,13. juna se sastaje sa Danskom, a četiri dana kasnije sa Holandijom.

Sastav reprezentacije Portugala:

Golmani:

1. Eduardo (Benfika) 27/0

12. Rui Patrisio (Sporting) 10/0

22. Beto (Kluž) 2/0

Odbrana:

2. Bruno Alveš (Zenit) 49/5

3. Pepe (Real Madrid) 38/2

5. Fabio Koentrao (Real Madrid) 21/1

13. Rikardo Košta (Valensija) 10/0

14. Rolando (Porto) 14/0

19. Migel Lopes (Braga) 0/0

21. Žoao Pereira (Sporting) 14/0

Sredina terena:

4. Migel Veloso (Djenova) 23/2

6. Kustodio (Braga) 0/0

8. Žoao Mutinjo (Porto) 42/2

10. Rikardo Kvarežma (Bešiktaš) 34/3

15. Ruben Mikel (Saragosa) 8/2

16. Raul Meireleš (Čelsi) 55/8

17. Nani (Mančester Junajted) 53/12

20. Hugo Vijana (Braga) 27/1

Napad:

7. Kristijano Ronaldo (Real Madrid) 89/32

9. Hugo Almeida (Bešiktaš) 41/15

11. Nelson Oliveira (Benfika) 2/0

18. Silvestre Varela (Porto) 6/1

23. Helder Postiga (Saragosa) 48/19

Selektor: Paolo Bento

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару